Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Király Béla Király Béla

Karbonsemlegesítési szolgáltatást vezet be Magyarországon is a Shell. Az autósoknak lehetőségük lesz arra, hogy a megvásárolt üzemanyagok által okozott környezetterhelést kifizessék, a befolyó pénzből pedig a Shell természetalapú projekteket támogat.

A Shell Hungary keddi sajtótájékoztatóján a társaság hazai vezetői mellett jelen volt Kapitány István, a vállalat globális alelnöke is és a vállalat környezetbarát működése mellett egy újdonságnak számító kezdeményezésről is beszámoltak.

Mint Solti Andrea, a Shell Hungary igazgatóságának elnöke elmondta, a vállalat 2050-re karbonsemlegessé kíván válni. Ehhez egyrészt a saját kibocsátásukat jelentősen szeretnék csökkenteni, továbbá karbonsemlegesítési programokban is részt vesznek, hogy a tevékenységük eredményeként ne növekedjen a széndioxid-kibocsátás.

Kapitány István arról beszélt, hogy az energiaátmenet korát éljük, és világszerte azon dolgoznak a vállalatok, hogy a széndioxid-kibocsátásukat visszafogják. Így tesz a Shell is, ugyanakkor az ambiciózus célok megvalósítása csak lépésről-lépésre történhet. Szerinte egy energiavállalat számára óriási kihívás a karbonsemlegesség elérése. A társaság által kidolgozott megvalósítási stratégia három pilléren nyugszik. Ezek a következők:

  • Az energiahatékonyság növelése és a kibocsátás csökkentése
  • Az alacsony kibocsátású üzemanyagok elterjesztése
  • Karbonsemlegesítés

Számos fontos lépés történt a fentiek kapcsán világszerte és Magyarországon is. A társaság a bioüzemanyagok előállításában és forgalmazásában globálisan piacvezetőnek számít. Emellett a földgázüzemű járművek ellátását is egyre több helyen tudják biztosítani, ahogy a nemzetközi szintéren például a hidrogénhajtású közlekedési eszközök töltése irányába is komoly lépéseket tettek. Ezeknél is fontosabb, hogy az elektromos töltőhálózatot mindenütt fejlesztik, ennek jegyében például a magyar autópályák mentén. Ugyanakkor Kapitány István kiemelte, hogy számos esetben járnak a piac előtt, legyen szó hidrogénhajtásról vagy elektromos töltési lehetőségekről, és a kereslet még nem éri el a kínálati szintet.

Az elektromos töltőállomásokat is fejleszti a Shell  (Illusztráció - Fotó: MTI/Varga György)Az elektromos töltőállomásokat is fejleszti a Shell (Illusztráció - Fotó: MTI/Varga György)

A vállalat és a fogyasztók számára is új lehetőséget jelent a Shell által most bevezetett karbonsemlegesítési szolgáltatás, amelyet Bujdosó Andrea, a vállalat Magyarországért és Szlovéniáért felelős értékesítési menedzsere ismertetett.

Ennek keretében a töltőállomásokon az autósok megválthatják úgymond az általuk okozott szennyezést. A vállalati és egyéni vásárlók is kifizethetik a vásárolt üzemanyag várható CO2-kibocsátás mértékét, amely literenként bruttó 6 forint. A Shell pedig a befolyó összegeket természetalapú szolgáltatásokba fekteti, ami jellemzően erdősítést, újraerdősítést vagy erdők megóvását jelenti. Mint elhangzott, ezek a legmagasabb standardok szerint akkreditált nemzetközi programok. Jelenleg ilyen magyarországi program nincs, ám amennyiben a jövőben itthon is lesznek ilyenek, akkor ezek is bekerülhetnek a portfolióba.

A karbon-semlegesítési szolgáltatást először az Egyesült Királyságban vezették be, majd azóta számos más országban is. A legsikeresebb működés esetén a vásárlók több mint 10 százaléka élt ezzel a lehetőséggel és járult hozzá a föld megóvásához anyagilag is. A magyar vezetők nagyon bíznak abban, hogy itthon is sikeres lesz a program, és sikerül elérni a 10 százalék feletti arányt. A program során egyébként 4 millió tonna CO2-kibocsátást váltottak ki, ami 8 millió fa CO2 megkötésével egyenértékű.

A vezetők beszéltek a Shell magyarországi lépéseiről is, amely révén a hazai részleg teljesíteni tudja 2050-ig az előírt karbonsemlegességi kötelezettséget. Ennek keretében Magyarországon már a töltőállomások többsége megújuló energiával működik, s az energiahatékonyság is prioritást élvez. Ennek keretében például jobb a szigetelés a töltőállomásokon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.