<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A balatonszemesi és balatonboglári kemping után a siófoki Hotel Mólót is eladta az állam. A három objektumból álló Balatoni-csomag értékesítéséből összesen 3,5 milliárd forint folyt be az árveréseken.

Sikeres volt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. árverése, ahol 1,5 milliárd forintért vitte el egy egyelőre ismeretlen licitáló az állami tulajdonban lévő Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) által eladásra meghirdetett siófoki Hotel Mólót - derül ki az MNV aukciós oldaláról. Licitálni április 29-től lehetett és múlt péntek este járt le a határidő.

Minden eladó a Balatonnál Fotó: MTIMinden eladó a Balatonnál Fotó: MTI

Sokáig úgy nézett ki, hogy senkinek nem kell az ingatlan, de az utolsó pillanatokban befutott egy ajánlat a kikiáltási áron, ami 1,5 milliárd forint volt. Ez már a második kísérlet volt a siófoki szálloda eladására, de az őszi forduló nem járt sikerrel. Ezzel az eladással lezárult a Balatoni-csomag kiárusítása, hiszen a Bahart korábban sikeresen eladta a balatonboglári Sellő kempinget és a balatonszemesi Hattyú kempinget is 1-1 milliárd forintért, így összesen mintegy 3,5 milliárd forintot kerestek.

Jó vásár lehet valakinek a Hotel Móló, hiszen egyrészt remek helyen található, másrészt az állapota is teljesen rendben van.

A Hotel Móló*** Siófok egyik legszebb részén, közvetlenül a vízparton, a vitorláskikötő szomszédságában található.  A szálloda 37 darab kétágyas, zuhanyzós, +1 főre pótágyazható szobával várja a kedves vendégeket. Minden szoba erkélyes, kilátással a Balatonra vagy a parkolóra, TV-vel, ingyenes WiFi szolgáltatással, hűtőszekrénnyel és hajszárítóval felszerelt. A kellemes pihenést szolgálja a szálloda saját strandja (vízmélység 180 cm), egy kültéri gyerekmedence, a drink bár és a közeli wellness centrum

- szól a hotel bemutatkozása.

Ebből is látszik és az árverési hirdetményből is kiderült, hogy a hotel üzemel - a koronavírus-járvány miatt bezárt és május 28-án nyit -, az ingatlan bérlőjének pedig 2025. december 31-ig érvényes szerződése van. A szálloda a Service 4 You Kft. szállodái közé tartozik. A cég többségi tulajdonosa Boldizsár Zoltán. Szerte az országban vannak szállodáik Hévíztől Tiszafüredig. A siófoki Móló hotelt a honlapja szerint az SH-Üzemeltető Kft. üzemelteti, ebben a cégben kisebbségi tulajdonos a Wallis Asset Managament Zrt., amely a milliárdos üzletember Veres Tibor érdekeltsége.

Még két érdekesség derült ki az árverési hirdetményből. Az egyik szerint a siófoki önkormányzatnak és a magyar államnak is elővásárlási joga van az ingatlanra. Hasonló helyzet volt a balatonboglári és a balatonszemesi kemping eladásánál is, de az önkormányzatok tőke hiányában nem éltek a lehetőséggel.

A másik érdekesség pedig egy igazi kuriózum:

A 2018. május 04. napján kelt bérleti szerződés átruházása és módosítása elnevezésű irat alapján az ingatlan bérlője jogosult volt pályázni a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció, „szállodafejlesztés – Balaton kiemelt turisztikaifejlesztési térségben” pályázatán a Hotel Móló felújítása érdekében. A pályázat nem nyert

- derül ki a dokumentumból.

Ez azért érdekes, mert az elmúlt két évben csak olyan szállodákról, panziókról lehetett írni-olvasni, amelyek a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által a Kisfaludy-program részeként meghirdetett milliárdos pályázatain nyertek. Ezek szerint azonban az MTÜ az akkor még a balatoni önkormányzatok tulajdonában lévő Bahart érdekeltségébe tartozó - általa kiadott - Móló hotel fejlesztésére nem adott vissza nem térítendő állami támogatást.

Az állam pedig 2019-ben került a Bahart tulajdonosai közé, majd 2019. augusztusban egy 6,6 milliárd forintos tőkeemeléssel elérte, hogy többségbe kerüljön, így a tóparti tulajdonos önkormányzatok érdemben már nem tudnak beleszólni a társaság működésébe. A hajózási társaság a koronavírus-járványra hivatkozva pedig úgy döntött: eladja több balatoni ingatlanát. Most meglett az 1,5 milliárd forintos vevő, akinek kiléte egyelőre nem ismert, de a Bahart eddig mindig elárulta a nyertest, amint aláírták a szerződéseket.

Lapunk írta meg, hogy a balatonszemesi Hattyú kemping vevője a Nagygyörgy Tibor által tulajdonolt Biggeorge Property Zrt. érdekkörébe tartozó ingatlanbefektetési alap. Nagygyörgy Tibor leginkább az Otthon Centrum cégcsoport tulajdonosaként ismert. Szintén lapunk írta meg, hogy a balatonboglári kempinget a kecskeméti Terebezd Trade Kft. szerezte meg az MNV árverésén. A cég mögött a milliárdos forgalmú, kecskeméti Horváth Építőmester Zrt. áll.

Nehéz megítélni, hogy az 1,5 milliárd forintos vételár a szálloda esetében olcsó vagy drága, de mivel Siófok parti része évek óta a legdrágább a tónál, a Móló hotel pedig konkrétan a kikötőnél van, ennél drágább ingatlant vélhetően nehéz lenne találni a Balatonnál. Az ötszintes hotel 3224 négyzetméteres, míg az 1106 négyzetméteres vízparti telek a hotel strandjaként funkcionál. Ha pedig egy balatonszemesi kemping kerül egymilliárd forintba, ehhez viszonyítva egy Siófok szívében, az Aranypart tövében található jó állapotú szállodáért kifizetett 1,5 milliárd forint nem tűnik soknak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.