TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Az utolsó, Mészáros Lőrinc és családja érdekeltségébe tartozó építőipari cég is beszámolt a 2019-es teljesítményéről: a ZÁÉV közel 73 milliárd forintos forgalmat bonyolított és 5 milliárd forint osztalékot vettek ki a cégből.

Megérte tavaly megvennie Mészáros Lőrincnek a ZÁÉV Építőipari Zrt.-t, ugyanis a zalaegerszegi székhelyű cég bődületesen nagyot kaszált 2019-ben - derül ki a cég beszámolójából. Rögtön az elején ideírjuk a számokat: 72,8 milliárd forintos nettó árbevétel, 6,7 milliárd forintos adózott eredmény és 5 milliárd forint osztalék. Ez 2018-ban sem volt sokkal rosszabb: 71,9 milliárd forintos forgalom, 5,6 milliárd forintos profit és 8 milliárd forintos osztalék. Tehát azt nem lehet állítani, hogy Mészáros Lőrinc tett volna csodát a céggel.

A Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. tavaly januárban tett bejelentést a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH), hogy egyedüli közvetlen irányítást szerzett a Pannon Speed Pro Vagyonkezelő Zrt. felett. A vagyonkezelő Pannon Speed a tulajdonosa a ZÁÉV Építőipari Zrt.-nek és annak szintén építőipari tevékenységet végző leányvállalatainak. A Talentis Group Zrt. a felcsúti milliárdos nagyvállalkozó, Mészáros Lőrinc érdekeltsége, a háromtagú igazgatóságot Mészáros három gyereke alkotja.

Mondjuk azt lehetett sejteni, hogy a zalaegerszegi focicsapatot is szponzoráló ZÁÉV nagyot kaszált 2019-ben, mert a referenciái lenyűgözőek. Természetesen leginkább állami megrendelésekről van szó:

  • részben ők építették a 190 milliárd forintos Puskás stadiont
  • ők építik a 32 milliárd forintos Új Néprajzi Múzeumot a Városligetben
  • 5,5 milliárd forintért Mészáros Lőrinc érdekeltsége építheti meg Zalaegerszegen a Mindszentyneumot és a hozzá tartozó parkolót.
  • Szintén Zalaegerszegen a napokban megtartották a ZÁÉV Zrt. kivitelezésében, 9,5 milliárd forintból épülő városi uszoda bokrétaünnepségét.

 És még nagyon sokáig lehetne sorolni. 

Az elmúlt időszakban a ZÁÉV Zrt. minőségi munkavégzésének és jó hírnevének köszönhetően egyre több megrendelésnek tehetett magas fokon eleget, így vállalatunk éves forgalma folyamatosan meghaladja a 10 milliárd forintot

- szól a cég bemutatkozása, amit elég régen írhattak, hiszen 2017-ben már 35 milliárd forint volt az árbevétel, 2018-ban pedig jött a nagy ugrás és a 71,9 milliárd forintos forgalom. A g7.hu írt arról, hogy csak Mészárosék tulajdonszerzése óta, illetve az azt közvetlenül megelőző hetekben 29 milliárdnyi közbeszerzést nyertek el önállóan, és másfélszer ennyit másokkal közösen. Az eddig jelentő öt Mészáros-társaság (Mészáros és Mészáros, R-Kord, V-Híd, Fejér B.Á.L., Euro-Generál) együttes árbevétele a 180 milliárd forintot közelíti, nyereségük pedig meghaladja a 23 milliárdot. A ZÁÉV eredményével kiegészülve tehát elérheti ez a 250 milliárd, illetve a 30 milliárd forintot.

Lapunk is írt arról, hogy még májusban egyszerre három, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó régebbi cég éves beszámolója is megjelent. Ezekből a két vasútépítéssel foglalkozó cégnek - az R-Kord Kft.-nek és a V-Híd Zrt.-nek - a 2018-asnál kicsit gyengébb éve volt, panaszra azonban itt sem lehet ok, hiszen a többmilliárdos osztalék kifizetése biztosított volt a számok alapján.

A zászlóshajó cég, a Mészáros és Mészáros Kft. azonban még tovább tudott tavaly növekedni, pedig már a korábbi években sem volt aprópénznek nevezhető az, ami átfolyt a cég kasszáján. Az árbevétel valami egész elképesztő tempóban emelkedik tovább: 50,6 milliárd forint után tavaly 87,3 milliárdra ugrott. A cégek annyira jól prosperáltak, hogy közel 20 milliárd forintos osztalékhoz jutott belőlük Mészáros Lőrinc. Az összehasonlítás kedvéért: ez majdnem akkora összeg, mint amennyit a kormány munkahely-megtartó programokra fordított a koronavírus-járvány miatt május végéig.

Hogy a jövőben mi lesz a Mészáros-család elképesztő vagyonával, azt még nem lehet tudni. Mészáros Lőrinc és felesége a Magyar Távirati Irodán keresztül kiadott közleményben tudatta szeptember elején, hogy közös megegyezés alapján kezdeményezik házasságuk felbontását a bíróságon. Ahogy a bejelentéskor lapunk is felvetette, érdekes lesz megfigyelni, hogyan osztoznak az elmúlt évek során felhalmozott, tetemes vagyonon.

A Mészáros-család ugyanis mára Magyarország legnagyobb családi gazdaságának számít: számos nagy cégben tulajdonosok közösen, és úgy is, hogy mellettük még a három gyerekük is rendelkezik valamekkora tulajdoni hányaddal. Az valószínűnek tűnik, hogy Mészáros Lőrinc feleségénél marad a tévés társaság, a Media Vivantis Kft. A sajtóban korábban megjelent információk szerint az Echo TV-s szerepvállalása idején megtetszett neki ez a világ, így a csatorna KESMA alá történő bekerülése után megalakuló Media Vivantissal a Life TV-ért lett felelős.

A Forbes-lista szerint pedig a Mészáros-család cégbirodalma a legnagyobb Magyarországon 252 milliárd forintos becsült értékkel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.