3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az indiai gyógyászati rendszer, az ajurvéda előnyben részesíti a gyógynövények használatát a gyógyszerekkel szemben, és ezeket mi is megfogadhatjuk mindennapi problémáink kezelésére. De hol kezdjük és mik is a leggyakrabban használtak közülük?

A Biobarátnál kapható ashwagandha kapszula csak az egyik a sok gyógynövény közül, amit ma már nemcsak a Távol-Keleten, hanem a nyugati országokban is előszeretettel alkalmaznak akár fő, akár kiegészítő kezelésként mindenféle megbetegedésre. Cikkünkben ezeket vesszük górcső alá.

Mi az az ajurvéda?

Az ajurvéda egy ősi indiai gyógyászati rendszer, melynek célja az egyensúly és a harmónia elérése, mind testben, mind lélekben, mind pedig az elmében. Vagyis holisztikus megközelítésű, azt vallják, hogy a betegségek gyógyítását e három terület együttes vizsgálatával kell kezdeni, míg a nyugati, általunk is ismert orvoslás úgynevezett redukcionista, és a betegséget akarja meggyógyítani. 

Az ajurvédikus kezelések gyógynövények használatára, étrendi változtatásokra, életmódbeli tanácsadásra és meditációra összpontosulnak, és még ha nem is teljes egészében értünk vele egyet, remek kiegészítője lehet az általunk ismert kezelési módoknak, gyógyszeres kúráknak. Már csak azért is, mert az előbbi gyógymódok egyre népszerűbbek nálunk is, számos nyugati orvos integrálja az ajurvédikus elveket a praxisába.

Gyógynövények, amiket az ajurvédikus orvoslásból “kölcsönöztünk”

 

  • Kurkuma - ezt az élénksárga növényt mi fűszerként használjuk, az ajurvéda viszont már ősidők óta gyógyhatása miatt alkalmazza. Hatóanyaga a kurkumin, mely erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással bír. Ezért aztán számos gyulladásos betegség, például ízületi problémák, emésztési zavarok és daganatos megbetegedések kiegészítő kezeléseként is használható.
  • Ashwagandha - ez az adaptogén gyógynövény segít a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhez, ezért szorongás, alvásszavarok, depresszió és más, stresszel kapcsolatos nehézségek kezelésére használható. Ezenkívül alkalmazása javítja a kognitív funkciókat és a fizikai teljesítményt is.
  • Tömjénfa vagy boswellia - a kurkumához hasonlóan a tömjénfa is a gyulladásos megbetegedések ellenfele, az emésztési zavarokon és az ízületi gyulladásokon kívül az asztma kezelésére is alkalmazható hatóanyaga.

Fontos megjegyezni

Az ajurvédikus gyógyítás nem minden esetben hatékony és nem helyettesíti teljeskörűen a hagyományos orvosi kezelést. Ezért használatuk előtt érdemes konzultálni egy orvossal, különösen akkor, ha várandós vagy szoptatós kismamákról, krónikus betegségben szenvedőkről vagy állandó gyógyszert szedőkről van szó.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!