Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A Moderna nevű vállalat vakcinája sikeresen állította meg a vírus terjedését a fertőzött emberi sejtekben. A cég részvényei kilőttek.

Az első, szűk körű tesztelés eredményei alapján biztonságos, és a jelek szerint képes kiváltani a kívánt koronavírus-ellenes immunreakciót az egyik új amerikai oltóanyag, írja a New York Times. A vakcinát a Moderna nevű cég gyártja. 

A Moderna márciusban kezdte meg oltóanyaga tesztelését, első körben még csak nyolc emberen (pontosabban a 45 tesztalany adataiból nyolcnak vannak meg már az adatai). Mindegyikük egészséges önkéntes, akik márciustől kapták meg a vakcinát, két dózisban. Az alanyok szervezete az oltás hatására megtermelte az antitesteket, melyeket aztán fertőzött emberi sejteken teszteltek tovább. Az antitestek megállították a vírus terjedését. A beoltott alanyok szervezetében ezen, úgynevezett semlegesítő antitestek szintje megegyezett a koronavírusból kigyógyult páciensek testének semlegesítőantitest-szintjével.

A Moderna közlése szerint hamarosan megkezdik a tesztelések második fázisát, melybe már 600 embert vonnak be, a harmadik fázis pedig júliusban indul, már egészséges emberek ezreinek részvételével. A második fázishoz már meg is kapták a hatósági engedélyt.

A Moderna orvosi vezetője szerint ez azt jelenti, hogy ha rendben mennek a tesztek, akkor a koronavírus-vakcina akár idén év végén-jövő év elején készen állhat a tömeges felhasználásra.

A cég közlése szerint az egereken végzett tesztek is ígéretesek: a beoltott egereket megfertőzték a vírussal, ám a vakcina képes volt megakadályozni a koronavírus elterjedését az állatok tüdejében. A beoltott egerek semlegesítőantitest-szintje a beoltott emberekéhez volt hasonló a Moderna szerint.

Három dózisban tesztelték az oltóanyagot: alacsonyban, közepesben és erősben. Az alacsony és a közepes adag tesztjei jöttek vissza jó eredménnyel, itt egyetlen alany panaszkodott az oltás helyén kialakult bőrpírról és a sajgó karról. Az erős adag viszont lázat, fej- és izomfájást okozott az alanyoknál - ezek azonban egy nap alatt elmúltak. A továbbiakban az erős dózist (250 mikrogram) nem is tesztelik, hiszen az alacsonyabb dózisok sikere miatt fölösleges lenne.

Jennifer Haller amerikai nő az új koronavírus ellen készített, első fokozatban, klinikai kísérleti stádiumban lévő oltóanyagot kap egy gyógyszerésztől a seatlle-i Kaiser Permanente Washington Egészségügyi Kutatóintézetben 2020. március 16-án. MTI/AP/Ted S. WarrenJennifer Haller amerikai nő az új koronavírus ellen készített, első fokozatban, klinikai kísérleti stádiumban lévő oltóanyagot kap egy gyógyszerésztől a seatlle-i Kaiser Permanente Washington Egészségügyi Kutatóintézetben 2020. március 16-án. MTI/AP/Ted S. Warren

A Moderna egyike azon gyógyszer- vagy biotech cégeknek, amelyek a koronavírus elleni oltóanyanyon dolgoznak. A Marketwatch május elején 23 ilyen céget azonosított. Korábban a Gilead nevű cég részvényei emelkedtek jókorát a tőzsdén, amikor az ő kísérleteik bizonyultak biztatónak. Ma reggel pedig az Astra Zeneca volt az oltóanyag-üdvöske a tőzsdéken. De a Wall Street Journal cikke szerint a reménységek között van a Pfizer és a Johnson&Johnson is. A francia Sanofi bejelentése, hogy az oltóanyag kifejlesztése esetén elsőként az amerikai piacot látják el, óriási felzúdulást váltott ki Franciaországban 

A Moderna első, közbenső fázisú kísérleteit 45, 18 és 55 év közötti emberen végezték, és ezek az adatok, bár koraiak és csak 8 személyre vonatkozóan állnak rendelkezésre, azt mutatják, hogy az mRNS-1273-as oltás, már 25 mikrogramm dózistól, olyan immunválaszt vált ki a beoltott alanyokban, amelyet a természetes fertőzés okoz.

A bostoni székhelyi biotech cég mRNS-1273-as oltása biztonságos, a páciensek jól tolerálták, és csak csekély mellékhatásai vannak. A Moderna eredményei nemcsak a cég részvényeit húzták fel, a S&P 500 nyitása után mintegy harmadával, de a teljes tőzsdeindexet is majdnem 2 százalékos pluszhoz segítette a jó a hangulat. Jelenleg a Moderna 82,70 dolláron áll, ami 23 százalékos plusz, a S&P 500 pedig több mint 3 százalékos emelkedést mutat, 2954,79 ponton áll.

A második fázisban két dózist fognak tesztelni, 50 és 100 mikrogramot, majd a harmadik fázis júliusban következik, ha a közbenső kísérletek is sikeresek lesznek. A Moderna részvényei év/év alapon 240,9 százalékot emelkedtek, a S&P 500 ezen idő alatt 11,3 százalékot esett.

"Nagyon izgatott vagyok” - mondta Stéphane Bancel, a cég vezérigazgatója a Financial Times-nak. "Ami igazán különleges az mRNS-technológiával kapcsolatban, hogy olyan helyre juttatuk el, ahol több ellenanyagot állítanak elő, mint egy természetes fertőzésnél, így hosszú immunitást kell biztosítania."

Bancel szerint még akkor is hasznos lehet az oltóanyag, ha csak 60-70 százalékos lesz a hatékonysága, mert segíthet lelassítani a vírus replikációs arányát.

A Wall Street Journal szerint, ha minden kísérlet jól végződik, akkor ősszel lehet vészhelyzetben bevetni. A lap szerint 105 emberre akarják kiterjeszteni a vizsgálatokat még ebben a fázisban, oly módon, hogy minden résztvevő 2 oltást kap, négy hét elteltével a két oltás között.

DR. Tal Zaks, a Moderna vezető orvosa szerint a mRNS-1273-ban megvan a potenciál, hogy legyőzze a koronavírust.

(New York Times, Marketwatch, Financial Times, Wall Street Journal)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.