Nagy változtatásokat hajtott végre a McDonald's a felszolgált ételeiben az elmúlt időszakban. A gyorsétteremlánc elindított egy tisztítási folyamatot, mely során megszabadulnak a lehető legtöbb mesterséges adaléktól, és egészségesebbé teszik a kajáikat.
A menük megtisztítása során az USA-ban még tavasszal elkezdték friss marhahúsból gyártani a sajtos negyedfontos (nálunk sajtos McRoyal) húspogácsáit, a zsömlékben a kukoricaszirupot cukorra cserélték, kivonták a mesterséges tartósítószereket a chicken McNuggetsből, a tojásos McMuffint pedig margarin helyett vajjal kezdték el készíteni. A csirkeburger húspogácsáját antibiotikum-mentessé tették, és most azon dolgoznak, hogy így legyen a tengerentúlon is. A sajtokból, szószokból is eltűnnek a mesterséges tartósítószerek, ízfokozók és színezékek, akkor is, ha ezzel az ételek romlandóbbak lesznek, illetve tartósabb hűtést igényelnek.
A megszokott mekis sajtot például olyanra cserélték, mely természetes eredetű béta-karotint tartalmaz. Ilyennel van tele a sárgarépa is, így az új sajt is természetesen lesz narancssárga színű. Emellett a tartósításra használt szorbinsavat is kivonták a sajtból, így hét óráról négyre csökkent az idő, amit a termék az éttermek előkészítő asztalán tölthet. Ez mondjuk pont nem megrázó változás, mert a McDonald's olyan gyorsan adja el az ételeit, hogy a plusz tartósítás a sajtok esetében felesleges.
Az uborka jelenti most a nagyobb kihívást, a McDonald's vezetősége szerint ugyanis akár két évig is eltarthat, amíg találnak egy olyan fajtát, ami mesterséges anyagok nélkül is ugyanazt a savanyú ízt hozza.
A vállalat szerint bejött a húzásuk, és valóban megnőtt az éttermek forgalma és a szendvicsek eladása, ám az adatok szerint mégsem olyan mértékben, mint amilyet a cég és a befektetők reméltek. A várt 3 százalékos növekedés helyett csak 2,6 százalékos jött össze a második negyedévben.
A McDonald's Magyarországon is dolgozik az ételek egészségesebbé tételén, itthon februárban jelentették be, hogy egyszerűsítik a Happy Meal menü fogásainak összetételét, illetve népszerűsítik a zöldségfogyasztást.
Frissítés: Cikkünk nyomán a hazai McDonald's közleményben jelezte, hogy a vállalat amerikai központjának bejelentése a magyarországon kapható termékeket nem érinti, de csak azért nem, mert azok receptúrája eltérő az USA-ban forgalmazott ételekétől. Mint írják, a hazai McDonald’s már jelenleg sem használ tartósítószert, mesterséges színezéket, vagy mesterséges aromákat a zsemlékben, sajtokban, marha- és sertéshúsos pogácsákban, formázott csirkehúsos, halas termékekben, sült burgonyában, vagy salátákban, illetve egyetlen McDonald’s termékben sincs nátrium-glutamát ízfokozó.