4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A balatonszemesi kempingbe idén nyáron még érkezhetnek vendégek, de utána indul az építkezés. Az állam Nagygyörgy Tibor ingatlanberuházó érdekeltségének adta el a területet.

Még február elején derült ki, hogy sikeres volt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. árverése, ahol egymilliárd-tizenhatmillió forintért vitte el egy licitáló az állami tulajdonban lévő Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) által eladásra meghirdetett balatonszemesi Hattyú kempinget. Eddig nem lehetett tudni, hogy ki a vevő, mert a kemping eladása a szerződéskötés fázisában tartott, de mostanra aláírták a felek a szerződést. A vevő pedig egy ismert ingatlanbefektető.

A Hattyú kempinget a Biggeorge 4. Ingatlanfejlesztő Ingatlanbefektetési Alap vásárolta meg. A birtokbaadásra még nem került sor.

- válaszolta lapunknak a Bahart. A vevő tehát a Nagygyörgy Tibor által tulajdonolt Biggeorge Property Zrt. érdekkörébe tartozó ingatlanbefektetési alap. Nagygyörgy Tibor leginkább az Otthon Centrum cégcsoport tulajdonosaként ismert.

Lakóprojekt épül a helyére Fotó: Vég Márton
Lakóprojekt épül a helyére Fotó: Vég Márton

Kevés ennél jobb elhelyezkedésű ingatlan van a Balatonnál. Valóban közvetlenül a vízparton fekszik. A kerítésétől konkrétan 11 lépés után már a Balaton következik. Nem valami drága kempingről van amúgy szó, egy lakókocsis parcella mintegy négyezer forintba kerül egy éjszakára.

Idén nyáron még marad a kemping-funkció, de a területre egy színvonalas lakóprojektet tervezünk a helyi építési szabályok maximális betartásával

- mondta lapunknak Nagygyörgy Tibor. Az ingatlan egyes részeiről még egyeztetniük kell az önkormányzattal, de most úgy gondolja, hogy három év múlva érkezhetnek az első lakók. Eddig Budapesten építkeztek, ez lesz az első balatoni beruházásuk, még Siófokon vannak jelen egy hasonló projekttel. Nagygyörgy Tibor is tud a helyiek aggodalmairól (néhány nap alatt négyszáznál is több aláírás gyűlt össze a Hattyú-kemping megmentésére), de azt ígéri nekik, hogy olyan épületet fognak építeni, amire a helyiek is büszkék lehetnek majd. Ennek tervezése még folyamatban van.

A balatonszemesi kemping eladásával a Bahart-nak már nem maradt több kempingje, hiszen szintén egymilliárd forint körüli összegért tavaly novemberben eladták a balatonboglári Sellő kempinget is. Lapunk írta meg, hogy egymilliárd-tizenhatmillió forint volt ennek a kempingnek is a kikiálltási ára, de végül valaki még rálicitált kétmillió forintot. A két árverés érdekessége, hogy a bár a balatonboglári kemping nagyobb és jobb helyen is fekszik (egy csodálatos félszigeten), mint a balatonszemesi társa (hiszen Balatonboglár város, míg Balatonszemes falu), de a kikiáltási áruk fillérre megegyezett.

balatonboglári kempinget a kecskeméti Terebezd Trade Kft. szerezte meg az MNV árverésén szintén. A cég mögött a milliárdos forgalmú, kecskeméti Horváth Építőmester Zrt. áll. Annyi fejlemény történt, hogy a Terebezd Trade idén februárban tulajdonosa lett a Partisellő Kft.-nek, amelynek főtevékenysége a kempingszolgáltatás. Itt tehát megmarad a kemping-funkció. Ügyvezetője pedig Rajnai Attila, aki a kecskeméti Hírösvényt is kiadó Kreatív Press Kft. tulajdonosa is, korábban az Élet és Irodalomnál volt újságíró.

Az állam 2019-ben került a Bahart tulajdonosai közé, majd 2019. augusztusban egy 6,6 milliárd forintos tőkeemeléssel elérte, hogy többségbe kerüljön, és így a tóparti tulajdonos önkormányzatok érdemben már nem tudnak beleszólni a társaság működésébe. A hajózási társaság a koronavírus-járványra hivatkozva döntött úgy: eladja több balatoni ingatlanát, így a balatonboglári Sellő, és a balatonszemesi Hattyú kempinget. A balatonboglári és a balatonszemesi önkormányzatnak is elővásárlási joga volt a kempingekre, ezzel a jogával viszont pénz hiányában nem éltek a települések.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!