2020. június 17. 13:39
mfor.hu

Több mint 5 éve tett feljelentést az MNB a Széchenyi Kereskedelmi Banknál történt, a jegybank álláspontja szerint „bűncselekmények gyanúját felvető események miatt” - lapértesülés szerint most már be is vitték a vezetőket, tanácsadókat a rendőrök.

Az Index értesülése szerint hosszas nyomozás után több tucat egykori vezetőt, illetve a bank zavaros tőkeemelésének más résztvevőit, tanácsadóit lepte meg tegnap a rendőrség. Az érintettek hozzátartozóinak beszámolói alapján az írja a lap: a rendőrök házkutatást tartottak, iratokat foglaltak le, és az érintetteket bevitték.

Ahogy az az mfor.hu 2019 februári összeállításából kiderül: mostanra már több mint 5 éve  annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett a BRFK-n a Széchenyi Kereskedelmi Banknál történt, a jegybank álláspontja szerint „bűncselekmények gyanúját felvető események miatt”. A büntető törvénykönyv előírásaiba ütköző hűtlen kezelés, hanyag kezelés, illetve további pénzügyi visszaélésekre utaló, büntetőjogilag értékelhető cselekmények – mindezek elkövetését gyanította az MNB. 

Az ügy annak idején azért kapott a szokásosnál nagyobb figyelmet, mert a Széchenyi Bank kisebbségi, 49 százalékos tulajdonosa a magyar állam, pontosabban az annak érdekében eljáró Nemzetgazdasági Minisztérium volt, amely nem kevesebb, mint 3 milliárd forintot tett a hitelintézet alaptőkéjébe. 51 százalékot pedig az exbankár Töröcskei István és felesége vállalkozása, a T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. jegyzett.

Hat évi veszteséges működést követően 2014-ben a Széchenyi Bank saját tőkéje a jegyzett tőkéje alá csökkent, s az ennek rendezéséhez szükséges 10 milliárd forintot a tulajdonosok közötti – szokatlannak tűnő – megállapodás alapján kizárólag Töröcskeiéknek kellett volna előteremtenie. Mivel ez nem történt meg, az MNB előbb átfogó vizsgálat alá vonta a pénzintézetet, majd felügyeleti biztosokat rendelt ki, végül, 2014 decemberében a Pénzügyi Stabilitási Tanács visszavonta a Széchenyi Bank működési engedélyét és elrendelte a végelszámolását. 

További részletek az mfor.hu korábbi összeállításában >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.