3p

Szándéknyilatkozatot írt alá az albán kormánnyal a 4iG Csoport. Az együttműködés célja egy tenger alatti, Egyiptom és Albánia közötti nagy kapacitású adatkábel-beruházás, amely új adatkaput nyit Európa felé.

A 4iG Nyrt. és a Telecom Egypt február elsején Budapesten előzetes megállapodásban rögzítette az Egyiptom és Albánia között létesítendő interkontinentális tenger alatti adatkábel-rendszer beruházás feltételeit, derül ki a cég közleményéből. 

Jászai Gellért szerint jelentős lépést tettek Albánia technológiai fejlődésének útján. Fotó: 4iG
Jászai Gellért szerint jelentős lépést tettek Albánia technológiai fejlődésének útján. Fotó: 4iG

A felek megállapodtak arról is, hogy közös projekttársaságot alapítanak a beruházás megvalósítása érdekében.

A tervezett tengeralatti kábelrendszer új adatkaput nyit Európa felé, útvonala pedig alternatívát jelent a már meglévő mediterrán adatösszeköttetések mellett. A kábelrendszer albániai végpontjával a legrövidebb útvonalat biztosíthatja Frankfurt és más fontos kelet- és közép-európai, valamint balkáni nemzetközi forgalmi célpontok felé, mint például Belgrád, Szófia, Bécs és Budapest.

Ma szándéknyilatkozatot írt alá a beruházásról Fekete Péter, a 4iG Csoport vezérigazgatója és Enkelejda Muçaj, Albánia infrastrukturális és energiaügyi miniszter-helyettese, Edi Rama albán miniszterelnök és Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnökének jelenlétében.

„A beruházás támogatásával a 4iG Csoport és az albán kormány jelentős lépést tesz Albánia digitális transzformációjának és technológiai fejlődésének előmozdítása érdekében, amely a nyugat-balkáni országot a digitális összeköttetés régiós központjává emeli" – hangsúlyozta Jászai Gellért.

Hozzátette: „távközlési befektetéseink és a tervezett tenger alatti adatkábel-beruházás jól mutatják a 4iG Csoport stratégiai céljait és hosszútávú elkötelezettségét Albánia iránt.”

Edi Rama, Albánia miniszterelnöke köszönetet mondott a magyar vállalatnak a nyugat-balkáni ország első interkontinentális hálózatának megvalósításáért. „A projekt Albánia fejlődését szolgálja, amely így a régióban vezető országgá válhat a digitalizáció és a digitális innováció területén. A tervezett beruházás, amely a helyi vállalatok és vállalkozások számára is kiemelten fontos, új lehetőséget teremt a nemzetközi piacra lépés szempontjából” – tette hozzá.

A 4iG Albánia egyik legnagyobb külföldi befektetője, a csoport leányvállalata, a One Albania pedig a telekommunikációs szektor meghatározó szereplője az országban. Az új balkáni adatkapu tovább erősíti az üzleti és technológiai kapcsolatokat, a nemzetközi optikai tranzitútvonalak bővítésével pedig további együttműködési lehetőségek nyílnak a régióban, áll a közleményben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!