2018. május 17. 10:01
mfor.hu

A korábbi évekkel ellentétben a politikai hátszél egyre fontosabb a médiapiacon, így Andy Vajna az első, Mészáros Lőrinc pedig a negyedik lett a médiaipar legbefolyásosabb szereplőit rangsoroló listán.

A szakmai zsűri értékelése alapján Andy Vajna, a TV2 Média Csoport, a Lapcom Zrt. és a Rádió 1 tulajdonosa állt az élre, míg Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a második helyre került. A dobogó harmadik fokán a Central Médiacsoport tulajdonosa, Varga Zoltán váltotta Mészáros Lőrincet, a Mediaworks Hungary és az Echo Tv tulajdonosát, aki tavaly került fel először erre a listára – ő most egy helyet rontva negyedik lett. Gulyás János, a Wavemaker ügyvezetője 2017-hez képest öt helyet tudott előrelépni, így idén az előkelő ötödik hely jutott neki. A TV2 Média Csoport vezérigazgatója, Dirk Gerkens megtartotta tavalyi pozícióját, továbbra is a hatodik helyen szerepel. Szintén ugyanazt a helyezést érte el, mint az ezt megelőző évben – tehát hetedik lett – a Magyar Telekom vezér, Christopher Mattheisen. Ő minden bizonnyal utoljára szerepel a listán, hiszen idén áprilisban lemondott tisztségéről. Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese idén a nyolcadik helyre került. Dr. Bayer József, a Ringier Axel Springer vezérigazgatója megtartotta tavalyi helyezését, a kilencedik hely lett az övé. Lukács Csaba, az Atmedia ügyvezető igazgatója végzett a tizedik helyen a rangsorban.Többségben a médiavállalatok, a főszerkesztők kimaradtak

A lista pozíció szerinti bontásában a meghatározó szakemberek közül a Top 50 szereplőinek többségét hagyományosan a médiavállalatok adják, s nem volt ez idén sem másként. Az 50 legbefolyásosabb médiaszereplő ranglistáján belül a második legnépesebb kör a média- és reklámügynökségek vezetőié, idén 22 százalékos részaránnyal. Markáns szereplők még a telekommunikációs cégek vezetői, az arányuk ebben az évben nem kevesebb, mint 12 százalékot tett ki.
Az egyik legszembeötlőbb változás a tavalyi listához képest egyértelműen az, hogy egyetlen főszerkesztő sem került be a Top 50-be. Az 58. helyet Uj Péter, a 444.hu főszerkesztője szerezte meg.
A lista összetétele azt mutatja, hogy a televízió továbbra is nagyon meghatározó szerepet tölt be a médiaiparban: a Top 50-be bekerült személyek tevékenységének túlnyomó többsége ehhez a médiumhoz köthető.

Állandó szereplők

Az úgynevezett "törzsgárda" összetétele nem változott. Azokat hívjuk így, akik 2008 óta az eddigi összes Top 50-be bekerültek. Ez a hét ember nem más, mint Vidus Gabriella, Kolosi Péter, dr. Bayer József, Somlói Zsolt, Málnay B. Levente, Németh Béla és Jonathan Cooper.