<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Tasnádi László decemberben alapított cége mögött gyanús személyek bukkannak fel. A kft. azonban bevétel nélkül végelszámolás alá került.

Április óta végelszámolás alatt áll a közvetve Tasnádi László korábbi rendészeti államtitkár tulajdonában álló Svizraa-Hungary Kft. A cégadatok szerint a tavaly decemberben alapított vállalkozás bevételt nem ért el, tavaly év végéig 105 ezer forint anyagjellegű, valamint 661 ezer forint személyi jellegű ráfordítást számolt el. Az üzlet 2022-ben sem indult be, január 1. és április 10. között, azaz a végelszámolás kezdő időpontjáig 7,3 millió forint anyagjellegű ráfordítást, valamint 3 millió forint személyi jellegű ráfordítást könyvelt el. Ez azt jelenti, hogy a végelszámolás kezdetéig a kft. saját tőkéje 9 milliós negatívba fordult. A kiadásokat a mérlegbeszámolóban fellelhető 15,4 milliós kötelezettség (kölcsön) fejében kapott pénzből fedezhették, amit alátámaszt az is, hogy az eszközoldalon olvasható december végi 17,7 milliós pénzeszközállományuk áprilisra 5,1 millióra apadt.

A cég Igazságügyi Minisztériumhoz leadott beszámolóinak kiegészítő mellékleteiből sem derül ki, milyen tevékenységet végeztek (a hivatalos cégadatok szerint logisztikával foglalkoztak volna), mindössze annyit tudunk meg, hogy 1 főt alkalmaztak. Ez azt jelenti, hogy ez az egy fő havonta bruttó körülbelül 600 ezer forintos fizetést kaphatott.

A Svizraa-Hungary Kft.-ről lapunk januárban derítette ki, Tasnádival karöltve a cég mögött álló személyek meglehetősen botrányos múlttal rendelkeznek. A kft. egyik közvetett tulajdonosa hátterében annak a Góczi Istvánnak a gyermekei állnak, aki az Emfesz-történetben fontos szerepet játszott: a férfi volt a gázüzleten nyerészkedő, majd több milliárd forintos tartozást hátrahagyó cég ügyvezetője.

Ugyancsak felbukkant Tasnádi cégében Kelemen Lajos, aki ügyvezetője volt annak az Inter-Tram Kft.-nek, melyre egy 800 milliós adócsalási ügyben NAV-razzia keretében csaptak le. A cég korábban Góczi, valamint felesége, a NAV „szégyenlistáján” is 1,44 milliárdos adóhiánnyal szerepelt Volkova Ekaterina Jurjevna tulajdonában állt.