2018. szeptember 28. 09:29

A miniszter szerint tartható az ütemezés.

Mivel egyre több jel árulkodik arról, hogy csúszásban van a paksi atomerőmű két új blokkjának építése, megkérdeztük a Kormányinfót tartó minisztert a tegnapi sajtótájékoztatón, hogy a tervezett időben, tehát 2026-re illetve 2027-re termelésbe tudnak-e állni az új létesítmények.

Gulyás Gergely Gulyás Gergely

Gulyás Gergely válasza szerint igen. Mint a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter beszámolójában azt szerepel, hogy a beruházás befejezésének időpontja tartható. Ezt az álláspontot pedig osztja a kormány.

Ugyanakkor egy ekkora beruházásnál minden kétséget nehéz kizárni, hogy tényleg elkészülnek határidőre a blokkok - tette hozzá kérdésünkre. S valóban, mint tegnap megírtuk, az építkezés elkezdéséhez szükséges felvonulási épületek is leghamarabb 2020-ban készülhetnek el, onnantól számítva pedig 6-7 év marad az üzemszerű működés államközi szerződésben foglalt elkezdéséhez.

Mivel ehhez az időponthoz kapcsolódik az oroszok által nyújtott 10 milliárd eurós hitel törlesztése is, fontos lenne, hogy valóban tartani lehessen a határidőt. Csakhogy pont Süli János beszélt arról a napokban a parlamentben, hogy már folyamatban van a hitelszerződés újratárgyalása - ez pedig nem arra utal, hogy minden az eredeti ütemterv szerint haladna.