<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az új stratégia szerint az alap tevékenységre akar összpontosítani.

Rövid időn belül már a második nagy balatoni óriásberuházásból távozott az Appeninn Nyrt. Először az aligai volt pártüdülő teljes átépítésére és fejlesztésére ráugrott PRO-MOT Hungária Kft-ben lévő csaknem 75 százalékos részesedését adta el, erről laptársunk, a privatbankar.hu ebben a cikkben írt részletesen. A vevő a NER oszlopos tagjának számító Balázs Attila által irányított és a Balatonnál már évek óta nyomuló Bayer Construct cégcsoport, azon belül pedig a Bayer Property ingatlanfejlesztő cég. Egy friss közlemény szerint pedig kiszállt a szántódi BalaLand projektet irányító Dreamland Holding Zrt. cégcsoportból, amelyben ugyanennyi tulajdona volt, ott is NER-es a fő háttér ember, Szepesi Richárd vásárolta meg a tulajdonrészt. 

A Club Aliga látványterve. Fotó: Lima Tervezőiroda
A Club Aliga látványterve. Fotó: Lima Tervezőiroda

Az Appeninn hivatalos indoklása szerint magyarországi üzleti ingatlanok (irodaházak, logisztikai és kiskereskedelmi központok) bérbeadására és üzemeltetésére, mint alap bizniszre fog összpontosítani, valamint ilyen külföldi, főleg a régiónkban található ingatlanok megszerzésére akar figyelni. Az eladott turisztikai érdekeltségekből származó bevételt ezekre akarja fordítani. Más magyarázatot nem adtak, ám vélhetően a jelentősen nehezedő ingatlanpiaci, építőipari és munkaerőpiaci körülmények vezettek oda, hogy például a nagy ívűnek beharangozott aligai beruházás sorozatot már nem akarták felvállani.   

Szántódon egyébként szintén nem ismeretlen hátterű cég, hanem a Dreamland Investment Holding Kft. volt az Appeninn-tulajdon átvevője. Az új tulajdonos a Central European Opportunity II. Magántőkealap és a Szepesi Richárd NER-es nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Szepard Bizalmi Vagyonkezelő közösen alapított társasága. Az Appeninn még 2020. júniusában vásárolta be magát a Dreamland Holdingba 4,2 millió euróért és tavalyi beszámolója szerint profittal szállt ki az üzletből. A Dreamland Holding indította el a visegrádi Lepence Strand- és Élményfürdő teljes körű rekonstrukcióját, valamint a Minaro Hotel Tokaj és turisztikai központ építését is. Az utóbbi projekt részeként egy 10 hektáros telken egy 5 csillagos prémium kategóriás felnőttbarát hotel fog megnyílni 2022-ben Tokaj város szomszédságában.

A Szántódon felépült komplexum látványterve. Fotó: Magyar Építők
A Szántódon felépült komplexum látványterve. Fotó: Magyar Építők

A nem régen új vezető tisztségviselőkkel bővült Appeninn 2021-es konszolidált éves beszámolójából ugyanakkor az is kiolvasható, hogy 2020-hoz képest harmadára esett az irodák bérbeadásából származó bevétel, viszont közel duplájára nőtt a logisztikai ingatlanok esetében, míg a kiskereskedelmi ingatlanoknál stagnált a bérbeadási bevétel. 

A bérbeadás költségei összességében kissé csökkentek, vélhetően főleg egyes ingatlanok értékesítése miatt, de például őrzés-védelemre háromszor annyit kellett kiadni, mint 2020-ban. Számottevő, mintegy 35 százalékos volt a bérköltség növekedése, de ez nem meglepő, az ágazatban minden jelentősebb szereplő kénytelen volt megtenni ezt a jó munkaerő megtartása érdekében, másrészt a létszám 37-ről 59 főre nőtt.

Az ingatlanok bérbeadásából közel azonos bevételt értek el, mint 2020-ban: a tavalyelőtti 7,5 millió euró után tavaly 7,4 millió eurót könyveltek el. Az adózott eredmény viszont csupán 5,8 millió euró lett a megelőző évi 13,3 millió euróval szemben, itt az ingatlanok átértékelése is szerepet játszhatott. Megugrottak a személyi jellegű kiadások, 1,1 millió euró után 2021-ben már 1,7 millió eurót költöttek erre. Jelentősen, mintegy 70 százalékkal lett több a rövid távú kötelezetteség, főleg a bankhitelek miatt.  

A holding és a leányvállalatok működésére a járvány okozta intézkedések jelentős, de nem kritikus hatással voltak/vannak. A jelenlegi bérlői állomány megközelítőleg 5-15 százaléka az, amelynek be kellett zárnia, így átmeneti bevétel kieséssel számoltak. Ezen bérlők közül néhányan kérték a bérleti díj ideiglenes csökkentését, de emiatt nem kellett módosítani a bevételelszámolást. Egyébként a holding kiadatlansági rátája 7 százalék, ez a közép mezőnybe sorolja a céget ezen a téren.

A 2020-ban megszerzett Dreamland csoporton keresztül súlyosan érintette viszont a holdingot az orosz Sberbank csődje. A beszámoló szerint "a cégcsoport Sberbank-nál vezetett számlaegyenlege a bank tevékenységének felfüggesztése előtt 4,242 millió eurót tett ki, az OBA által garantált 100 ezer euró összeg entitásonként összesen közzététel előtt 505 ezer eurónyi visszafizetését jelentett. A fennmaradó pénzösszeg tekintetében a cégcsoporton belül engedményezésekre került sor, ahol a Tokaj Csurgó Völgy Kft. – mint Sberbank által hitelezett entitás - 5,21 millió euró hitelével szemben kérte a beszámítást a végelszámolótól a társaság".