<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vállalati konjunktúra indexe decemberben mínusz 5 pontra javult a novemberi mínusz 7 pontról, de  továbbra is a kedvezőtlen konjunktúrát jelző negatív tartományban volt - közölte a felmérés eredményeit honlapján a jegybank kedden.

Az index emelkedéséhez hozzájárult az aktuális helyzettel kapcsolatos negatív tapasztalatok mérséklődése (a novemberi mínusz 14 pontról mínusz 11 pontra, valamint a jövőre vonatkozó várakozások indexének minimális emelkedése nulla pontról 1 pontra. A jelentésből kiderült: a cégeknek az aktuális bevételükre vonatkozó megítélése kedvező, azonban a jövőre vonatkozó várakozások továbbra is pesszimisták.

Még több céges bedőlés lehet idén. Fotó: Pixabay
Még több céges bedőlés lehet idén. Fotó: Pixabay

Az átlagos kapacitás-kihasználtság 1 százalékponttal, az egy évvel korábbi szint 92 százalékára nőtt, míg a bevételi szint hasonló mértékben esett és előző évi értékének 103 százalékán állt. A beruházási tervek mutatója továbbra is pozitív, de az index az előző havi 24-ről 18 pontra csökkent az év utolsó hónapjára. A létszámnövelési tervek alindexe a novemberi mínusz 3 pontról 2 pontra nőtt, így szeptember óta ismét pozitív értéket mutatott - írták.

A közepes és nagyvállalatoknál, valamint az ipar és építőiparban működő vállalatok helyezte továbbra is kedvezőbb, többségében az üzleti hangulat javulásáról számoltak be. Ellentétes folyamatok jellemezték azonban a mikro cégeket, illetve a szolgáltatás és kereskedelemben tevékenykedő válaszadókat - áll a jelentésben.

Az MNB 2020 decemberétől havonta végez vállalati konjunktúrafelmérést - általában 1000 és 2000 cég bevonásával-, amelynek segítségével az aggregált statisztikai adatoknál részletesebb és közvetlenebb visszajelzés kapható a gazdasági szereplők helyzetéről és kilátásairól.

Az MNB vállalati konjunktúra indexét a jelenlegi helyzet és a várakozások megítélésének együttes figyelembevételével számítják, amely egy mutatóba sűrítve vizsgálja a hazai vállalati konjunktúra alakulását. A skála értékei mínusz 100 és plusz 100 pont között mozognak, a pozitív értékek a konjunktúra javulását, a negatívok a romlását jelzik.

(MTI)