<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Könnyített az eljárásokon a kormány, így a Mészáros Lőrinchez tartozó ZÁÉV felgyorsíthatja a Testnevelési Egyetem új budai sport és szolgáltató központjának építését.

A Magyar Közlönyben ismertetett rövid kormányhatározat szerint a Testnevelési Egyetem új campusának, valamint a hozzá kapcsolódó sportlétesítmények, szálláshelyek és szolgáltató egységek megépítésének érdekében a kormány felmentést adott az állami magasépítési beruházásokról szóló 299/2018. (XII. 27.) Korm. rendelet 17. §-a alapján a kormányzati magasépítési beruházások megvalósítására vonatkozó eljárásrend alkalmazása alól.

A sport komplexum látványterve (forrás: TSPC Kft.)A sport komplexum látványterve (forrás: TSPC Kft.)

A nagyívű beruházás megvalósítója maga az egyetem, a műszaki ellenőre és lebonyolítója a Beruházási Ügynökség, amely a felmerülő költségeit saját működési költségei terhére elszámolhatja. A kormány egyúttal gyorsan kiosztotta a feladatot. Eszerint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek a beruházás megvalósítására vonatkozó feltételes közbeszerzési eljárás eredménye alapján előterjesztést kell készítenie a projekt megvalósításáról, a kivitelezéshez kapcsolódó kötelezettségvállalási összegekről és a kifizetések ütemezésének bemutatásáról. Ezt a dokumentációt azonnal be kell mutatnia, amint befejeződik a feltételes közbeszerzési eljárás.

Egyelőre nem tudni, mire vonatkozik a közbeszerzési eljárás, hiszen a ZÁÉV már korábban közölte, hogy neki jutott ez a beruházás. Ezt a vele szorosan együttműködő Magyar Építők is megerősítette. Az 1500 fős multicsarnok 200 férőhelyes mélygarázzsal épül, lesz élő füves atlétika pálya, egy NB1-es méretű futballpálya és két kültéri teniszpálya is.

A ZÁÉV nem új szereplő az egyetem körül. Az elmúlt években ez a cég újíthatta fel a korábbi egyetemi ingatlanokat, és most is ez a vállalat lehet a főszereplő a Csörsz utcai új campus kialakításánál. Az első ütemben az egykori sportkórházat újították fel mintegy 12 milliárd forintért.

A vállalat rengeteg állami sportberuházást zsebelt be az elmúlt években. Egyebek között a Puskás Arénát és több vidéki stadiont is épített. Nevéhez fűződik a Nemzeti Kosárlabda Akadémia is Pécsen, ott egy 2 milliárd forintos megbízást nyert el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.