2018. december 20. 05:34

Felcsúton ha felkészítésről, edzőtáborról vagy versenyekről van szó, a résztvevő focisták már-már luxuskörülmények között is megszállhatnak. Minderre a fedezetet nem a tehetős tulajdonos, hanem a közpénznek tekinthető TAO-támogatás biztosítja.

A jelenlegi információk alapján A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány idén szerényebb összegű TAO-támogatást igényelt sportfejlesztési programjában, "mindössze" 2,3 milliárd forintot - számoltunk be róla múlt héten. A "jelenlegi információk" kifejezés használata nem alaptalan: a jogszabályok ugyanis lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy már elfogadott program keretösszegét utólag módosítsák kiegészítve azt néhány plusz fejlesztési tétellel. Ezzel a lehetőséggel tavaly ráadásul élt is a Felcsút, hiszen idő közben jöttek rá, nem elég az 5,3 milliárd forint a céljaikra, 6 milliárdnál is többre van szükségük. Így joggal feltételezhetjük, hogy ilyen fordulat idén is bekövetkezhet.

Noha az ingatlanberuházásokkal könnyen össze lehet állítani milliárdos sportfejlesztési programokat, Felcsúton nem aprózzák el akkor sem, ha létesítményeken kívüli tételekről van szó.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A közzétett sportfejlesztési program alapján

  • személyi jellegű ráfordításokra 106,2 millió forintot,
  • előfinanszírozott nem ingatlan beruházásra 403,2 milliót,
  • előfinanszírozott ingatlanberuházásra 98,9 milliót,
  • utófinanszírozott ingatlanberuházásra 1,5 milliárdot,
  • utánpótlás-nevelésre pedig 237,9 millió forintot igényeltek idén.

A programban azonban szemet szúrt egy egészen meglepő tétel: a 2018/2019-es szezonban az utánpótlás-neveléssel összefüggésben

160 millió forint TAO-t kértek a felkészítéssel, edzőtáboroztatással és versenyeztetéssel közvetlenül összefüggő szállás és étkezés költségeire.

Ez a tétel a teljes jogcím több mint felét teszi ki, és bár ez már önmagában is megdöbbentő összeg, a korábbi évek adatai alapján ez nem nevezhető kirívó nagyságrendnek. Noha tavaly "csupán" 124 milliót kértek ilyen célra, 2016-ban 160,6 milliót, 2015-ben 159,7 milliót igényeltek, 2014-ben pedig ennek a nagyságrendnek a dupláját, 362,6 millió forintot terveztek elkölteni (és minden bizonnyal költöttek is el) szállásra és étkezésre.

Bár a TAO-rendszer elindulásáig, 2011-ig visszamenően már nem érhető el az összes sportfejlesztési program,

2014/2015-től kezdve összesen 967,18 millió forint közpénzt szórtak el szállásra és étkezésre.

A magas összeg nem is lehet túlságosan meglepő annak ismeretében, hogy rendszeresen járnak Marbellara, ami nem tartozik az olcsó mulatságok közé. Az Index korábbi információi szerint a csapatnak és kísérőiknek naponta 150 euróba kerül fejenként a kirándulás. Marbella mellett Malagára is mentek már edzőtáborozni, de jártak Törökországban és Ausztriában is.  

Ha már az igényelt TAO-ban rekorder a felcsúti focialapítvány, úgy tűnik, a fenti tétel vonatkozásában sem talál kihívóra. Néhány sportszervezet sportfejlesztési programjait átböngészve kiderült, csak ritkán lépik át az szervezetek a szállásra és étkezésre igényelt TAO-t illetően a 10 millió forintot. Ilyenre csak a nagyobb méretű és nagyobb múlttal rendelkező szervezetek esetében találtunk példát.

A Fradi ilyen célra az idei szezonban 29,6 millió forintot igényelt, és a legnagyobb összeg sem volt ennél sokkal magasabb, 2014-ben 34,7 milliót kértek szállásra és étkezésre. Az Illés Sport Akadémia ennél kicsit többet szánt erre: 2014 és 2016 között 42,3 és 86 millió forint között szóródtak az igényelt támogatások. A Debrecennél azonban már csak pármilliós összegeket találtunk, akárcsak a kiváló politikai kapcsolattal rendelkező Mezőkövesdnél is.

A Tállai Andráshoz kötődő mezőkövesdi sportegyesület idén és tavaly egy forint támogatást sem kért szállásra és étkezésre, és a legnagyobb összeg is 5,4 millió forint még 2014-ben. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.