Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Az Opus Global Nyrt. a július 1-jén indult Növekedési Kötvényprogramon belül von be forrást, amelynek keretében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vállalta, hogy a kibocsátott papírok legalább felét lejegyzi.

A Budapesti Értéktőzsdén megjelent közlés szerint a Mészáros Lőrinc többségében lévő Opus Global Nyrt. Igazgatóságának döntése értelmében a vállalatcsoport – kihasználva a kötvénykibocsátásban rejlő előnyöket – tervezetten 28,6 milliárd forint bocsátana ki kötvényeket, a forrást akvizíciós terveinek megvalósítására és finanszírozásának megújítására használná fel. A tervezett kötvénykibocsátásra a részvényesek felhatalmazása után kerülhet sor.

Mészáros LőrincMészáros Lőrinc

A közleményből az is kiderül, hogy a társaság a jövőben tervezett kibocsátandó kötvényekre az MNB által elvárt befektetési szintnél négy fokozattal magasabb, BBB- besorolást, a társaságra vonatkozóan pedig BB minősítést szerzett az elemzést végző független nemzetközi hitelminősítőtől, a Scope Ratings GmbH-tól.

Az MNB Monetáris Tanácsa által március 26-án megalkotott Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében az MNB július 1-jétől 300 milliárd forintos keretösszeg erejéig a program feltételeinek megfelelő, hazai székhellyel rendelkező nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott jó minősítésű kötvényeket vásárol majd mind az elsődleges, mind a másodlagos piacon. 

Az Mfor.hu érdeklődésére az MNB július elején azt közölte, hogy addig a május elején megnyílt jegybanki felületen a programba száznál több vállalat regisztrált, amelyek összesített mérlegfőösszege meghaladja a hazai GDP tíz százalékát, a kötvénykibocsátási szándékukat hivatalosan jelzettek több mint felét 10 milliárd forint alatti mérlegfőösszegű vállalatok adják. Amelyek ágazati bontás szempontjából is diverzifikált képet mutatnak: a legtöbben az ingatlanbizniszben utaznak, de jelentős a kereskedelemben, a feldolgozóiparban, a vagyonkezelésben, a mezőgazdaságban, valamint az építőiparban tevékenykedők száma is.

Magyarországon hozzávetőleg 100-150 olyan cég van, amely kellően nagy egy 1 milliárd forint feletti, 40-60 cég egy 10 milliárd feletti kötvénykibocsátáshoz – vélik a jegybankban.

A kötvénykibocsátáshoz hitelminősítés szükséges, ezt július elejéig húszan indították el. Az általuk tervezett kibocsátások összegei 3-30 milliárd forint között ingadoznak, átlagosan 20 milliárd forintot tesznek ki. A kötvények tervezett futamideje 5-10 év között alakul, azok kevés kivételtől eltekintve fix kamatozásúak lennének, s azokat kibocsátóik a lejáratkor egy összegben törlesztenék.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.