<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Karbonsemlegesítési szolgáltatást vezet be Magyarországon is a Shell. Az autósoknak lehetőségük lesz arra, hogy a megvásárolt üzemanyagok által okozott környezetterhelést kifizessék, a befolyó pénzből pedig a Shell természetalapú projekteket támogat.

A Shell Hungary keddi sajtótájékoztatóján a társaság hazai vezetői mellett jelen volt Kapitány István, a vállalat globális alelnöke is és a vállalat környezetbarát működése mellett egy újdonságnak számító kezdeményezésről is beszámoltak.

Mint Solti Andrea, a Shell Hungary igazgatóságának elnöke elmondta, a vállalat 2050-re karbonsemlegessé kíván válni. Ehhez egyrészt a saját kibocsátásukat jelentősen szeretnék csökkenteni, továbbá karbonsemlegesítési programokban is részt vesznek, hogy a tevékenységük eredményeként ne növekedjen a széndioxid-kibocsátás.

Kapitány István arról beszélt, hogy az energiaátmenet korát éljük, és világszerte azon dolgoznak a vállalatok, hogy a széndioxid-kibocsátásukat visszafogják. Így tesz a Shell is, ugyanakkor az ambiciózus célok megvalósítása csak lépésről-lépésre történhet. Szerinte egy energiavállalat számára óriási kihívás a karbonsemlegesség elérése. A társaság által kidolgozott megvalósítási stratégia három pilléren nyugszik. Ezek a következők:

  • Az energiahatékonyság növelése és a kibocsátás csökkentése
  • Az alacsony kibocsátású üzemanyagok elterjesztése
  • Karbonsemlegesítés

Számos fontos lépés történt a fentiek kapcsán világszerte és Magyarországon is. A társaság a bioüzemanyagok előállításában és forgalmazásában globálisan piacvezetőnek számít. Emellett a földgázüzemű járművek ellátását is egyre több helyen tudják biztosítani, ahogy a nemzetközi szintéren például a hidrogénhajtású közlekedési eszközök töltése irányába is komoly lépéseket tettek. Ezeknél is fontosabb, hogy az elektromos töltőhálózatot mindenütt fejlesztik, ennek jegyében például a magyar autópályák mentén. Ugyanakkor Kapitány István kiemelte, hogy számos esetben járnak a piac előtt, legyen szó hidrogénhajtásról vagy elektromos töltési lehetőségekről, és a kereslet még nem éri el a kínálati szintet.

Az elektromos töltőállomásokat is fejleszti a Shell  (Illusztráció - Fotó: MTI/Varga György)Az elektromos töltőállomásokat is fejleszti a Shell (Illusztráció - Fotó: MTI/Varga György)

A vállalat és a fogyasztók számára is új lehetőséget jelent a Shell által most bevezetett karbonsemlegesítési szolgáltatás, amelyet Bujdosó Andrea, a vállalat Magyarországért és Szlovéniáért felelős értékesítési menedzsere ismertetett.

Ennek keretében a töltőállomásokon az autósok megválthatják úgymond az általuk okozott szennyezést. A vállalati és egyéni vásárlók is kifizethetik a vásárolt üzemanyag várható CO2-kibocsátás mértékét, amely literenként bruttó 6 forint. A Shell pedig a befolyó összegeket természetalapú szolgáltatásokba fekteti, ami jellemzően erdősítést, újraerdősítést vagy erdők megóvását jelenti. Mint elhangzott, ezek a legmagasabb standardok szerint akkreditált nemzetközi programok. Jelenleg ilyen magyarországi program nincs, ám amennyiben a jövőben itthon is lesznek ilyenek, akkor ezek is bekerülhetnek a portfolióba.

A karbon-semlegesítési szolgáltatást először az Egyesült Királyságban vezették be, majd azóta számos más országban is. A legsikeresebb működés esetén a vásárlók több mint 10 százaléka élt ezzel a lehetőséggel és járult hozzá a föld megóvásához anyagilag is. A magyar vezetők nagyon bíznak abban, hogy itthon is sikeres lesz a program, és sikerül elérni a 10 százalék feletti arányt. A program során egyébként 4 millió tonna CO2-kibocsátást váltottak ki, ami 8 millió fa CO2 megkötésével egyenértékű.

A vezetők beszéltek a Shell magyarországi lépéseiről is, amely révén a hazai részleg teljesíteni tudja 2050-ig az előírt karbonsemlegességi kötelezettséget. Ennek keretében Magyarországon már a töltőállomások többsége megújuló energiával működik, s az energiahatékonyság is prioritást élvez. Ennek keretében például jobb a szigetelés a töltőállomásokon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.