4p

Úgy kellene hamarosan kinyitniuk a hazai szálláshelyeknek, hogy bevételeik 90 százalékát elvesztették csak februárban. A Balatonnál november óta nincs külföldi vendég, Budapesten pedig relatíve sok az üzleti út. A németek mellett főleg ukránok érkeztek.

Abban még nincs semmi meglepő, hogy a KSH adatai szerint idén februárban is a Németországból érkező vendégek töltötték el a legtöbb éjszakát (9556) a hazai szálláshelyeken, azt viszont vélhetően kevesebben találnák ki, hogy a második legtöbb éjszakát az ukrán vendégek töltötték el nálunk (4951).

A koronavírus-járvány miatt üres budapesti Intercontinental szálloda dolgozói a szobákban úgy kapcsoltak világosságot 2020. március 30-án, hogy az a 4U!, vagyis a For You! (Érted!, Értetek!) üzenetet jelenítse meg. MTI/Koszticsák Szilárd
A koronavírus-járvány miatt üres budapesti Intercontinental szálloda dolgozói a szobákban úgy kapcsoltak világosságot 2020. március 30-án, hogy az a 4U!, vagyis a For You! (Érted!, Értetek!) üzenetet jelenítse meg. MTI/Koszticsák Szilárd

Ez azért lehet érdekes, mert februárban is az a szabály volt érvényben Magyarországon, hogy a szálláshelyeken csak az üzleti, gazdasági vagy oktatási tevékenység céljából érkező vendégeket lehet fogadni. Vagyis a német üzletemberek után a hivatalos statisztikák szerint az ukrán üzletembereknek (vagy vendégmunkások) volt leginkább halaszthatatlan ügye februárban Magyarországon. A harmadik helyen a román üzletemberek (vagy vendégmunkások) állnak 4349 februári vendégéjszakával, kicsivel előzve csak meg az osztrák üzletembereket.

A lapunk által még február végén megkérdezett szállodák azt közölték: az üzleti célra jellemzően valamilyen okirat, igazolás elfogadható, amely a jelzett cél alátámasztására alkalmas. Ugyanakkor a szállodások nem tudják ellenőrizni, hogy a bemutatott üzleti igazolás megfelel-e a valóságnak vagy sem. Rendőrségi forrásunk szerint a hatóságok nem tapasztalták, hogy a belföldi üzleti utakra vonatkozó szabályokat tömegesen kijátszották volna.

A KSH adatai szerint a magyar üzletemberek sem pihentek februárban. Összesen 181 ezer vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek, ebből 123 ezret a belföldiek, 58 ezret a külföldiek töltöttek el. Ez persze rendkívül nagy visszaesést jelent a Covid-mentes időkhöz képest: az összes vendégéjszaka 89,7 százalékkal volt kevesebb a tavaly februárinál.

Csak magyar a Balaton

A területi elosztásuk is érdekesen alakul a hazai és a külföldi üzleti vendégeknek. Ugyan a Balaton környékén is számos hotel nyitva volt februárban, külföldi vendéget ennek ellenére már három hónapja nem regisztráltak a tónál. Legutóbb még novemberben mutatkozott ezer külföldi vendégéjszaka, azóta csak magyar üzletemberek keresték fel a Balaton szálláshelyeit. Pedig normális időkben februárban azért 50-60 ezer éjszakát eltöltenek a külföldiek a tónál. A legtöbb üzlet természetesen Budapesten köttetett. A fővárosban eleve nagyon elenyésző a belföldi vendégéjszaka: például 2018 februárban is csak 91 ezer volt, ehhez képest a most februári 36 ezer relatíve nem is számít akkora visszaesésnek, mint mondjuk a balatoni régió.

Ahol szintén 2018 februárral összehasonlítva a 143 ezer hazai vendégéjszakából idénre mindössze 5 ezer maradt.  A 21 ezer külföldi éjszakával együtt összesen viszont 57 ezer budapesti éjszakát mért a KSH februárban, ami az országos 181 ezernek közel a harmada. Covid-mentes években is hasonló szokott lenni az arány, csak akkor jóval nagyobb számokkal: például 2018 februárban az országos 1,5 millió éjszakából 600 ezer volt budapesti. 

90 százalékos bukás

Hogy ráférne az állami segítség a szektorra, azt jól jelzi, hogy a KSH adatai szerint az 1,9 milliárd forint februári szállásdíj-bevétel 89 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, a vendéglátásból származó bevételek hasonló mértékben, 89,5 százalékkal 1 milliárd forintra estek vissza. Tehát az ágazat a bevételeinek a 90 százalékától esett el csak februárban. A kormány által sokat emlegetett bértámogatás lényege pedig mindössze annyi, hogy a bruttó bérek 50 százalékát az állam, 50 százalékát pedig a munkaadó állja.

Tehát a cégeknek 90 százalékos visszaesés mellett kellene a dolgozóik bruttó bérének 50 százalékát kifizetniük valamiből. A hazai szállodaipart jól ismerő forrásunk szerint 473 szálloda (tavaly februárban 913 szálloda üzemelt) alapvetően azért volt nyitva februárban, mert a támogatásokat a személyzet megtartásával lehetett megkapni.

Ha lazítás lesz, a vendéglátóhelyek nyithatnak először

- ígérte még január 30-án Gulyás Gergely miniszter. Ez biztosan nem így lett. Orbán Viktor kormányfő ugyanis április 2-án jelentette ki a Kossuth Rádióban, hogy 3-3,5 millió, egyszer beoltott embernél adhatnak kedvezményeket: a szállodák és a kulturális élet megnyitását említette. Ezek alapján nagy valószínűséggel még áprilisban, vagy május elején kinyithatnak a szállodák, igaz, ennek szabályai, feltételei még nem ismertek. Egybehangzó vélemény ugyanakkor, hogy számos hotel örökre zárva fog maradni, hiába múlik el a járvány.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!