3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ezzel valamelyest sikerült is növelni a forgalmukat az USA-ban, de a tartósítószeres mekis uborka helyettesítése továbbra is megoldhatatlan feladatnak bizonyul.

Nagy változtatásokat hajtott végre a McDonald's a felszolgált ételeiben az elmúlt időszakban. A gyorsétteremlánc elindított egy tisztítási folyamatot, mely során megszabadulnak a lehető legtöbb mesterséges adaléktól, és egészségesebbé teszik a kajáikat.

A menük megtisztítása során az USA-ban még tavasszal elkezdték friss marhahúsból gyártani a sajtos negyedfontos (nálunk sajtos McRoyal) húspogácsáit, a zsömlékben a kukoricaszirupot cukorra cserélték, kivonták a mesterséges tartósítószereket a chicken McNuggetsből, a tojásos McMuffint pedig margarin helyett vajjal kezdték el készíteni. A csirkeburger húspogácsáját antibiotikum-mentessé tették, és most azon dolgoznak, hogy így legyen a tengerentúlon is. A sajtokból, szószokból is eltűnnek a mesterséges tartósítószerek, ízfokozók és színezékek, akkor is, ha ezzel az ételek romlandóbbak lesznek, illetve tartósabb hűtést igényelnek. 

A megszokott mekis sajtot például olyanra cserélték, mely természetes eredetű béta-karotint tartalmaz. Ilyennel van tele a sárgarépa is, így az új sajt is természetesen lesz narancssárga színű. Emellett a tartósításra használt szorbinsavat is kivonták a sajtból, így hét óráról négyre csökkent az idő, amit a termék az éttermek előkészítő asztalán tölthet. Ez mondjuk pont nem megrázó változás, mert a McDonald's olyan gyorsan adja el az ételeit, hogy a plusz tartósítás a sajtok esetében felesleges.

Az uborka jelenti most a nagyobb kihívást, a McDonald's vezetősége szerint ugyanis akár két évig is eltarthat, amíg találnak egy olyan fajtát, ami mesterséges anyagok nélkül is ugyanazt a savanyú ízt hozza. 

A vállalat szerint bejött a húzásuk, és valóban megnőtt az éttermek forgalma és a szendvicsek eladása, ám az adatok szerint mégsem olyan mértékben, mint amilyet a cég és a befektetők reméltek. A várt 3 százalékos növekedés helyett csak 2,6 százalékos jött össze a második negyedévben.

A McDonald's Magyarországon is dolgozik az ételek egészségesebbé tételén, itthon februárban jelentették be, hogy egyszerűsítik a Happy Meal menü fogásainak összetételét, illetve népszerűsítik a zöldségfogyasztást.

(Wall Street Journal)

Frissítés: Cikkünk nyomán a hazai McDonald's közleményben jelezte, hogy a vállalat amerikai központjának bejelentése a magyarországon kapható termékeket nem érinti, de csak azért nem, mert azok receptúrája eltérő az USA-ban forgalmazott ételekétől. Mint írják, a hazai McDonald’s már jelenleg sem használ tartósítószert, mesterséges színezéket, vagy mesterséges aromákat a zsemlékben, sajtokban, marha- és sertéshúsos pogácsákban, formázott csirkehúsos, halas termékekben, sült burgonyában, vagy salátákban, illetve egyetlen McDonald’s termékben sincs nátrium-glutamát ízfokozó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!