<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Jócskán a május végi határidő után adta le éves beszámolóját az egyik legnagyobb lélegeztetőgépes megbízást behúzó cég, az Európa Ázsia Kft. A biznisz egy év alatt 61-szer több árbevételt és tizenegyszeres profitnövekedést eredményezett. A legszebb az egészben, hogy mindezt alkalmazottak nélkül bonyolították le.

A magyar kormány a koronavírus-járvány magyarországi megjelenését követően, látva a nemzetközi folyamatokat, egészen hamar felismerte a helyzet súlyosságát, és eldöntötte a hazai egészségügyi készletek feltöltését. A megfelelő mennyiségű védőeszközök (maszkok, fertőtlenítők, kesztyűk) biztosítása mellett azt is felismerte a kormány, hogy nagyon nagy kereslet lesz a lélegeztetőgépekre, ezért kiküldte a portyázókat a világba, hogy szerezzék be azokat.

A portyázók annyira jól teljesítették a feladatot, hogy mintegy 16 ezer készüléket sikerült különböző cégeken keresztül beszerezni. Ebből a járvány legsúlyosabb időszakában is 1600 gép volt használatban, nem is véletlen tehát, hogy többen kritikával illetik a kormány gépbeszerzését. Még ma is rengeteg gép porosodik a raktárakban, miközben kisebb mennyiségeket belőlük rendre elajándékoz a kormány más országoknak.

Mindenesetre a megbízott cégek teljesítették a feladatot, így jelentős összegek érkeztek bevétel formájában a számlájukra. Hogy pontosan mekkora üzletet is jelentettek a lélegeztetőgépek, arról a cégek éves beszámolóiból kaphatunk képet. A társaságok zöme időre leadta a dokumentumokat, többek között a legnagyobb megbízást behúzó Fourcardinal Kft. is, ahol 49,5 milliárd forintos bevételből 15,4 milliárdos nyereség maradt a végére.

Az egyik legnagyobb üzletet megkötő cég, az Európa Ázsia Kft. beszámolójára azonban egészen őszig várni kellett, az ugyanis csak szeptember legvégén került fel az Igazságügyi Minisztérium honlapjára. A magyar kormányhoz és a - Direkt36 írása alapján - a DK-s Oláh Lajoshoz egyaránt közelálló cég 1080 lélegeztetőgépet biztosított nettó 50,9 millió dollárért, vagyis jelenlegi árfolyamon 15,8 milliárd forintért.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.