4p

Mészáros Lőrinc és családja jelenleg 91 munkán dolgozik összesítésünk szerint. 

Talán némi túlzás, de kiterjedt cégbirodalmának köszönhetően szinte nem telik úgy el nap, hogy ne értesülnénk valamilyen, Mészáros Lőrinc és köre által elnyert, megszerzett munkáról. Ezt a hatalmas sikert látva joggal merül fel a kérdés, lehet-e ezt a tempót kapacitással bírni, ám a gyakorlat arról tanúskodik, hogy igen, lehet. Persze, sok esetben fordulhat elő az is, hogy egyes projektek részfeladatait inkább kiadják alvállalkozásba, mindenesetre ami tény: Mészárosék jól keverik a lapjaikat. 

Máskülönben nehezen fordulhatna elő, hogy a felcsúti milliárdos zászlóshajó cége, a Mészáros és Mészáros Kft. összesen 34 projekten dolgozzon. Az Opten adatbázisa szerint márpedig jelenleg ez a helyzet. Mindezt úgy, hogy az alkalmazottainak létszáma csupán 92 fő. Vagyis ez a két adat is az alvállalkozókra való nagyfokú támaszkodást erősíti meg. 

Kíváncsiak voltunk ezek után, vajon Mészáros Lőrinc családjának nagyobb, építőipari tevékenységgel foglalkozó cégei hány munkán dolgoznak jelen pillanatban. Összesítésünkbe a már említett cég mellett az 

 • R-Kord Kft.-t, 
 • a nemrég Mészáros-tulajdomba került ZÁÉV Zrt.-t., 
 • a V-Híd Zrt.-t,
 • a gyerekei tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Kft.-t, 
 • Mészáros vejének cégét, a Homlok Építő Zrt.-t, 
 • és a Vasútvill Kft.-t vettük figyelembe, mely szintén a vő érdekeltsége egy prágai cégen keresztül.

Melléjük az összehasonlítás kedvéért megnéztük még a nagyobb NER-építőcégeket is:

 • Garancsi István Market Zrt.-jét,
 • Mészáros üzlettársának cégét, a Duna Aszfaltot, 
 • valamint a Paár Attila tulajdonában lévő West Hungária Bau Kft.-t. 

A Mészáros család nagyobb cégei összesen 91 projekten dolgoznak jelenleg, ráadásul úgy jött ki ez a viszonylag magas szám, hogy a szezonalitás miatt az építőipar még csak most fog igazán beindulni. A szám nyárra minden bizonnyal bőven emelkedni fog még. 

Toronymagasan a legfoglalkoztatottabb cég a már említett Mészáros és Mészáros Kft. a maga 34 munkájával. Második helyen a ZÁÉV áll 22 folyamatban lévő projekttel, ezt a gyerekek Fejér-B.Á.L.-ja követi 13 munkával. Jelenleg a legkevesebb megbízása a vasútépítő cégeknek van. Az R-Kord 8, a Vasútvill 6, a V-Híd pedig mindössze 5 projekten dolgozik. A vő fő cége, a Homlok Zrt. pedig csupán 3 megbízással foglalkozhat egyidőben. 

A vasútépítő cégek kis számú megbízása fordítottan arányos a foglalkoztatottak számával. Az R-Kord, a V-Híd es a Vasútvill foglalkoztatja ugyanis a legtöbb dolgozót, sorrendben 218-at, 135-öt, illetve 196-ot. Ezzel szemben a Mészáros és Mészáros Kft. 34 projektjéért mindössze 92 alkalmazott felel. A legtöbb dolgozó - 221 - egyébként a ZÁÉV kötelékében dolgozik. A gyerekek cégére sem lehet azt mondani, hogy kis cég lenne, hiszen az Opten adatai szerint jelenleg 170 embernek adnak munkát. 

A Mészáros-családhoz közeli nagyobb építőipari cégek egyébként összesen 1069 személyt foglalkoztatnak.

A munkák számát illetően önmagában is felveszi a versenyt a többi NER-építővel a Mészáros és Mészáros Kft., a maga a 34 projektjével. 

 • A Market Zrt. jelenleg 48 projekten dolgozik, 
 • a Duna Aszfalt 36-on, 
 • a West Hungária Bau pedig 35-ön. 

Ezek a cégek viszont jóval több dolgozóval munkálkodnak a projekteken. A Market kötelékében ugyanis 372-en, a West Hungária Baunál 246-an dolgoznak, mindkét esetben csúcson van a foglalkoztatottak száma az Opten adatai szerint. A Duna Aszfalt esetében nem ismert az alkalmazotti létszám. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!