3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagy munkákat kezdett vagy nyert el tavaly a NER oszlopos tagja, de kicsit romlottak a mutatói.

Az országépítésben a szó szoros értelmében részt vevő, többnyire NER-es cégekhez hasonlóan a West Hungária Bau Kft. is megőrizte stabilitását. A folyamatos, igen sok állami megbízásnak köszönhetően nincs ok az aggodalomra, noha egyes mutatókban már látszik, hogy homokszemek kerültek a gépezetbe, csökken a pénzáram – olvastuk ki a most közölt éves beszámolóból és a mellékletekből.

A budai Várban is több NER-es építőipari cég dolgozik vagy dolgozott, köztük a WHB is. Fotó: mfor/Mester Nándor
A budai Várban is több NER-es építőipari cég dolgozik vagy dolgozott, köztük a WHB is. Fotó: mfor/Mester Nándor

„A cég jelenleg jó piaci helyzetet mondhat magának. Igyekszik ezt úgy kihasználni, hogy tevékenysége színvonalának emelése útján piaci pozícióit megtarthassa (növelhesse). A mérlegkészítésig a vállalkozói tevékenység folytatásának ellentmondó tényező vagy körülmény nem áll fenn.” - nyitottak a mellékletben.

Árnyalja ezt az optimizmust ugyanakkor, hogy a bevétel pár milliárd forinttal karcsúbb lett, a 2021-es 83 milliárd forinttal szemben 2022-ben csupán 78,5 milliárd forint érkezett. Az üzemi eredmény majdnem négymilliárd forinttal lett kisebb (15,35 milliárdról 11,51 milliárdra esett), az adózott viszont csak bő egymilliárd forinttal, 14,36-ról 13,07 milliárdra mérséklődött.

Negatív változás, hogy romlott az árbevételarányos üzemi és adózott eredmény is: előbbi 18,5-ről 14,66 százalékra, utóbbi 17,31-ről 16,64 százalékra. Az anyagköltségnél nem hatalmas, mintegy félmilliárd forintos növekmény „sújtotta” a céget, viszont az összes anyag jellegű ráfordításban már kényszerűen vastagabban fogott a ceruza, a 2021-es év 62 milliárd forintjával szemben tavaly már 65 milliárd forintot kellett kifizetni. Ez betudható az inflációnak és az igénybe vett szolgáltatások drágulásának.

A tiszta profit csökkenése ellenére a közgyűlésen tartották magukat a korábbi évek gyakorlatához, így most is annak felét, mintegy hatmilliárd forintot osztalékként kiutalnak a tulajdonosoknak, egyebek mellett a főtulajdonos Paár Attilának. 2021-ben az akkori 14,4 milliárdos adózott eredményből még 7 milliárd forintot tehettek zsebre az érintettek.

A nyereség majdnem szinten tartását segíthette, hogy másokhoz hasonlóan ez a cég is jól bánt a pénzeszközeivel, a pénzügyi műveletek tavalyi félmilliárd forintos pozitívumát megsokszorozták, most 2,72 milliárd forintot könyvelhettek el. Támasz lehetett a pénzügyek intézésénél, hogy tavaly is éltek az „EXIM Kárenyhítő Hitelprogram 2020” keretében a kedvezményes hitelkamatlábak adta lehetőséggel. 

Mindezzel együtt a Paár Attila vezette társaság nem panaszkodhat a közvetlen jövőt illetően, mert munkából van bőven, köztük több állami megrendelés. Nagy falatnak számít, hogy a cég elnyerte a kínai Semcorp debreceni akkumulátorgyárának építését, de „neki jutott” a sukorói kajak-kenu akadémia, a budapesti Állatorvostudományi Egyetem, a veszprémi 200 férőhelyes parkolóház, a dunakeszi Diáknegyed, a fertődi Velux-telephely és a győri kekszgyár egyik ikonikus épületének a megépítése/felújítása is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!