8p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egy év alatt 216-szorosára növelte árbevételét az a magyar cég, mellyel a Külügyminisztérium a legnagyobb összegű szerződést kötötte lélegeztetőgépek beszerzésére a koronavírus-járvány első hulláma idején. A Fourcardinal Tanácsadó Kft. a megbízásnak köszönhetően milliárdos osztalékot tudott fizetni a tulajdonosainak.

A koronavírus-járvány hazai megjelenését követően nem telt el túl sok idő, amíg felismerte a kormány a külföldi aggasztó példákat látva, hogy fel kell töltenie a magyar készleteket lélegeztetőgépekből. A lépés abból a szempontból logikus és magától értetődő volt, hogy a legrosszabbra is fel kellett készülni, és az is borítékolható volt, hogy a vírus pandémiává fejlődése miatt világszerte nagy kereslet lesz az életmentő készülékekre. A döntés folyományaként aztán ma mintegy 16 000 készülék porosodik a raktárakban, annak csupán töredékére, kevesebb mint 1600-ra volt összesen szükség a járvány legkritikusabb időszakában is. A beszerzett mennyiség vitatott volt, ráadásul a külügy nagyon sokáig titkolta is a részleteket: ugyanúgy az egyes szerződések értékét, mint a megbízott cégek nevét.

Az imént felsorolt 10 cég közül a fele határidőre, május 31-ig leadta az éves beszámolóját, a dokumentumokból pedig kiderül, mennyire pörgette fel a korábbi üzletmenetet a kormányzati megbízás. Annyit előre elárulunk, ritkán látni ilyen bődületes növekedési ütemet. De kezdjük is rögtön a vélhetően legnagyobb nyertesse, a Fourcardinal Kft.-vel.

Értékesítési árbevételként tavaly az előző évinél 216-szor (!!!) többet könyveltek el, 229 millió forint után 49,5 milliárd forint folyt be a cég kasszájába.

Igaz, ezzel párhuzamosan a ráfordítások is jókora növekedést mutattak, hiszen anyagjellegűként 31,9 milliárd forintot számoltak el a korábbi 63,5 millió forint után. Ezen belül a legnagyobb tétel az eladott áruk beszerzési értéke volt, mely 31,1 milliárdot tett ki.

Fotó: depositphotos.com
Fotó: depositphotos.com

Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, a kormányzati megbízás a dolgozói létszám bővítését igényelte, az átlagos statisztikai létszám ugyanis 5 főről 7-re emelkedett, a személyi jellegű ráfordítások ennek révén 28,6 millióról 78,7-re nőttek. A bérköltségből kiindulva szépen emelkedhetett az átlagfizetés tavaly, hiszen a

2019-es 356 ezer forintról 751 ezerre ugrott tavaly.

A bevételek és ráfordítások eredményeként már üzemi szinten is hatalmasat nőtt a Fourcardinal nyeresége, kicsivel több mint 17 milliárdot mutattak ki az előző évi majdnem 47 millió után.

A pénzügyi műveleteken elért eredmény és az adófizetési kötelezettség elszámolása után 15,9 milliárd forint tiszta nyereség marad év végén szemben a 2019-es 31,2 millió forinttal. A növekedés mértékére nehéz ebben az esetben is visszafogott jelzőket találni, hiszen tavaly 513-szor (!!!) nagyobb profitot termelt a cég, mint egy évvel előtte.

Ebből bőven futotta osztalékra is, 15,4 milliárd forint kifizetéséről döntöttek a tulajdonosok, Nagy Beatrix, valamint a Silk Road Fund Zrt. Előbbi a törzstőke 90 százalékát jegyzi, utóbbi a maradék 10-et. Ez alapján a kifizetett osztalék döntő része, 13,8 milliárd forint egyetlen magánszemélyhez került.

Róla egyébként azt írta a VálaszOnline, hogy a 2014-ben alapított Fourcardinal első ügyvezetője Szegi Ildikó volt, az ő lánya Nagy Beatrix. Szegi Ildikót Rahói Zsuzsanna "egyik bejáratott civil kapcsolataként" említi a lap, Rahói pedig Orbán Viktor főtanácsadója, aki a jelentősebb külföldi tárgyalásokon rendre ott ül a kormánydelegációban.

Szegi Ildikónak egyébként van egy fia is, mint arra felhívták a figyelmet, Nagy Hunor Szilárd, akinek nevéhez kötődik a Szegi Medical Center Kft. A céggel szintén leszerződött a külügy lélegeztetőgépek beszerzésére, a kontraktus értéke közel 400 millió forint volt. Ez a cég azonban cikkünk írásakor még nem tette közzé az éves beszámolóját.

A lélegeztetőgépek beszerzésében résztvevő magyar cégek tulajdonosi hátteréről korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Felmondták a szerződést, de újra megállapodtak

Több mint 25 milliárd forintos megbízást kapott a Külügyminisztériumtól a Pro Concept Kft. A március 25-én kötött szerződést azonban felmondta a tárca, de később, június 7-én újra megállapodás született. Hogy ez mennyiben hatott a cég tavalyi beszámolójára, azt nem lehet biztosan tudni, de látszólag a korábbinál tízszer nagyobb, 35 milliárdos árbevétel nem segített a profit növelésében. Csupán alig 200 millióval több a realizált 2,8 milliárd forint a 2019-esnél. Ebből végül 2,5 milliárd forint osztalékot fizetett ki a tulajdonos, akiről korábban az Átlátszó számolt be.

2012-ben több részletben több mint kilencmillió dollár érkezett egy befolyásos azeri politikus fiának Budapesten nyitott bankszámlájára, történetesen pont akkor, amikor a magyar kormány furcsa körülmények között kiadta az azeri baltás gyilkost. A pénzt a Brit Virgin-szigetekre bejegyzett Velasco International Inc. magyarországi bankszámlájára utalták, amelynek magyarországi kézbesítési megbízottja a Pro Concept többségi tulajdonosa, Hiszem János volt.

GVH-bírságot kapott a cég, mellyel szerződött a külügy

A Fourcardinal mellett van még egy gazdasági tevékenységéről beszámoló cég, mely milliárdos osztalékot fizethetett ki a tulajdonosoknak. Ez a Medirex Zrt., mely 5 magánszemély tulajdonában van. A cég szerényebb, de nem elhanyagolható növekedést mutatott 2020-ban. Árbevétele 5,5 milliárd forintról 34,5 milliárdra ugrott, mely szinte teljes egészében áruértékesítésből származott. Földrajzi megosztást illetően jelentős külföldi értékesítésük is volt, hiszen 21,2 milliárd érkezett csak belföldről, a maradék exportértékesítésnek köszönhető.

Ezzel szemben a kiadások - főként az anyagjellegűek - nőttek nagyot az eladott áruk beszerzési értékének emelkedése miatt. A kiegészítő mellékletből is kiderült, az árueladásból származó 34,2 milliárd forintos bevétellel szemben az eladott áruk beszerzési értéke 26 milliárd forint volt, vagyis az árueladás bruttó fedezete meghaladja a 8 milliárd forintot. Ez a bevétel arányában 23,96 százalékot jelent, míg egy évvel korábban ugyanez az arány 18,9 százalék volt. Az viszont téves gondolat, hogy a fedezettség emelkedése a 2020-as év speciális mivoltának köszönhető, hiszen 2018-ban - járvány és kormányzati külön megbízás nélkül - 24,87 százalékos arányt jelentett.

A Medirex dolgozói létszáma három fővel 29-re emelkedett tavaly, a bérköltség pedig 144,5 millióról 180,2-re. Az átlagbér is nőtt 2020-ban, 415 ezer forint havi bruttóról 577 ezerre.

Mindezek eredményeként üzemi szinten a korábbi 523 milliós nyereség 6,7 milliárdra duzzadt, amiből a pénzügyi eredmény és az adófizetés után 6,1 milliárdos tiszta nyereség maradt.

A cég tulajdonosai azonban a jelek szerint a jövőre is gondolnak, mivel a profit nagy részét bent hagyták a cégben, abból "csupán" 2 milliárd forintot fizettek ki osztalékként. Az öt tulajdonos közül egynek 4 százalékos tulajdonrésze van, a többiek egyaránt 24-24 százalékkal rendelkeznek. Vagyis négy tulajdonos 480 millió forintot, egy pedig 80 millióhoz juthat hozzá.

Az eredménybeszámoló mellett a cég kiegészítő mellékletéből kiderül még egy érdekesség, ami miatt egészen pikánsá válik a kormányzati megbízás ténye. A Külügyminisztérium ezek szerint ugyanis egy olyan társasággal is leszerződött, mely megsértette a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmát néhány évvel korábban. Mint írják,

a Gazdasági Versenyhivatal 2019. december 19-én kelt, 2020. január 06-án kézhez vett határozatában, a társaságot 162,624 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte, 2015 évi jogsértés - "gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának megsértése" - miatt. A társaság fellebbezést nyújtott be, döntés mérlegkészítésig nem született."

Van, ahol nem profitáltak közvetlenül a tulajdonosok a bizniszből, vagy legalábbis nem most...

Még két társaság adta le a külügy szerződéses partnerei közül a 2020. évi beszámolóját, az egészen friss alapítású Limitless Medical Kft., illetve az SCA Medical Center Kft. Előbbivel 2,3, az SCA-val pedig 1,9 milliárd forint értékű szerződést kötött a kormány lélegeztető-gépek beszerzésére, ám utóbbinál ennek a nagy megbízásnak nyoma sincs a leadott dokumentumokban.

Mindössze ugyanis 1,1 millió forint árbevételről számoltak be, melyből a végén 47 ezer forint nyereség maradt.

A Limitless Medical első üzleti évét azonban jókora forgalommal zárhatta. 6,7 milliárd forint folyt be a kasszába, ebből 172 millió forint ráadásul exportértékesítésnek köszönhető. Az eladott áruk beszerzési értéke 5,4 milliárd forint volt, vagyis a bruttó fedezettsége az árueladásnak 24,07 százalékos volt. Alkalmazott hiányában egy forint személyi jellegű ráfordítás nem keletkezett, így üzemi szinten 928 millió forint nyereséget mutattak ki. Ezt némileg növelte a pénzügyi műveleteken elért nyereség, adófizetési kötelezettség azonban nem keletkezett, így 970 millió forint tiszta profittal zárta a cég 2020-at. Osztalékfizetés nem történt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!