3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a német cég által rendezett befektetői napon hangzott el.

Befektetői napot tartott kedden a Rheinmetall, amelyen szó esett a 4iG Csoporttal való együttműködésről és friss adatokról - tudtuk meg a Budapesti Értéktőzsdén közzétett prezentációból. Az eseményen 40 befektető és elemző vett részt, valamint Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke és többségi tulajdonosa, Fekete Péter, a cégcsoport vezérigazgatója, Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója.

Többmilliárd eurós bevételi kilátások. Fotó: 4iG
Többmilliárd eurós bevételi kilátások. Fotó: 4iG

A 4iG és a Rheinmetall prezentációjának főbb pontjai:

  • A 4iG Csoport és a Rheinmetall stratégiai együttműködése két részből áll: egyrészt a német védelmi cég 2022 márciusában 25,1 százalékos részesedést szerzett a 4iG Csoportban, másrészt a két fél közös üzletfejlesztést hajt végre.
  • Az együttműködés részeként a 4iG és a Rheinmetall egy közös vállalaton, a 4iG Digital Services Kft.-n keresztül nyújt információs technológiai szolgáltatásokat külső és belső ügyfeleknek. A tervek között szerepel, hogy 2028-ig a 4iG akár teljes egészében átveheti a Rheinmetall civil autóipari szegmensének informatikai ellátásával kapcsolatos szolgáltatásokat.
  • A 4iG digitalizálhatja a Rheinmetall termelését és gyártását az Ipar 4.0 innovációk bevezetésével a védelmi ipari gyártási folyamatokban a német cég magyarországi üzemeiben, valamint teljes körű digitalizációs szolgáltatások nyújtásával annak összes telephelyén.
  • Az együttműködés kiterjed a harctéri IoT és 5G magánhálózatokra, kihasználva a 4iG Csoport mobil magánhálózati képességeit dinamikus harctéri környezetekben, nagy sebességű, alacsony késleltetésű, biztonságos kapcsolatot biztosítva. A közös üzletfejlesztéstől 1 milliárd euró árbevételt is elérhetőnek tart a két cég.
  • Attól pedig öt év alatt 200-300 millió eurót vár a 4iG Csoport és a Rheinmetall, hogy digitalizálják a védelmi erőket a digitális katona, valamint a szimulációs és tréning rendszerek fejlesztésével. A digitálisrendszer-megoldásoktól a katonai hatékonyság növelését várják, amellett, hogy a harctéri szimulációs és kiképzési célokat támogathatják.
  • Ugyanakkor az űrtechnológia területén a drónfejlesztésben és a műholdpiacon is kínálkoznak lehetőségek. A drónokkal a hírszerzési, megfigyelési, kommunikációs és aknamező-felderítés az a terület, ahol a két cég szinergialehetőségeket lát. A jövőben az is szóba jöhet, hogy a dróngyártási kapacitásokat kiszervezik Magyarországra.
  • A műholdak esetén pedig az EU és a NATO tagországai nyújtott műholdas összeköttetés és a Föld-megfigyelési szolgáltatások egy gyorsan növekvő iparág, magas belépési korlátokkal és nagy értékpotenciállal. E területen jelentős piaci részesedés megszerzése akár 1,5-2 milliárd eurós bevétellel kecsegtetheti a két vállalatot.

A bevételi célok 3-5 év alatt teljesíthetők, ezek megoszlása a 4iG Csoport és a Rheinmetall között majd attól függ, hogy milyen közös vállalatokat hoznak létre, milyen tulajdoni aránnyal - hangzott el kérdésre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!