5p

Abból a mintegy száz cégből, amely június végéig regisztrált a július 1-jén induló kötvényprogramra a jegybank honlapján elérhető felületen – közölte az Mfor.hu érdeklődésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB). 

Az MNB Monetáris Tanácsa által március 26-án megalkotott Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében az MNB július 1-jétől 300 milliárd forintos keretösszeg erejéig a program feltételeinek megfelelő, hazai székhellyel rendelkező nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott jó minősítésű kötvényeket vásárol majd mind az elsődleges, mind a másodlagos piacon. 

Talán már az idén lehet venni belőlük
Talán már az idén lehet venni belőlük

Az NKP a Növekedési Hitelprogram Fix konstrukciót kiegészítve fogja segíteni a vállalatok egészségesebb szerkezetű forrásbevonását – emlékeztette lapunkat az MNB. Amely április végén tette közzé a program részletes feltételeit tartalmazó terméktájékoztatót, illetve egy, a vállalatok kötvénykibocsátását segítő kötvénykibocsátási útmutatót is. 

A május elején megnyílt jegybanki felületen a programba eddig regisztrált, száznál több vállalat összesített mérlegfőösszege meghaladja a hazai GDP tíz százalékát, a kötvénykibocsátási szándékukat hivatalosan jelzettek több mint felét 10 milliárd forint alatti mérlegfőösszegű vállalatok adják. Amelyek ágazati bontás szempontjából is diverzifikált képet mutatnak: a legtöbben az ingatlanbizniszben utaznak, de jelentős a kereskedelemben, a feldolgozóiparban, a vagyonkezelésben, a mezőgazdaságban, valamint az építőiparban tevékenykedők száma is.

Az MNB-s regisztrációját követően kell a cégnek kiválasztania azt a befektetési szolgáltatót, amely a kötvényei kibocsátását megszervezi. E feladatra Magyarországon mintegy féltucat társaság lehet alkalmas. „Jelenleg is több tárgyalás van folyamatban, már szerződéskötés is történt, azonban folyamatban lévő ügyekről nem tudunk nyilatkozni. Többféle szektorban működő vállalkozással folynak tárgyalások, nem lehet tipizálni azokat. Összességében elmondható, hogy komoly az érdeklődés a kötvényprogram iránt" – osztotta az MNB benyomásait az Mfor.hu érdeklődésére az Equilor Befektetési Zrt. Amely társaság a kötvénytranzakciókban rutinosnak számít, ezekből 2015-2019 között összességében 558 milliárd forintnyit bonyolított le.

A befektetési szolgáltató kiválasztását követően kerül sor a cég hitelminősítésére. Ez a folyamat a jegybank tájékoztatása szerint a húsz legfelkészültebb regisztrált vállalatnál már elindult, ezek eredménye augusztusban várható. 

A hitelminősítésre eddig az MNB által küldött cégek többsége évente több 10 milliárd forintos mérlegfőösszeget és árbevételt tud felmutatni. A zömük feldolgozóipari vállalat, de ezen kívül találhatóak közöttük az építőiparból és a kereskedelemből érkezők, valamint ingatlanpiaci tranzakciókat nyélbeütők is. 

Magyarországon hozzávetőleg 100-150 olyan cég van, amely kellően nagy egy 1 milliárd forint feletti, 40-60 cég egy 10 milliárd feletti kötvénykibocsátáshoz – vélik a jegybankban.

A kötvénykibocsátások a hitelminősítéseket követően néhány hónapon belül történhetnek meg. Erre készülve a szóban forgó húsz vállalat már elkezdte a potenciális piaci befektetőkkel való tárgyalásokat. Az, hogy az NKP-ban piacra dobott vállalati kötvények darabjának a névértéke nem lehet 100 ezer eurónál alacsonyabb (azaz mostani árfolyamon nagyjából 32 millió forint), már behatárolja, hogy abból az intézményi befektetők (bankok, biztosítók, nyugdíjpénztárak, befektetési alapkezelők) vásárolhatnak, egy zártkörű jegyzés keretében – hangsúlyozta lapunk megkeresésére Varga-Balázs Attila, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kereskedési és üzletfejlesztési igazgatója. Ami azt jelenti, hogy a lakossági kisbefektetők csak közvetve, úgy részesülhetnek az NKP keretében piacra dobott kötvények hozamából, ha például egy alapkezelő az általa menedzselt kötvényalapba tesz ilyen papírt.

A húsz cég által tervezett kibocsátások összegei 3-30 milliárd forint között ingadoznak, átlagosan 20 milliárd forintot tesznek ki. A kötvények tervezett futamideje 5-10 év között alakul, azok kevés kivételtől eltekintve fix kamatozásúak lennének, s azokat kibocsátóik a lejáratkor egy összegben törlesztenék.

A Növekedési Kötvényprogram főbb feltételei

Keretösszeg: 300 milliárd forint

Potenciális kibocsátók: hazai székhelyű, nem pénzügyi, nem állami vállalatok

Kötvények főbb jellemzői: 

  • legalább B+ minősítés,
  • minimum 1 milliárd forintos kibocsátási volumen,
  • 3-10 éves futamidő,
  • fix, változó vagy zéró kupon,
  • az MNB egy sorozatból maximum 70 százalékot vásárolhat,
  • az MNB kitettsége egy vállalatcsoporttal szemben maximum 20 milliárd forint lehet,
  • forintban denomináltak,
  • a kibocsátást követően legfeljebb 180 napon belül kötelező bevezetni a BÉT-re.

A 180 napos maximális tőzsdei bevezetési kötelezettség miatt előfordulhat, hogy az idén még nem, vagy csak kevés NKP-programos kötvény kerül a BÉT-re. E papírok kereskedésére a tőzsde külön platformot hozott létre, az „BÉT Xbond” elnevezésű multilaterális kereskedési rendszert, amely július 1-jén indul. Az ezen való részvételhez a kötvénykibocsátónak nem kell a nemzetközi számviteli szabályok szerint (angol rövidítéssel: IFRS) auditált beszámolóval rendelkeznie, szemben a szabályozott piaccal – ilyen a BÉT vállalati kötvényszekciója, ahol például az IFRS szerint auditált adatokkal rendelkező Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. által kibocsátott hitelpapírok forognak. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!