Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Június 30-án beadják a létesítési engedélykérelmet az Országos Atomenergia Hivatalnak.

Jövő kedden, azaz június 30-án nyújtja be az Országos Atomenergia Hivatalhoz a létesítési engedély megszerzéséhez szükséges kérelmet a Paks II Zrt. - derül ki Süli János tárca nélküli miniszter leveléből, amit egy parlamenti képviselői kérdésre válaszul írt. Az atomerőmű bővítéséért felelős kormánytag szerint "jó úton halad az évszázad beruházása, a telephely gazdasági környezetének gazdasági fellendülése".

Valami készül (Forrás: Paks II Zrt.)Valami készül (Forrás: Paks II Zrt.)

A beruházás előrehaladtáról Szél Bernadett független parlamenti képviselő érdeklődött. Lapunk nemrég Gulyás Gergelyt kérdezte meg egy Kormányinfón arról, hogy a járványhelyzet miatt csúszhat-e az új blokkok építése. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem kell változtatni az ütemterven, még úgy sem, hogy a járványra tekintettel végrehajtott költségvetési átcsoportosítások érintették a paksi beruházás keretét is. Az elvonást azonban a következő két évben visszapótolják - és valóban, a 2021-es költségvetési törvényjavaslat egy megemelt előirányzatot tartalmaz a paksi bővítésre.

Gulyás Gergely álláspontját erősítette meg most Süli János, aki szerint a térségben folyó beruházások - legyen szó a lakhatásról, az infrastruktúráról, vagy a blokkok építését közvetlenül szolgáló tevékenységekről - nem szenvedtek késedelmet a járvány miatt.

A tárca nélküli miniszter válaszában kitér arra is, hogy mely projektekben vesz részt magyar vállalkozás. Mint írja: "magyar alvállalkozó építi az első felvonulási épületeket, hazai vállalat volt a transzformátorállomás kivitelezője, és magyar cég fogja építeni az Erőmű-beruházási Központot is". Rövidesen megkezdődik szintén magyar cég kivitelezésében az új Duna-híd építése Foktőnél - tette hozzá.

Az eredeti tervek szerint 2024-2025 körül adták volna át az új blokkokat, de ma már az is eredmény lenne, ha erre 2030 előtt sor kerülne. Az OAH várhatóan jövő őszre hagyja jóvá a kérelmet, vagyis az építkezés érdemi része csak ezt követően, 2022-től indulhat el.

Arról lapunk számolt be elsőként, hogy a Paks II Zrt. 2018 után tavaly is veszteséges volt, de ez egy projektcég esetében, amelyik az építésre jött létre, kevésbé megrázó, hiszen érdemi bevétele nincs a társaságnak, a kivitelezés költségei viszont itt jelentkeznek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.