2019. augusztus 29. 14:03

Az Opus Global Nyrt. a július 1-jén indult Növekedési Kötvényprogramon belül von be forrást, amelynek keretében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vállalta, hogy a kibocsátott papírok legalább felét lejegyzi.

A Budapesti Értéktőzsdén megjelent közlés szerint a Mészáros Lőrinc többségében lévő Opus Global Nyrt. Igazgatóságának döntése értelmében a vállalatcsoport – kihasználva a kötvénykibocsátásban rejlő előnyöket – tervezetten 28,6 milliárd forint bocsátana ki kötvényeket, a forrást akvizíciós terveinek megvalósítására és finanszírozásának megújítására használná fel. A tervezett kötvénykibocsátásra a részvényesek felhatalmazása után kerülhet sor.

Mészáros Lőrinc Mészáros Lőrinc

A közleményből az is kiderül, hogy a társaság a jövőben tervezett kibocsátandó kötvényekre az MNB által elvárt befektetési szintnél négy fokozattal magasabb, BBB- besorolást, a társaságra vonatkozóan pedig BB minősítést szerzett az elemzést végző független nemzetközi hitelminősítőtől, a Scope Ratings GmbH-tól.

Az MNB Monetáris Tanácsa által március 26-án megalkotott Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében az MNB július 1-jétől 300 milliárd forintos keretösszeg erejéig a program feltételeinek megfelelő, hazai székhellyel rendelkező nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott jó minősítésű kötvényeket vásárol majd mind az elsődleges, mind a másodlagos piacon. 

Az Mfor.hu érdeklődésére az MNB július elején azt közölte, hogy addig a május elején megnyílt jegybanki felületen a programba száznál több vállalat regisztrált, amelyek összesített mérlegfőösszege meghaladja a hazai GDP tíz százalékát, a kötvénykibocsátási szándékukat hivatalosan jelzettek több mint felét 10 milliárd forint alatti mérlegfőösszegű vállalatok adják. Amelyek ágazati bontás szempontjából is diverzifikált képet mutatnak: a legtöbben az ingatlanbizniszben utaznak, de jelentős a kereskedelemben, a feldolgozóiparban, a vagyonkezelésben, a mezőgazdaságban, valamint az építőiparban tevékenykedők száma is.

Magyarországon hozzávetőleg 100-150 olyan cég van, amely kellően nagy egy 1 milliárd forint feletti, 40-60 cég egy 10 milliárd feletti kötvénykibocsátáshoz – vélik a jegybankban.

A kötvénykibocsátáshoz hitelminősítés szükséges, ezt július elejéig húszan indították el. Az általuk tervezett kibocsátások összegei 3-30 milliárd forint között ingadoznak, átlagosan 20 milliárd forintot tesznek ki. A kötvények tervezett futamideje 5-10 év között alakul, azok kevés kivételtől eltekintve fix kamatozásúak lennének, s azokat kibocsátóik a lejáratkor egy összegben törlesztenék.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.