2019. február 8. 09:34
mfor.hu

A vállalat két lehetőséget ad a mérnököknek: távolítsák el a kódot az alkalmazásokból, vagy nyíltan vallják be, hogy mindent rögzítenek, amit a felhasználó az app használata közben tesz, ellenkező esetben törlik a programot az App Store-ból.

Az Apple felszólította az iPhone-ra írt alkalmazások fejlesztőit, hogy vagy távolítsák el a kijelzőket folyamatosan lementő kódot az appokból, vagy a titkos kémkedés helyett most már tegyék nyilvánvalóvá a felhasználóknak, hogy a programjaik a használat közben felvesznek mindent, ami a képernyőn történik, különben törlik a kérdéses programokat az App Store-ból, írja a Techcrunch.

A lap csütörtökön robbantotta a sztorit, hogy több népszerű iPhone-app, köztük légitársaságok és hotelek alkalmazásai is folyamatosan felveszik az összes koppintást és húzást, amit a programon belül a telefonunkon elvégzünk. Ez önmagában nem lenne gond, mert a viselkedés elemzése fontos sarokköve a programok áramvonalasításának, és így a fogyasztói élmény javításának, ám egy sor app mindezt úgy tette, hogy az eljárásról egy szó sem esett az adatvédelmi irányelvekben, és semmilyen egyéb módon nem értesítették a felhasználókat erről. A titkos gyakorlat mellett az is nagy probléma, hogy a rögzített adatokat nem megfelelő biztonsággal titkosították: a lementett képernyőkön több esetben könnyedén eltávolítható volt az egyes mezők kitakarása, melyek viszont olyan érzékeny adatokat tartalmaztak, mint a bankkártya-adatok vagy útlevél-számok.

A fejlesztőket az Apple szóvivője értesítette a szigorításról, aki a Techcrunchnak írt levelében is kihangsúlyozta: az App Store irányelvei arra kötelezik az alkalmazásokat, hogy minden esetben a felhasználó hozzájárulását kérjék, ha rögzíteni akarják a user aktivitását, valamint felismerhető módon, vizuálisan is jelezni kell, ha ilyen felvétel van folyamatban.

A Techcrunch elért egy fejlesztőt, aki kapott ilyen figyelmeztetést. Ez alapján az Apple valóban komolyan vette a problémát, mert kevesebb mint egy napot adott a mérnöknek arra, hogy eltávolítsa a felvevő-kódot. Egyébként a kijelzőrögzítős technológia az andoridos appoknál is elérhető, de a Google egyelőre nem jelezte, hogy letiltaná a gyakorlatot, bár a Google Play irányelvei az App Store-hoz hasonlóan nyíltan leírják, hogy a titkos adatrögzítés és a felhasználók félrevezetése tilos.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.