TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. október 1. 13:40
mfor.hu

Ennek értelmében legalább egy női igazgatót kötelező foglalkoztatni azoknak a nyilvánosan működő részvénytársaságoknak, melyek központja a nyugati parti államban van.

Még augusztusban írtunk arról, hogy női kvótát vezethetnek be a cégekre Kaliforniában, melynek értelmében jövőre minden kaliforniai központú nyilvánosan működő részvénytársaságnak kötelező legalább egy női igazgatót foglalkoztatnia, 2021-től pedig minden öttagú igazgatótanácsba két nőnek kellene bekerülnie, a hattagúakba pedig háromnak. Nyár végén ez még csak beadványként létezett, melyet az állami törvényhozó testület alsóháza már elfogadott ugyan, de a kaliforniai szenátusnak is rá kellett még bólintania, és a kormányzónak is alá kellett írnia ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen.

Jerry Brown kormányzó most vasárnap más intézkedések mellett a női kvótát szorgalmazó dokumentumot is aláírta, adta hírül a CNN. Ezzel az új szabályok életbe léptek: az a kalifoniai székhelyű cég tehát, amely 2019 végéig nem vesz be legalább egy nőt az igazgatótanácsába, bírságot kell, hogy fizessen. Ez az első kormány által előírt női kvóta az USA-ban.

Tavaly az USA 1000 legnagyobb cége igazgatótanácsában csak 19,8 százaléka volt a nők aránya. Kaliforniában is csak minimálisan kedvezőbb a helyzet, ott a vezetői székek 20,8 százalékában ült nő a helyi központú cégeknél. Ezzel a nyugati parti állam a nyolcadik az USA-ban, de ha az átlagot nézzük, akkor csak 1,65 a női igazgató jut minden vállalatra, míg az összamerikai átlag 1,75.
 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.