Kálmán Kata, a Kertelünk Kft. szakértője szerint számos előnye akad a kezdeményezésnek, akár, ha csak azt nézzük, hogy edukatív ereje van: A gyermekeink nem azt látják, hogy a szupermarketek polcain „terem” a sárgarépa”. Más részről azt tapasztaljuk a jelenlegi élelmiszer- és energiahiány miatt, egyre több kertben alakítanak ki haszonkerteket, mellyel havi bevásárlások takaríthatók meg.
Vegyük sorra, milyen előnyökkel jár, ha otthoni termesztésre adjuk a fejünket:
- Talán a legszofisztikáltabb ok, hogy a kertünkből akár csak egy kis részt is kialakítsunk a kiskertünknek, a már fentebb is említett edukációs hatás. Számunkra azért került ez az indok a sor elejére, mert fontosnak tartjuk, hogy rohanó világunkban gyermekeink tisztában legyenek az asztalra kerülő ételeink értékével, hogy mennyi munkával és egyben örömmel jár akár csak egy zöldség felnevelése.
- Második helyen, az egészséges életmód, áll. Abban az esetben, ha nem kistermelői piacon jutunk hozzá mindennapi zöldségeinkhez, gyümölcseinkhez, nem tudhatjuk, mi kerül pontosan az asztalra. Az otthoni terméseink vegyszermentessége garantált, és számos tanulmány bizonyítja, hogy egy – egy nem odaillő „adalék”, milyen negatív élettani hatást válthat ki.
- Nem utolsó sorban a „normál” körülmények között megtermelt alapanyag jóval ízletesebb, mint egy nagyüzemi, mesterséges tápoldatokkal, növekedés serkentő szerekkel táplált növény. A pár órával szedett friss zöldségekben még nem indult meg a tápanyagok bomlása, így az ízvilága is sokkal intenzívebb, és ezáltal a belőlük elkészült étel is gazdagabb, teltebb ízélményt biztosít.
- Egy jó átgondolt tervezés esetén, a konyha-kert ékes dísze lehet udvarunknak. Gondoljunk csak bele, hogy a nem termő dísznővények között, színpompás gyümölcseivel például egy málna lugas mennyire felemelő lehet vagy akár egy babér sövény, de egy magasított ágyással bármilyen területet fel lehet dobni.
- És ha nem győztek meg a fenti érvek mindenkit, akkor jöjjön plusz egy indok, amiért érdemes belevágni. Napjaink gazdasági bizonytalansága mindenki életét átjárja. A jól kigondolt és gondozott konyha-kerttel, termő időszakban több 10 ezer forintot is megspórolhatunk havi szinten.
Természetesen nem azt mondjuk, hogy egy otthoni kisüzemi termelés az egész éves zöldség, gyümölcsfogyasztásunkat fedezi, de a „megművelt” terület mértékétől függően, bizonyos mennyiségű szerepet át tud vállalni belőle.