<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Jócskán a május végi határidő után adta le éves beszámolóját az egyik legnagyobb lélegeztetőgépes megbízást behúzó cég, az Európa Ázsia Kft. A biznisz egy év alatt 61-szer több árbevételt és tizenegyszeres profitnövekedést eredményezett. A legszebb az egészben, hogy mindezt alkalmazottak nélkül bonyolították le.

A magyar kormány a koronavírus-járvány magyarországi megjelenését követően, látva a nemzetközi folyamatokat, egészen hamar felismerte a helyzet súlyosságát, és eldöntötte a hazai egészségügyi készletek feltöltését. A megfelelő mennyiségű védőeszközök (maszkok, fertőtlenítők, kesztyűk) biztosítása mellett azt is felismerte a kormány, hogy nagyon nagy kereslet lesz a lélegeztetőgépekre, ezért kiküldte a portyázókat a világba, hogy szerezzék be azokat.

A portyázók annyira jól teljesítették a feladatot, hogy mintegy 16 ezer készüléket sikerült különböző cégeken keresztül beszerezni. Ebből a járvány legsúlyosabb időszakában is 1600 gép volt használatban, nem is véletlen tehát, hogy többen kritikával illetik a kormány gépbeszerzését. Még ma is rengeteg gép porosodik a raktárakban, miközben kisebb mennyiségeket belőlük rendre elajándékoz a kormány más országoknak.

Mindenesetre a megbízott cégek teljesítették a feladatot, így jelentős összegek érkeztek bevétel formájában a számlájukra. Hogy pontosan mekkora üzletet is jelentettek a lélegeztetőgépek, arról a cégek éves beszámolóiból kaphatunk képet. A társaságok zöme időre leadta a dokumentumokat, többek között a legnagyobb megbízást behúzó Fourcardinal Kft. is, ahol 49,5 milliárd forintos bevételből 15,4 milliárdos nyereség maradt a végére.

Az egyik legnagyobb üzletet megkötő cég, az Európa Ázsia Kft. beszámolójára azonban egészen őszig várni kellett, az ugyanis csak szeptember legvégén került fel az Igazságügyi Minisztérium honlapjára. A magyar kormányhoz és a - Direkt36 írása alapján - a DK-s Oláh Lajoshoz egyaránt közelálló cég 1080 lélegeztetőgépet biztosított nettó 50,9 millió dollárért, vagyis jelenlegi árfolyamon 15,8 milliárd forintért.

Ez az összeg már teljes egészében meg is jelent a cég tavalyi beszámolójában. Értékesítésből származó bevételként ugyanis 16,9 milliárd forintot számoltak el úgy, hogy előző évben csupán 276 millió folyt be a cég kasszájába. A növekedés elképesztő mértékű: 6035 (!!!) százalékos.

Érdekes lenne megvizsgálni a bevételek összetételét és forrását, ám a leadott kiegészítő melléklet nagyon szűkszavú, és ilyen részletezést nem tartalmaz - ahogy egyébként a többi eredménysor zöménél ugyanez a helyzet.

Annyi azonban biztos, hogy - mint az a 2019-es bevételből látszik - aktív tevékenységet végzett a cég a lélegeztetőgép-biznisz előtt is. Az Európa Ázsia Kft. 2018 októbere óta szerződéses partnere a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökségnek, Kínában üzemeltet kereskedelmi partnerirodát (az illetékességi terület Kína, Malajzia, Szingapúr és Indonézia), ezért havi 23 millió forintot kap a cég. Ha kiszámoljuk, ez egész év vonatkozásában pont kiadja a 2019-es 276 millió forintot. A HEPA oldalán elérhető szerződéslista alapján nem volt szerződésmódosítás annak megkötése óta, tehát 2020-ra is feltételezhetjük, hogy a partneriroda üzemeltetésből szintén 276 millió forint nevétele származott a cégnek. Tehát 16,7 milliárdos többletbevételt jelenthetett a lélegeztetőgép-biznisz.

Jól hoztak a konyhára a lélegeztetőgépek (Fotó: depositphotos.com)Jól hoztak a konyhára a lélegeztetőgépek (Fotó: depositphotos.com)

A 16,9 milliárdos összbevétellel szemben 16,5 milliárdos anyagjellegű ráfordítást számoltak el - egy évvel ezelőtt ezen a soron 256 millió szerepelt. Bár bővebb részletezés nincs sem az eredménybeszámolóban, sem a kiegészítő mellékletben, az mégis tudható, hogy a növekedés az eladott áruk beszerzési értéke sornak köszönhető. Részben azért, mert a magyar államnak eladott lélegeztetőgépeket meg kellett vennie a cégnek, ami anyagjellegű ráfordításként értelmezhető, másrészt a lélegeztetőgép-bizniszben érintett cégek beszámolójában is ugyanez a megugrás figyelhető meg.

A cég tavalyi gazdálkodását illetően egészen meglepő, hogy ezt a hatalmas üzletet alkalmazott nélkül bonyolították le. A cégnek ugyanis évek óta egyetlen dolgozója sincs, ezt nemcsak abból tudhatjuk, hogy a személyi jellegű ráfordítások soron nulla forint szerepel, de onnan is, hogy a kiegészítő melléklet vonatkozó táblázatát gyakorlatilag kihúzták.

Részlet az Európa Ázsia Kft. kiegészítő mellékletéből (Forrás: 2020. évi beszámoló)Részlet az Európa Ázsia Kft. kiegészítő mellékletéből (Forrás: 2020. évi beszámoló)

A bevételek és ráfordítások eredőjeként már üzemi szinten jelentősen nőtt a cég nyeresége, 19,3 millió után 271 milliót mutattak ki. A pénzügyi műveleteken elért 55 milliós veszteség, valamint a 30 milliós adófizetési kötelezettség elszámolása után 184,9 millió forint tiszta profit maradt 2020 végén. Az összeget azonban az eredménytartalékba helyezik, ebből osztalék fizetéséről nem döntöttek.

Az Európa Ázsia Kft. ezzel egyébként a lélegeztetőgépek beszerzésében érintett cégek többségéhez tartozik. Az elérhető beszámolók alapján ugyanis többen a megtermelt profitot inkább bent hagyták a cégben. Csupán 3 társaságnál történt kifizetés.

  • A korábban már említett Fourcardinál tulajdonosai jártak a legjobban, hiszen a 15,9 milliárdos profitból 15,4 milliárdot fizettek ki osztalékként. A cég Szabó László volt külügyminiszterhelyettes sógorához, illetve részben Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójához (Rahói Zsuzsanna) áll közel.
  • Az öt magánszemély tulajdonában lévő Medirex Zrt. 6,1 milliárdos profitjának harmada, 2 milliárd ment a tulajdonosok zsebébe.
  • Illetve a TMT Technics Kft. 2,8 milliárdos nyereségéből 864 milliót vett ki a tulajdonos, Tóth László, aki egyébként a Magyar Judoszövetség elnöke is egyben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.