2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megadta a környezethasználati engedélyt a Heves Vármegyei Kormányhivatal, így 2029. március 12-ig üzemelhet a Mátrai Erőmű, derül ki a kormányhivatal oldalára feltöltött határozatból.

Falja a lignitet

A Telex által ismertetett döntést kimondó határozat leírása szerint az erőmű 2 db 100 megawattos, 1 db 220 megawattos és 2 db 232 megawattos széntüzelésű beépített villamos teljesítményű energiatermelő blokkal, valamint 2 db 33 megawattos földgáztüzelésű blokkal rendelkezik. Az I. számú, 100 megawattos blokkot 2020. december végén végleg leállították. Az erőmű napi szén felhasználása 20-25 ezer tonna. A visontai bányából kitermelt, szállítószalagon érkező és a törőműben 40 milliméterre aprított szén, illetve a Bükkábrányból vasúton érkező tört szén az erőmű szénterére kerül, amely 200 ezer tonna tüzelőanyag tárolására alkalmas. A gázturbinák tüzelőanyaga az országos hálózatból származó földgáz, amely a gázszolgáltató elosztóvezetékén érkezik az erőmű telekhatáráig.

A klímakatasztófával ki törődik?
A klímakatasztófával ki törődik?
Fotó: Depositphotos

A környezetvédők tudni szeretnék, hogy milyen alapon

A Greenpeace szerint a Mátrai Erőmű, klímagyilkos, mert az ország szén-dioxid kibocsátásának 7-8 százalékával járul hozzá a klímakatasztrófához. „A kormány korábbi nyilatkozatainak megfelelően legkésőbb 2025 végén be kell zárni, és a tervezett gázerőműveket sem szabad megépíteni” – írták a honlapjukon.

A zöldszervezet ezért keresetet nyújtott be a bíróságra a kormány ellen, mert nyilvánosságra szeretné hozni, hogy a magyar kormány milyen alapon döntött az erőmű további működtetéséről.

A Greenpeace Magyarország a Facebook-oldalán arról posztolt, hogy pár órával a határozat megjelenése előtt akcióztak az erőmű előtt, mert a szervezet szerint „nettó klímabűncselekmény” az erőmű működése.

„Mintha nem a kormány mondta volna, hogy le kell állnia az erőműnek 2025-ben, mert drága és szennyező az üzemeltetése. Mintha nem bocsátana ki még mindig 3,5 millió tonna szén-dioxidot évente az erőmű a másfél fokos párizsi cél elérésének küszöbén, vagy mondjuk ki: a klímakatasztrófa kapujában. Mintha nem eregetne az erőmű mérgező higanyt folyamatosan határértéken felül” – érvelt a Greenpeace.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!