<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Monetáris Tanács úgy döntött, kiterjeszti a Növekedési Kötvényprogram keretrendszerét a nem pénzügyi közvállalatokra is - a többi válllalat esetében pedig nagyobb arányú finanszírozásra is hajlandó.

Már közvállalatok kötvényeit is venni fogja az MNB - kizárólag a másodpiacon

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kiterjesztette a Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretrendszerét, így március 16-tól nem pénzügyi közvállalkozások vállalati kötvényeiből is vásárolhat - közölte az MNB. 

A döntés értelmében a jegybank a belföldi székhelyű, nem pénzügyi közvállalatok által kibocsátott, minimum 1 milliárd forintos össznévértékű, 3 és 30 év közötti eredeti futamidejű, legalább B+ hitelminősítésű értékpapírsorozatok össznévértékének legfeljebb 50 százalékáig hajt végre vásárlásokat a monetáris politikai finanszírozás tilalmát betartva, kizárólag a másodpiacon.

A 80/723/EGK irányelv így definiálja a közvállakozást: minden olyan vállalkozás, amelyre az állam, vállalkozói szerepében fellépve, közvetlenül vagy közvetve befolyást gyakorolhat annak tulajdonosaként, a vállalkozásban fennálló pénzügyi részesedésükön keresztül vagy a vállalkozásra vonatkozó szabályok által.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Az egy vállalatcsoporttal szembeni jegybanki kitettség mértéke továbbra sem haladhatja meg a 70 milliárd forintot. A részletes feltételeket tartalmazó terméktájékoztatót szintén március 16-án teszik közzé az MNB honlapján. Az NKP keretösszege továbbra is 1150 milliárd forint.

A többi vállalatnál mostantól 50 százalék fölé is mehet az MNB

gy másik MNB-közleményből az is kiderül: a Monetáris Tanács más változtatásokról is döntött a program kapcsán. Mostantól - amennyiben az állampapírpiac stabilitási és likviditási helyzete indokolttá teszi - az MNB kötvényvásárlásai az egyes sorozatoknál az 50 százalékos részarányt is meghaladhatják. Jelen módosítás nem érinti a heti vásárlási mennyiségeket, csak a vásárlások szerkezetét befolyásolja, így az MNB monetáris politikai irányultsága változatlan marad - írja a jegybank.

"Az intézkedés által tovább nő a program rugalmassága, és tovább javul az állampapír-vásárlások hatékonysága. Az MNB az állampapír-vásárlási programot tartós piaci jelenlét mellett, a szükséges mértékben és a szükséges ideig fogja használni" - írja közleményében a jegybank.

Az MNB 2019. július 1-jén indította el a programot. 2021 februárjának végéig 48 vállalat 55 kötvénysorozatának kibocsátására került sor, a forrásbevonások összege 910 milliárd forint. Az NKP-nek köszönhetően a nem pénzügyi vállalatok kötvénypiaca 2020 végén megközelítette az 1530 milliárd forintot, vagyis a kötvényprogram indulása előtti piaci méret három és félszeresét.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.