Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Felcsúton ha felkészítésről, edzőtáborról vagy versenyekről van szó, a résztvevő focisták már-már luxuskörülmények között is megszállhatnak. Minderre a fedezetet nem a tehetős tulajdonos, hanem a közpénznek tekinthető TAO-támogatás biztosítja.

A jelenlegi információk alapján A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány idén szerényebb összegű TAO-támogatást igényelt sportfejlesztési programjában, "mindössze" 2,3 milliárd forintot - számoltunk be róla múlt héten. A "jelenlegi információk" kifejezés használata nem alaptalan: a jogszabályok ugyanis lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy már elfogadott program keretösszegét utólag módosítsák kiegészítve azt néhány plusz fejlesztési tétellel. Ezzel a lehetőséggel tavaly ráadásul élt is a Felcsút, hiszen idő közben jöttek rá, nem elég az 5,3 milliárd forint a céljaikra, 6 milliárdnál is többre van szükségük. Így joggal feltételezhetjük, hogy ilyen fordulat idén is bekövetkezhet.

Noha az ingatlanberuházásokkal könnyen össze lehet állítani milliárdos sportfejlesztési programokat, Felcsúton nem aprózzák el akkor sem, ha létesítményeken kívüli tételekről van szó.

Fotó: MTIFotó: MTI

A közzétett sportfejlesztési program alapján

  • személyi jellegű ráfordításokra 106,2 millió forintot,
  • előfinanszírozott nem ingatlan beruházásra 403,2 milliót,
  • előfinanszírozott ingatlanberuházásra 98,9 milliót,
  • utófinanszírozott ingatlanberuházásra 1,5 milliárdot,
  • utánpótlás-nevelésre pedig 237,9 millió forintot igényeltek idén.

A programban azonban szemet szúrt egy egészen meglepő tétel: a 2018/2019-es szezonban az utánpótlás-neveléssel összefüggésben

160 millió forint TAO-t kértek a felkészítéssel, edzőtáboroztatással és versenyeztetéssel közvetlenül összefüggő szállás és étkezés költségeire.

Ez a tétel a teljes jogcím több mint felét teszi ki, és bár ez már önmagában is megdöbbentő összeg, a korábbi évek adatai alapján ez nem nevezhető kirívó nagyságrendnek. Noha tavaly "csupán" 124 milliót kértek ilyen célra, 2016-ban 160,6 milliót, 2015-ben 159,7 milliót igényeltek, 2014-ben pedig ennek a nagyságrendnek a dupláját, 362,6 millió forintot terveztek elkölteni (és minden bizonnyal költöttek is el) szállásra és étkezésre.

Bár a TAO-rendszer elindulásáig, 2011-ig visszamenően már nem érhető el az összes sportfejlesztési program,

2014/2015-től kezdve összesen 967,18 millió forint közpénzt szórtak el szállásra és étkezésre.

A magas összeg nem is lehet túlságosan meglepő annak ismeretében, hogy rendszeresen járnak Marbellara, ami nem tartozik az olcsó mulatságok közé. Az Index korábbi információi szerint a csapatnak és kísérőiknek naponta 150 euróba kerül fejenként a kirándulás. Marbella mellett Malagára is mentek már edzőtáborozni, de jártak Törökországban és Ausztriában is.  

Ha már az igényelt TAO-ban rekorder a felcsúti focialapítvány, úgy tűnik, a fenti tétel vonatkozásában sem talál kihívóra. Néhány sportszervezet sportfejlesztési programjait átböngészve kiderült, csak ritkán lépik át az szervezetek a szállásra és étkezésre igényelt TAO-t illetően a 10 millió forintot. Ilyenre csak a nagyobb méretű és nagyobb múlttal rendelkező szervezetek esetében találtunk példát.

A Fradi ilyen célra az idei szezonban 29,6 millió forintot igényelt, és a legnagyobb összeg sem volt ennél sokkal magasabb, 2014-ben 34,7 milliót kértek szállásra és étkezésre. Az Illés Sport Akadémia ennél kicsit többet szánt erre: 2014 és 2016 között 42,3 és 86 millió forint között szóródtak az igényelt támogatások. A Debrecennél azonban már csak pármilliós összegeket találtunk, akárcsak a kiváló politikai kapcsolattal rendelkező Mezőkövesdnél is.

A Tállai Andráshoz kötődő mezőkövesdi sportegyesület idén és tavaly egy forint támogatást sem kért szállásra és étkezésre, és a legnagyobb összeg is 5,4 millió forint még 2014-ben. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.