2019. október 31. 11:03

Mindenki be fogja tartani a határidőket, erre kínosan ügyelni fognak.

Reálisan két év múlva, 2021-ben születhet meg a paksi atomerőmű bővítéséhez kapcsolódó létesítési engedély, ezt szakmai körökből árulták el az Mfor munkatársának. Ez az ütemezés abból indul ki, hogy az engedély iránti kérelmet csak valamikor a jövő év első félévének vége felé nyújtja be a beruházás kivitelezője.

Képünk illusztráció Képünk illusztráció

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi tájékoztatóján számolt be arról, hogy a várhatóan 2020 június 30-ig kerül az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elé az új blokkok létesítési engedélyéről szóló kérelem. Ebből kiindulva - és a vonatkozó jogszabályokban szereplő egy éves elbírálási határidőt figyelembe véve - az a következtetés adódik, hogy leghamarabb egy év múlva kerülhet pecsét az engedélyre, amennyiben a kérelem a lehető leghamarabb a hivatal elé kerül, és ott sem használják ki teljesen a jóváhagyásra rendelkezésre álló egy éves időtartamot.

Szakmai berkekben azonban nem ennyire optimisták. A lapunkhoz eljutott álláspont szerint érdemesebb azzal számolni, hogy a kérelmet valamikor a külügyminiszter által megjelölt jövő június végi időponthoz közel fogják eljuttatni az atomenergia hivatalhoz. S várhatóan az OAH is ki fogja használni a törvény szabta vizsgálati időt, amely az egy éven túl további három hónappal engedi meghosszabbítani ezt az időszakot.

Mindezek alapján tehát ha abból indulunk ki, hogy a kérelem jövő júniusban érkezik meg, és onnan számolva 15 hónapot vesz igénybe a vizsgálat - mert vélhetően igénybe fogják venni a plusz három hónapot - akkor az jön ki, hogy valamikor 2021 ősz elejére zárulhat le az engedélyezési eljárás.

Ez még messzebb tolja ki a beruházás lezárását. Eredetileg 2025-2026 táján kellett volna átadni az új blokkokat, de a projekt tetemes csúszásban volt már eddig is, így egyre valószínűbb, hogy 2030 előtt nem lehet üzembe helyezni az új létesítményeket. Figyelemre méltó volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnapi találkozóját követő nemzetközi sajtótájékoztatón érdemben nem esett szó a paksi beruházásról, minha a felek kerülni akarták volna a témát, miközben a két állam jelenlegi legnagyobb közös projektjéről van szó.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.