9p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A balatonboglári kemping után második próbálkozásra már a balatonszemesi kempinget is sikerült eladnia az államnak. A helyiek tiltakoznak, mert féltik a strandot. A boglári kempinget megszerző cég gyorsan gazdát cserélt.

Sikeres volt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. árverése, ahol egymilliárd-tizenhatmillió forintért vitte el egy ismeretlen licitáló az állami tulajdonban lévő Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) által eladásra meghirdetett balatonszemesi Hattyú kempinget - derül ki az MNV aukciós oldaláról. Licitálni január 20-tól lehetett és csütörtök este járt le a határidő.

Minden eladó a Balatonnál Fotó: Vég Márton
Minden eladó a Balatonnál Fotó: Vég Márton

Sokáig úgy nézett ki, hogy senkinek nem kell az ingatlan, de az utolsó napokban befutott egy ajánlat a kikiáltási áron, ami egymilliárd-tizenhatmillió forint volt. Ez már a második kísérlet volt a balatonszemesi kemping eladására, de az őszi forduló nem járt sikerrel.

Sokakban ez máris rengeteg kérdést fogalmazott meg, de most még türelmüket kérjük, hiszen az adás-vétel annyira friss, hogy még a tinta sem száradt meg rajta. Ugyanakkor érdeklődéssel várjuk majd az új tulajdonosok terveit

- közölte a balatonszemesi önkormányzat a Facebook-oldalán. Innen az is kiderült, hogy az ismeretlen vevő biztosan nem az önkormányzat volt, mert nincsen ekkora tőkéjük, és a vevőt sem ismerik.

Kevés ennél jobb elhelyezkedésű ingatlan van a Balatonnál. Valóban közvetlenül a vízparton fekszik. A kerítésétől konkrétan 11 lépés után már a Balaton következik. Nem valami drága kempingről van amúgy szó, egy lakókocsis parcella mintegy négyezer forintba kerül egy éjszakára. Az eladás után azonban nem lesz kötelező megtartani a kemping funkciót, egy újabb luxus apartmanház felhúzásával vélhetően gyorsabban megtérülhet a befektetés.

Ettől félnek a helyiek is, akik egy petícióval és civil összefogással próbálják elérni, hogy a jelenlegi kemping-funkció megmaradjon. Néhány nap alatt négyszáznál is több aláírás gyűlt össze a mintegy kétezer lakosú faluban.

A BAHART eladta a jelenleg kempingként funkcionáló utolsó balatonszemesi kempinget - a Hattyú kempinget - is, hogy ott egy vélhetően giga-luxus apartmanház, vagy hotelkomplexum épülhessen. Ha a sétány nem is lesz lezárva (bár ezt sem garantálta még senki), a jelenlegi gyerekstrand mindenképpen megszűnik, és az új terület magánstrandjává válik majd. A Hattyú kemping évről-évre teltházzal fogadta mindazokat, akik egy természetközeli közösség tagjaként a víz közelében töltötték éves bérletükkel az egész nyarat. Ez a közösség esik most áldozatul ennek az adás-vételnek, ezzel megszüntetve Balatonszemes utolsó kempingjét is

- olvasható a petícióban. A civil kezdeményezés célja annak megakadályozása, hogy kiemelt állami beruházássá nyilvánítsák a projektet, ezzel minden szabályt felülírva egy borzalmas monstrumot építve a móló mellé.

Emlékeztetnek: Balatonszemesnak anno 4 kempingje volt: Hullám, Vadvirág, Lidó és az utolsóként megépült, nem túl nagy területű Hattyú Kemping, mely a bal móló oldalában helyezkedik el. A kemping nem sajátította ki a hozzá közel eső gyerekes családok által közkedvelt szabadstrandrészt, hanem közösen használták azt. A kempingezés egy életérzés a tiltakozók szerint, melynek utolsó szemesi bázisa szűnik meg ezzel a döntéssel. Egyetlen megoldás az lehet szerintük, ha Balatonszemes Önkormányzata (mivel nem élt korábban elővásárlási jogával) megszabja a beépítés feltételeit, az épületek méretét, funkcióját.

Sellő és Hattyú

A balatonszemesi kemping eladásával a Bahart-nak már nem maradt több kempingje, hiszen szintén egymilliárd forint körüli összegért tavaly novemberben eladták a balatonboglári Sellő kempinget is. Lapunk írta meg, hogy egymilliárd-tizenhatmillió forint volt ennek a kempingnek is a kikiálltási ára, de végül valaki még rálicitált kétmillió forintot. A két árverés érdekessége, hogy a bár a balatonboglári kemping nagyobb és jobb helyen is fekszik (egy csodálatos félszigeten), mint a balatonszemesi társa (hiszen Balatonboglár város, míg Balatonszemes falu), de a kikiáltási áruk fillérre megegyezett.

Nehéz megítélni, hogy az egymilliárd forintos vételár a két kemping esetében olcsó vagy drága. A Sellő kemping több, mint 16 ezer négyzetméteres, közvetlen vízparti, és mintegy 62 ezer forintos négyzetméteráron vették meg. A Hattyú kemping 14,6 ezer négyzetméteres, szintén közvetlen vízparti, és mintegy 68 ezer forintos négyzetméteráron vitték el. A lapunk által megkérdezett ingatlanszakértő szerint 50-150 ezer forintos négyzetméterárral is lehet találkozni, de az árat látatlanban nagyon nehéz megbecsülni.

Sok függ attól, hogy nádas van-e például a telek előtt vagy sem, milyenek a beépíthetőségi feltételek. Ugyanakkor a vízparti telek egyre ritkább, véges darabszámú, ami sokat ér. A legnagyobb ingatlankereső oldal szerint mindenestre Balatonszemesen átlagosan 49 ezer forint egy négyzetméter, a víztől három utcára, de még a vasúti sín és tó között most is árulnak 62 ezer forintos négyzetméterrel egy telket. Ehhez képest a közvetlen tóparti kemping is hasonló áron kelt el, ami olcsónak tűnik.

A balatonboglári kempinget a Terebezd Trade Kft. vásárolta meg, míg a balatonszemesi kemping esetében az eredmény hirdetése folyamatban van. A kikiáltási árak minden esetben a korábbi értékbecslések legmagasabb értékeiben kerültek rögzítésre

- közölte lapunkkal a Balatoni Hajózási Zrt.

A balatonboglári kempingről lapunk megbízható és jól értesült forrásból is úgy értesült, hogy egy kecskeméti, de a balatoni településhez kötődő vállalkozó vette meg az ingatlant. A Terebezd Trade 2019 őszén alakult somogyszobi székhellyel, nem is volt bevétele, és egészen 2020. decemberig az AGRÁR Mezőgazdasági Kft. volt a többségi tulajdonosa. Ez a cég már jobban néz ki, hiszen 2019-ben 3,8 milliárd forintos forgalom mellett egymilliárd forintos nyeresége volt. A többségi tulajdonosa Claessens Johan és Claessens Peter.

A Claessens Group története 1995-ben kezdődött a Dél-Somogyi Állami Gazdaság utódcégének megvásárlásával. A Claessens családban korábban is hagyománynak számított a gazdálkodás, amely tevékenységet hazánkban is folytatva, létrehozták Somogy megye legnagyobb állattartó vállalatát. A közel 350 főt foglalkoztató cégcsoport mára Nagyatád és környéke egyik legjelentősebb munkaadója. A cégcsoporton belül az Agrár Kft. sertéstenyésztéssel és kantelep üzemeltetéssel, míg a Claessens Kft. szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozik

- szól a Claessens Group bemutatkozása. 

Tehát a Terebezd Trade Kft. tavaly novemberben licitált a boglári kempingre és szerezte meg, amikor még az agráriumban érdekelt Claessens Group része volt, decemberben viszont a kecskeméti VAAB-INMO Ingatlanhasznosító Kft. lett a Terebezd tulajdonosa. A VAAB-INMO maga egy pici cég, hiszen tízmillió forintos forgalma volt 2019-ben, tulajdonosai Horváth Aliz és Kovács András 50-50 százalékos arányban. Van azonban egy nagyobbacska építőipari cégük is, a Horváth Építőmester Zrt.: 2019-ben 6,8 milliárd forintos forgalom és egymilliárd forintos profitot tudnak felmutatni. Ez a cég újítja fel például a Lakitelek Népfőiskola épületét, a népfőiskolát pedig Lezsák Sándor MDF-es, majd fideszes képviselő alapította. Mostanában főleg Tiszakécskén aktívak, ahol például közösségi házat, tanuszodát építenek, utóbbit 929 millió forintért állami megrendelésre.

A Horváth Építőipari Zrt.-nek kevés köze volt eddig a turizmushoz, de a sportot szeretik, hiszen ők a tulajdonosai a Kecskeméti TE 1911 Kft.-nek. Ez pedig a jelenleg NBIII-ban szereplő kecskeméti focicsapat mögött álló cég. Boglári forrásunk szerint a kecskemétiek hamarosan előállhatnak a terveikkel, de ígéretük szerint megtartanák a kemping-funkciót.

Az önkormányzatok nem kapnak semmit

Az állam 2019-ben került a Bahart tulajdonosai közé, majd 2019. augusztusban egy 6,6 milliárd forintos tőkeemeléssel elérte, hogy többségbe kerüljön, és így a tóparti tulajdonos önkormányzatok érdemben már nem tudnak beleszólni a társaság működésébe. Még a nyáron írtunk róla, hogy úgy döntött a társaság a koronavírus-járványra hivatkozva: eladja a balatoni vitorláskikötők üzemeltetési jogát, valamint végleg eladja több balatoni ingatlanát.

A vitorláskikötők-ügye azonban éppen a napokban vett fordulatot. Január közepén ugyanis a többségi tulajdonos magyar államot képviselő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) bejelentette, hogy a 11 egységből álló vitorláskikötő-lánc üzemeltetésére kiírt pályázat visszavonását támogatja. Ennek meg is lett az eredménye.

A Balatoni Hajózási Zrt. (8600 Siófok, Krúdy sétány 2., a továbbiakban Kiíró) a 2021. január 4. napján nyilvános pályázati kiírásban meghirdetett egyfordulós, 11 darab vitorláskikötő együttesen, láncban történő üzemeltetési szerződés útján történő hasznosítására és azok vitorláskikötőként történő működtetésére, illetve az ahhoz kapcsolódó, sport-, szabadidős, turisztikai és ingatlanfejlesztési tevékenység folytatására vonatkozó nyilvános pályázatot a Balatoni Hajózási Zrt. közgyűlésének 1/2021 (01.28.) számú közgyűlési határozata alapján az ajánlattételi határidőn belül visszavonja

- közölte a társaság január 29-én. Az ügy háttere, hogy az üdülőrégió kormánypárti képviselői, az önkormányzatok, és a vitorlázók sem támogatták a kikötők üzemeltetési jogának eladását, így a balatoni kikötők üzemeltetése továbbra is a Bahart feladata marad. A két kempingnek azonban már új tulajdonosa van, az eladásból pedig összesen kétmilliárd forinttal gyarapodott az állam. A bevételt a hajózási társaság használhatja fel, az önkormányzatok esetleg a minimális tulajdonrészük után kaphatnak majd minimális osztalékot a Bahart nyereségéből, ha a cégnél úgy döntenek. Az biztos, hogy amíg önkormányzati többségi tulajdon volt a hajózási társaságban, addig a települések nem akarták eladni a kempingeket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!