<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Fokozatosan bővíti a létszámot a páneurópai légiipari vállalat. Nem kizárt, hogy később más Airbus-részleg is megtelepszik a gyulai ipari parkban.

A napokban, várhatóan július 18-án elindulhat a termelés a Gyulán felépített helikopteralkatrész-gyárban - értesült lapunk. A 14,5 ezer négyzetméter alapterületű, tavaly októberi közlés szerint 25 milliárd forint értékű üzemben kétezerféle precíziós alkatrész készül majd. A generálkivitelező a Market Építő Zrt. volt.

Meg nem erősített hírek szerint ha sikerrel helyt áll az új gyár, akkor az Airbus más tevékenységgel is megjelenhet ott, a terület ehhez adott az ipari parkon belül, egyfajta tükrözéses módszerrel hasonló méretű üzem jöhet létre. Ezen felül kisebb beszállítók is betelepülhetnek a parkba, kiszolgálni a világcéget. 

Az Airbus gyulai üzemének építkezése a 2021. májusi állapot szerint. Fotó: MTI/Lehoczky PéterAz Airbus gyulai üzemének építkezése a 2021. májusi állapot szerint. Fotó: MTI/Lehoczky Péter

Andreas Stöckle, az Airbus Helicopters Hungary Kft. ügyvezető igazgatója tavaly októberben azt közölte, hogy a szerződés szerint 2022. július 17-én el kell kezdeniük a termelést. Úgy tudjuk, hogy egy nappal kitolták ezt, így bő másfél hét múlva vágják át a szalagot. Feltehetően Szijjártó Péter jelenlétében, aki nem mulasztja el az ilyen alkalmakat.

A tervek szerint először tíz gépen kezdődik a munka, majd újabb gépeket állítanak be szeptemberben, egy harmadik körben pedig 2023 elején érkeznek a további berendezések. A folyamat végén összesen 80 db precíziós gép és munkaállomás fog helyet kapni, ezek két műszakban fognak működni. Ennek megfelelően felfutó rendszerben, várhatóan 4-5 év alatt érik el a teljes kapacitást, akkorra 200-250 munkavállalóra növelik a létszámot.

A Békés megyei kormányhivatal július 1-jei közleménye szerint az INpark Gyula Ipari Park területén létesített gyárban mintegy 50 évre tervezik a termelést. Az Airbus az úgynevezett DUMAG gyártócsarnokon belüli területrészen tervezi üzemeltetni a Speciális folyamatok zónáját (SPZ), ahol felületkezelési tevékenységet kíván folytatni. Két félautomata felületkezelő sorból álló felületkezelő zónát terveznek telepíteni. Az üzemi gyártás célja az Airbus helikopterekhez speciális alkatrészek gyártása és beszállítás.

A gyártás során az alábbi fő típusú alkatrészek fognak készülni az üzemben:
– fogaskerekek 
– különféle fém szerelvények
– rotorlemez 
– karmantyúk
– kis méretű fém foglalatok
– esztergályozott alkatrészek 

Formailag vegyesvállalatról van szó, amit az Airbus és a Magyar Állam hozott létre még 2018-ban. A kormány később nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak nyilvánította ezt a fejlesztést.

„Gyula a magyar repülőgép-ipari klaszter szülőhelye lesz, ahogyan egyre több szereplő csatlakozik majd hozzánk. A felületkezelő üzem a gyárunk mellett helyezkedik majd el, és a fémalkatrészek vegyi kezeléséről gondoskodik. A magyar repülőgép-ipari akadémia kialakítása, mely a magyar kormány támogatását is élvezi, nagyszerű katalizátora lesz a klaszternek.” - mondta a tavaly májusi bokrétaünnepségen Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója.

Gyula életében óriási változás, hogy egy világcég megtelepedett ott és vélhetően tartósan ott is marad. Itt nem elsősorban az alkalmazottak száma fontos, hanem az, hogy a turizmus-vendéglátás és az élelmiszeripar mellett lett egy harmadik masszív bevételi forrás és presztizsnövelő tényező. Az Airbus termelése utáni iparűzési adóból várhatóan több száz millió forintos éves bevétele lesz az önkormányzatnak, amit -  ha nem veszi el jelentős részét a kormány - a tervezett és új fejlesztésekre fordíthat. 

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos egy tavaly őszi nyilatkozatában odáig ment, hogy azt mondta: a zöldmezős beruházással Magyarország a repülőgépipar vezető országai közé kerül. Ez azonban csak félig igaz, mert Veresegyházon már 23 éve működik a General Electric hajtóműjavító részlege. 

A GE Aviation Hungary Kft. hajtóművek és úgynevezett nem forgó részek nagyjavítását végzi, a legkorszerűbb kompozit anyagokat használják. Az első, több mint 10 éves éves bevezető szakasz után a kereslet növekedése miatt egy második csarnokot is építettek. Most mintegy 500 embert foglalkoztat a cég. 

De az élet ott sem felhőtlen, munkaügyi konfliktusok voltak, főleg az elmúlt pár évben, jobbára azért, mert a járvány miatti általános keresletcsökkenést látva sokan attól féltek, hogy nem lesz szükség ennyi dolgozóra. Tavaly nyáron figyelmeztető sztrájkot tartottak, mert kevesellték a megajánlott 4-5 százalékos béremelést. A kft. 2020-ban 69 milliárd forintos árbvétel mellett 35 milliárd forintos nyereséget ért el. A tavalyi beszámoló még nem jelent meg a hivatalos állami oldalon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.