Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A GVH szerint az Opus Global Nyrt. az új bevásárlással nem korlátozza a versenyt.

Nem talált kivetnivalót a Gazdasági Versenyhivatal Mészáros Lőrincék legújabb nagybevásárlásában, derül ki a versenyhivatal honlapján még pénteken közzétett döntésből. Mint ismert, a felcsúti üzletember többségi tulajdonában álló Opus Global Nyrt. bő két héttel ezelőtt jelentette be, hogy aláírta az ország legnagyobb földgázelosztó társasága, a Tigáz Földgázelosztó Zrt. megvásárlásáról szóló megállapodást. Hogy ezt valóban megtehessék, azt előbb a GVH-nak le kellett okéznia - ez tehát meg is történt.

A versenyhivatal a bejegyzése szerint összefonódás tárgyában a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény vonatkozó pontja alapján igazolja, hogy az ügyben vizsgálat elrendelésére okot adó körülmény nem áll fenn.

Az Opus a svájci központú MET Csoporttól veszi meg az MS Energy Holding AG 50 százalékát, ezzel 49,57 százalékos részesedést szereznek a Tigázban. A felvásárlási megállapodás értelmében Mészárosék a tranzakció zárásakor irányítási jogot is szereznek a földgázelosztó társaságban.

A Tigáz az ország észak-keleti régiójában végez földgáz elosztási engedélyes tevékenységet, és ők üzemeltetik Magyarország leghosszabb, több mint 33 ezer kilométeres hálózatát. A cég a hazai gázvezeték-üzemeltetők közül az egyik legeredményesebb, 2019-ben a társaság árbevétele 32 milliárd forint, üzemi eredménye 6,7 milliárd forint, adózott eredménye pedig 2,3 milliárd forint volt.

Az Opus igazgatósága korábban arról is döntött, hogy sikeres tranzakció esetén a Status Energy Kft.-vel közösen ötven-ötven százalékos tulajdoni arányban létrehozza az Opus Energy Kft.-t. Eléggé bízhattak abban, hogy a GVH nem tesz keresztbe nekik, ugyanis az Opus Energy létesítő okiratát az elektronikus cégjegyzék szerint már március 10-én, egy nappal a vásárlási megállapodás aláírása előtt összeállították, március 12-én pedig, amikor a tőzsdei társaság kidobolta a megállapodást, már be is jegyezték a társaságot. Az Opus Energy élére egyébként az a Gombai Gabriella került, aki Mészáros Lőrinc lányával, Mészáros Beatrixszal együtt a Talentis Consulting Zrt. vezérigazgatója is.

Az Opus az Opus Energyn keresztül fogja tulajdonolni a Tigázt és a tavaly december 23-án megvásárolt Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-t (Titászt). A tranzakciók zárását követően az Opus a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé válik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.