Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A vállalat két lehetőséget ad a mérnököknek: távolítsák el a kódot az alkalmazásokból, vagy nyíltan vallják be, hogy mindent rögzítenek, amit a felhasználó az app használata közben tesz, ellenkező esetben törlik a programot az App Store-ból.

Az Apple felszólította az iPhone-ra írt alkalmazások fejlesztőit, hogy vagy távolítsák el a kijelzőket folyamatosan lementő kódot az appokból, vagy a titkos kémkedés helyett most már tegyék nyilvánvalóvá a felhasználóknak, hogy a programjaik a használat közben felvesznek mindent, ami a képernyőn történik, különben törlik a kérdéses programokat az App Store-ból, írja a Techcrunch.

A lap csütörtökön robbantotta a sztorit, hogy több népszerű iPhone-app, köztük légitársaságok és hotelek alkalmazásai is folyamatosan felveszik az összes koppintást és húzást, amit a programon belül a telefonunkon elvégzünk. Ez önmagában nem lenne gond, mert a viselkedés elemzése fontos sarokköve a programok áramvonalasításának, és így a fogyasztói élmény javításának, ám egy sor app mindezt úgy tette, hogy az eljárásról egy szó sem esett az adatvédelmi irányelvekben, és semmilyen egyéb módon nem értesítették a felhasználókat erről. A titkos gyakorlat mellett az is nagy probléma, hogy a rögzített adatokat nem megfelelő biztonsággal titkosították: a lementett képernyőkön több esetben könnyedén eltávolítható volt az egyes mezők kitakarása, melyek viszont olyan érzékeny adatokat tartalmaztak, mint a bankkártya-adatok vagy útlevél-számok.

A fejlesztőket az Apple szóvivője értesítette a szigorításról, aki a Techcrunchnak írt levelében is kihangsúlyozta: az App Store irányelvei arra kötelezik az alkalmazásokat, hogy minden esetben a felhasználó hozzájárulását kérjék, ha rögzíteni akarják a user aktivitását, valamint felismerhető módon, vizuálisan is jelezni kell, ha ilyen felvétel van folyamatban.

A Techcrunch elért egy fejlesztőt, aki kapott ilyen figyelmeztetést. Ez alapján az Apple valóban komolyan vette a problémát, mert kevesebb mint egy napot adott a mérnöknek arra, hogy eltávolítsa a felvevő-kódot. Egyébként a kijelzőrögzítős technológia az andoridos appoknál is elérhető, de a Google egyelőre nem jelezte, hogy letiltaná a gyakorlatot, bár a Google Play irányelvei az App Store-hoz hasonlóan nyíltan leírják, hogy a titkos adatrögzítés és a felhasználók félrevezetése tilos.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.