<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

25 millió forint ellenében fogalkoznának érdemben a Greenpeace Fertő-tavi javaslatával, de ez irreális összeg számukra.

A Greenpeace-nek 25 millió forintos eljárási díjat kellene befizetnie azért, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság érdemben foglalkozhasson a fertői közbeszerzésről szóló beadványával – közölte közleményében a környezetvédő szervezet.

De mivel adományokból élnek, amelyek összege igen csekély, nem tudják kifizetni az eljárás díját. Eközben arra hívta fel a figyelmet a Greenpeace Magyarország, hogy

a fertői beruházás költségvetése már 45 milliárd forint felett jár.

Amikor még minden szép és jó volt. Fotó: DepositphotosAmikor még minden szép és jó volt. Fotó: Depositphotos

A közlemény szerint, aki meg akar támadni egy közbeszerzést, annak úgynevezett igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetnie. Ennek mértékét egy 2015-ben módosított rendelet állapítja meg. A rendelet szerint a díj a beszerzés becsült értékének 0,5 százaléka, de legfeljebb 25 millió forint lehet. A mostani ügyben ezt az összeget kellene befizetnie a Greenpeace-nek, hogy a bizottság foglalkozzon a panaszukkal.

A Döntőbizottság végzéséből az is kiderül szerintük, hogy a fertői közbeszerzési eljárás második ütemének becsült értéke közel 35,8 milliárd forint.

„Ez a jelenleg zajló, a Mészáros és Mészáros Kft. által elnyert 9,38 milliárd forint értékű munkákkal együtt már meghaladja a 45 milliárd forintot. Összehasonlításképp, ez az összes magyar nemzeti parkunk több mint 7 évi összköltségvetése” – írta közleményében a Greenpeace.

A Greenpeace Magyarország azért kérte a közbeszerzési kiírás jogellenességének megállapítását, mert az szerintük még a – kiemelt beruházásokra vonatkozó rövid határidők miatt megkérdőjelezhető módon kiadott – környezet- és természetvédelmi engedélyekben leírtaknak sem felel meg. A Greenpeace szerint a közbeszerzési kiírásban megadott adatok jóval túlterjeszkednek az engedélyezett méreteken, szinte minden egyes részelemnek nagyobb a területe, mint ami az engedélyben szerepel. A közlemény szerint a kiírásban szereplő 26 apartmanház, egy fürdőház és mintegy 150 strandpavilon építésére pedig nincs engedélye a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-nek.

Cikkünk megjelenése után a Döntőbizottság azt írta, hogy a Greenpeace beadványa jogilag hibás, mert a Közbeszerzési
Döntőbizottságnak nincs arra jogosultsága, hogy ellenőrizze, a projekt megfelel-e a környezetvédelmi törvényeknek, ez a környezetvédelmi hatóságok jogköre. A Döntőbizottság csak azt vizsgálhatja, hogy a versenyszabályoknak megfelel-e a kiírás. A kérelem formailag is hibás, mivel hiányos volt, azaz nem felelt meg a benyújtás jogszabályi feltételeinek. 

A bizottság szerint a vonatkozó rendelet 2015-ös módosításakor nem megemelték, hanem a felére csökkentették a díjakat, éppen annak érdekében, hogy szélesebb körben legyen lehetőség jogorvoslati panasszal élni. Abban az esetben, ha egy kérelemnek helyt ad a Döntőbizottság, akkor a kérelmező minden esetben visszakapja a befizetett eljárási díjat – követelésről tehát szó sincs.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.