2019. augusztus 29. 14:03

Az Opus Global Nyrt. a július 1-jén indult Növekedési Kötvényprogramon belül von be forrást, amelynek keretében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vállalta, hogy a kibocsátott papírok legalább felét lejegyzi.

A Budapesti Értéktőzsdén megjelent közlés szerint a Mészáros Lőrinc többségében lévő Opus Global Nyrt. Igazgatóságának döntése értelmében a vállalatcsoport – kihasználva a kötvénykibocsátásban rejlő előnyöket – tervezetten 28,6 milliárd forint bocsátana ki kötvényeket, a forrást akvizíciós terveinek megvalósítására és finanszírozásának megújítására használná fel. A tervezett kötvénykibocsátásra a részvényesek felhatalmazása után kerülhet sor.

Mészáros Lőrinc Mészáros Lőrinc

A közleményből az is kiderül, hogy a társaság a jövőben tervezett kibocsátandó kötvényekre az MNB által elvárt befektetési szintnél négy fokozattal magasabb, BBB- besorolást, a társaságra vonatkozóan pedig BB minősítést szerzett az elemzést végző független nemzetközi hitelminősítőtől, a Scope Ratings GmbH-tól.

Az MNB Monetáris Tanácsa által március 26-án megalkotott Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében az MNB július 1-jétől 300 milliárd forintos keretösszeg erejéig a program feltételeinek megfelelő, hazai székhellyel rendelkező nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott jó minősítésű kötvényeket vásárol majd mind az elsődleges, mind a másodlagos piacon. 

Az Mfor.hu érdeklődésére az MNB július elején azt közölte, hogy addig a május elején megnyílt jegybanki felületen a programba száznál több vállalat regisztrált, amelyek összesített mérlegfőösszege meghaladja a hazai GDP tíz százalékát, a kötvénykibocsátási szándékukat hivatalosan jelzettek több mint felét 10 milliárd forint alatti mérlegfőösszegű vállalatok adják. Amelyek ágazati bontás szempontjából is diverzifikált képet mutatnak: a legtöbben az ingatlanbizniszben utaznak, de jelentős a kereskedelemben, a feldolgozóiparban, a vagyonkezelésben, a mezőgazdaságban, valamint az építőiparban tevékenykedők száma is.

Magyarországon hozzávetőleg 100-150 olyan cég van, amely kellően nagy egy 1 milliárd forint feletti, 40-60 cég egy 10 milliárd feletti kötvénykibocsátáshoz – vélik a jegybankban.

A kötvénykibocsátáshoz hitelminősítés szükséges, ezt július elejéig húszan indították el. Az általuk tervezett kibocsátások összegei 3-30 milliárd forint között ingadoznak, átlagosan 20 milliárd forintot tesznek ki. A kötvények tervezett futamideje 5-10 év között alakul, azok kevés kivételtől eltekintve fix kamatozásúak lennének, s azokat kibocsátóik a lejáratkor egy összegben törlesztenék.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!