<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

A modern piacgazdaság által létrehozott munkavállalói tulajdon egyik formája a Munkavállalói Résztulajdonosi Program, ahol a tagok egyszerre tulajdonosok és munkavállalók is. Más néven, de számos országban létezik és működik jól az MRP - a témával foglalkozott a Trend FM műsora is.

A munkavállalói részesedésszerzés egyik formáját a privatizáció gyorsítását és a munkavállalók kedvezményes tulajdonszerzését célul kitűző 1992. évi XLIV. törvény, a Munkavállalói Résztulajdonosi Programról (MRP törvény) honosította meg Magyarországon.
A modern piacgazdaság által létrehozott munkavállalói tulajdon egyik formája a Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP), ahol a tagok egyszerre tulajdonosok és munkavállalók is.

Az MRP törvény 2015. november 28. napján hatályba lépett módosításával lehetőség nyílt ún. új típusú munkavállalói résztulajdonosi program (MRP) indítására.

MRP, másnéven ESOP az Egyesült Államokban

Amerikában a munkavállalói tulajdonnak ezt a formáját ESOP-nak hívják, amely világon az első, leghosszabb ideje működő, és kifejlett változata a munkavállalói tulajdonnak. Az ESOP nem a hagyományos iparágak, esetleg már válságba került kis cégeinek mozgalma – ahogy nálunk elképzelik –, hanem éppen az új iparágak, az „újgazdaság” területe és a nagyvállalatok felé terjed.

A munkavállalói tulajdon gyors fejlődésének az oka, hogy stabilizálja a demokráciát és a piacgazdaságot, hozzájárul ugyanis a középosztályú rétegeknek a társadalom többségévé szélesítéséhez. Másrészt alkalmas a spekulációs vállalatfelvásárlás és a társadalom nagyfokú differenciálódásának mérséklésére is. A munkavállalók tulajdonossá válása komoly hatékonyságnövelő is lehet, amely a munkavállalók és vezetők megváltozott szerepéhez köthető1.

Az ESOP modellt arra dolgozták ki, hogy arra ösztönözze a tulajdonosokat, hogy a vállalatot dolgozói részére adják át, ne pedig harmadik félnek adják el, és arra irányul, hogy a munkavállalói tulajdon aránya fokozatosan emelkedve akár 100%-ot érjen el. Ez lehetővé teszi, hogy az eladást tervező tulajdonosok anélkül adják el részvényeiket, hogy a többi tulajdonost is eladásra kényszerítsék.2

Az MRP működésének alapja, hogy a társaság létrehoz egy alapot az MRP szervezetben (a szervezetet Európában általában alapítvány vagy egyesületi, Észak-Amerikában és Nagy-Britanniában általában trust formában hozzák létre) a munkavállalók részére, és úgy juttat részesedést a résztvevőknek, hogy részvényeket, üzletrészt ruház át vagy pénzbeli vagyoni hozzájárulást nyújt az MRP szervezet részére, amely ezt követően ebből részvényeket, üzletrészt vásárol, vagy az MRP szervezet hitelből vásárol új vagy meglévő részvényt vagy részesedést. Az MRP szervezet a részvényeket, üzletrészeket együttesen kezeli és a résztvevők részére nyitott számláin tartja nyilván az egyes résztvevők tagi részesedését. A hitelt a társaság általában pénzbeli hozzájárulás juttatásával vagy a megszerzett vagyonrészre jutó osztalékból törleszti. A munkavállalók a törlesztés ütemében válnak egyénileg is a részvények tulajdonosaivá, s annak befejezése után megkapják az osztalékhoz való jogot is.3 A National Center of Employee Ownership által végzett felmérés szerint jelenleg az Egyesült Államokban megközelítőleg 10 000 ESOP program működik, amely programok kb. 13 millió munkavállalót érintenek.

MRP Európában

A Munkavállaló Tulajdon Európai Szövetségének az európai nagyvállalatokra4 kiterjedő 2016-os felmérése (MTESZ felmérés) szerint munkavállalók részesedésszerzése a gazdasági válság hanyatlását követően 2013-tól folyamatosan emelkedett és 2016-ban az eddigi legmagasabb szintet érte el, megközelítőleg 32,5 milliárd euró munkavállalói tulajdonnal, amely az európai nagyvállalati munkavállalók 21,7%-át érinti. A munkavállalók pénzügyi részvételére a nagy európai vállalatok 94%-a alkalmazza a munkavállalói részesedésszerzés valamely formáját, és 2016-ban a nagy európai vállalatok 28,1%-a indított új munkavállalói résztulajdonosi programot.

A legtöbb munkavállalói résztulajdonosi programot alkalmazó nagyvállalat Európában 2016-ban Nagy-Britanniában (608), Franciaországban (361) és Németországban (223) található. Az MTESZ felmérés adatai szerint Franciaországban a legmagasabb a tulajdonos munkavállalók száma közel 3 millió munkavállalóval, Nagy-Britanniában 2 millió és Németországban 30 ezer. Franciaországban az egyes munkavállalók által tulajdonolt részesedés értéke 23 316 euró, összesen 63,1 milliárd euró, amely a francia nagy vállalatok tulajdonának 4,01%-át teszi ki. Ugyanez Angliában 17 544 euró, összesen 37,3 milliárd euró, amely az angol nagy vállalatok tulajdonának 1,45%-át teszi ki.
Olyan jelentős és Magyarországon is ismert vállalatok alkalmazzák sikeresen a munkavállaló résztulajdonosi programokat, mint L’oreál, Allianz, Lufthansa, Airbus, Air France, OMV, Siemens, Auchan, Tesco vagy a magyar Richter cég. Az MTESZ 2016-os riportja szerint Európában jelenleg három nagy vállalat van kizárólag a munkavállalók tulajdonában, az angol John Lewis Partnership 90 700 munkavállalóval, a Palmer, Harvey and McLane vállalat 3500 munkavállalóval és a német Schunk társaság 8 100 munkavállalóval.

Néhány európai ország, mint Nagy-Britannia, Ausztria, Spanyolország, Dánia és Lengyelország, a munkavállalói részesedésszerzés alkalmazását a gazdasági fellendülés kulcsfontosságú elemének tekintve, 2016-ban megduplázta a munkavállalói részesedésszerzés alkalmazását ösztönző kedvezményeket.5

Magyarországon a 2015. év folyamán történt MRP törvény módosítása következtében az MRP szervezetek létjogosultsága ismét előtérbe kerülhet, az új típusú MRP szervezet működéséhez ugyanis jelentős adókedvezmények is kapcsolódnak. A kedvezményeket részben a munkavállalók, részben a vállalat veheti igénybe, melyek azonban a régi típus (privatizációs) MRP-ket nem érinti, ezért érdemes lehet elgondolkodni a korábbi szabályok szerint működő MRP-k átalakításán is.

A teljes beszélgetést meghallgathatja a Trend FM-en >>

További információk a témában: www.mrpvilag.hu

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 dr. Mocsáry József: A munkavállalói tulajdon Magyarországon és a fejlett országokban; Szövetkezés folyóirat 2005/1. szám; 99-101. oldal
2 Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság véleménye: A munkavállalók pénzügyi részvétele Európában; 2010; 8. oldal

3 Lukács János: A gazdaság demokratizálódásának útjai; Beszélő hetilap 2. Évfolyam, 30. szám

4 Európai nagyvállalatnak a felmérés szerint a legalább 200 millió euró tőkeértékkel rendelkező tőzsdén jegyzett vállalatok vagy azok a tőzsdén nem jegyzett társaságok számítanak, amelyben a munkavállalói tulajdon 50% felett van és 100 feletti a munkavállalók száma.

5 European Federation of Employee Ownership: Annual Survey of employee share ownership structure in European countries

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.