<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Június 30-án beadják a létesítési engedélykérelmet az Országos Atomenergia Hivatalnak.

Jövő kedden, azaz június 30-án nyújtja be az Országos Atomenergia Hivatalhoz a létesítési engedély megszerzéséhez szükséges kérelmet a Paks II Zrt. - derül ki Süli János tárca nélküli miniszter leveléből, amit egy parlamenti képviselői kérdésre válaszul írt. Az atomerőmű bővítéséért felelős kormánytag szerint "jó úton halad az évszázad beruházása, a telephely gazdasági környezetének gazdasági fellendülése".

Valami készül (Forrás: Paks II Zrt.)Valami készül (Forrás: Paks II Zrt.)

A beruházás előrehaladtáról Szél Bernadett független parlamenti képviselő érdeklődött. Lapunk nemrég Gulyás Gergelyt kérdezte meg egy Kormányinfón arról, hogy a járványhelyzet miatt csúszhat-e az új blokkok építése. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem kell változtatni az ütemterven, még úgy sem, hogy a járványra tekintettel végrehajtott költségvetési átcsoportosítások érintették a paksi beruházás keretét is. Az elvonást azonban a következő két évben visszapótolják - és valóban, a 2021-es költségvetési törvényjavaslat egy megemelt előirányzatot tartalmaz a paksi bővítésre.

Gulyás Gergely álláspontját erősítette meg most Süli János, aki szerint a térségben folyó beruházások - legyen szó a lakhatásról, az infrastruktúráról, vagy a blokkok építését közvetlenül szolgáló tevékenységekről - nem szenvedtek késedelmet a járvány miatt.

A tárca nélküli miniszter válaszában kitér arra is, hogy mely projektekben vesz részt magyar vállalkozás. Mint írja: "magyar alvállalkozó építi az első felvonulási épületeket, hazai vállalat volt a transzformátorállomás kivitelezője, és magyar cég fogja építeni az Erőmű-beruházási Központot is". Rövidesen megkezdődik szintén magyar cég kivitelezésében az új Duna-híd építése Foktőnél - tette hozzá.

Az eredeti tervek szerint 2024-2025 körül adták volna át az új blokkokat, de ma már az is eredmény lenne, ha erre 2030 előtt sor kerülne. Az OAH várhatóan jövő őszre hagyja jóvá a kérelmet, vagyis az építkezés érdemi része csak ezt követően, 2022-től indulhat el.

Arról lapunk számolt be elsőként, hogy a Paks II Zrt. 2018 után tavaly is veszteséges volt, de ez egy projektcég esetében, amelyik az építésre jött létre, kevésbé megrázó, hiszen érdemi bevétele nincs a társaságnak, a kivitelezés költségei viszont itt jelentkeznek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.