4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ennyivel alacsonyabbra értékelte ugyanis a BB-t a kizárólagos állami tulajdonosa, a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 2019 végén, mint egy évvel korábban. Másik banki érdekeltségét, a 15 százalékos Erste-pakettjét ugyanakkor csaknem másfélszer többre taksálja.

Nagy port vert fel, amikor az állam 2015 elején bejelentette, hogy 700 millió dollárért visszavásárolta a Budapest Bankot (BB) az azt 1995-ben privatizált amerikai General Electrictől. Mutatói alapján ugyanis szakmai berkekben egyöntetű volt a vélemény, hogy a BB a vételár nagyjából felét éri. 

Ám értelemszerűen a 700 millió dollárnak megfelelő áron, közel 196 milliárd forinton kerültek - a kormány határozata alapján - 2015 júniusának végén a BB részvényei a száz százalékos állami tulajdonban lévő, a tranzakció érdekében átprofilírozott Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. birtokába.

Nőtt a saját tőkéje, mégis kevesebbet ér?
Nőtt a saját tőkéje, mégis kevesebbet ér?

Azt követően évről évre nőtt a Corvinus könyveiben kimutatott BB-pakett becsült piaci értéke, annak köszönhetően, hogy a bank rendre nyereséggel zárt. Részvényei 2018 végén már 246,5 milliárd forinton szerepeltek a Corvinusnál, azaz már 25 százalékkal magasabb értéken, mint amennyin bekerültek. Ennek azért volt jelentősége, mert ha még az ilyen ügyleteknél szokásos diszkonttal is sikerült volna túladni az államnak a BB-n - ahogy azt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, valamint az osztrák Erste Bank AG felé 2015 februárjában tett szándéknyilatkozatában az Orbán-kormány 2018 februári határidőig vállalta -, akkor már nem érhette volna a vád, hogy elkótyavetyélte az állami vagyont.

Csakhogy a BB értéknövekedése tavaly megtorpant. Legalábbis a Corvinus most közzétett, 2019-es beszámolójában már közel 10 milliárd forinttal kevesebbre, 237,4 milliárd forintra taksálja a bankrészvények piaci értékét. Annak ellenére, hogy a Budapest Bank eredménynövekedése tavaly sem állt meg, közel 11,6 milliárd forint nyereséget ért el, aminek következtében a saját tőkéje 7 százalékkal tovább gyarapodott, s az 2019 végén immár csaknem 165 milliárdot ért el. 

A hivatalos magyarázat a leértékelésre az, hogy a Corvinus 2019-ben alacsonyabb mutatószámokkal szorozta fel a könyv szerinti értéket, mint az előző két évben, 2018-ban és 2017-ben. Mindenesetre a mostani beszámoló közzétételekor már nyilvánosan ismert volt az az egy éve ilyenkor még csak piaci berkekben biztosra vett tény, miszerint a BB egyesülni fog a Takarékbankkal és az MKB-val. Így a kívülállóban motoszkál a kisördög, hogy talán már e deal árazásának szempontjai indokolták BB-pakett piaci becsértékének csökkenését.

Ez márcsak azért is furcsa, mert ezzel szemben a Corvinus a másik banki pakettje, a 2016 augusztusában hozzá került 15 százalékos Erste-részvényeinek piaci értékét az egy évvel korábbinál közel másfélszer magasabbra, 19 milliárd forintra becsülte, miután e hitelintézet közel 57,5 milliárdos nyereséget ért el, így saját tőkéje 2019 végén immár 387,5 milliárdra rúgott.

A Corvinus beszámolójában az is visszaköszön, hogy két kereskedelmi banki tulajdona után az állam 2019-ben összesen 6 milliárd 251 millió forint osztalékra tett szert, ebből 3 milliárd 251 millió a BB-től, 3 milliárd az Erste-től érkezett. 

Az idén viszont a nyereségrészesedés veszélybe került, amiatt, hogy a COVID-19 járvány miatt a Magyar Nemzeti Bank azt ajánlotta a bankoknak és azok tulajdonosainak, hogy 2020. szeptember 30-áig ne fizessenek osztalékot. Ez a Corvinust azért érintheti érzékenyen, mert — mint az a beszámolójában olvasható — a BB-pakett megvásárláshoz a szintén állami MFB-től felvett, 2023 végén lejáró hitele ebben az évben esedékes, 4,05 milliárd forintos kamatfizetéshez nem rendelkezik forrással (ez a teher 2018-ben még több mint 5 milliárd volt, tavaly viszont már csak 4,3 milliárd, amiben az is közrejátszhatott, hogy hiteléből a Corvinus tavalyelőtt 4,5 milliárdot előtörlesztett). 

Még szerencse, hogy az MFB nem is várja el a kamatfizetést, értelmezése szerint ugyanis a 2020. december 31-éig bevezetett fizetési moratórium a Corvinus hitelére is alkalmazandó — olvasható a cég tavalyi éves beszámolójában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!