TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. március 28. 08:14
MTI

Míg mi nyártól a csehekkel közösen állítjuk össze a fegyvereket, addig Románia ezen felbuzdulva Olaszországgal veszi fel a témában a kapcsolatot.

Nyáron megkezdődhet a magyar-cseh fegyverek gyártása, és a románok hasonló lépésre készülnek, az olaszokkal kötnek szerződést - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet. Szakértők szerint a magyar példa alapja lehet a kelet-közép-európai fegyveripar fejlődésének, mert a tagállamok egy része így növelheti a hadi kiadásait, hogy megfeleljen a NATO elvárásainak.

Hamarosan gyártósorok érkeznek Kiskunfélegyházára, hogy megkezdjék azoknak az új cseh-magyar fegyvereknek az előállítását, amelyről még az előző választási ciklusban írt alá megállapodást a honvédelmi miniszter. Magyar mintára Románia szintén új fegyverek gyártásába kezd az olasz Berettával.

Vass Gábor, a Kaliber magazin főszerkesztője a lapnak elmondta: modern, műanyag tokos, nagy tárkapacitású fegyverek azok a pisztolyok, amelyeket Kiskunfélegyházán gyártanak majd a honvédségnek, illetve a rendvédelmi szerveknek. Szerinte óriási előnyt jelent a korábban rendszeresített maroklőfegyverekhez képest, hogy míg azokból legfeljebb 7-14 lövést lehetett leadni egy tárból, addig az új pisztolyokból már akár 17-19-szer is tüzelhetnek majd a katonák, anélkül, hogy tárat kelljen cserélniük. Ez különösen a rajtaütéseknél, közvetlen akcióknál lehet fontos. Hozzátette: a magyarok ugyan nem a legfrissebb cseh pisztolygeneráció licencét kapták meg, de így is rendkívül korszerű fegyvereket fognak gyártani a HM Arzenál üzemében.

A cseh-magyar pisztolyokkal szemben viszont az első három legjobb általános katonai célú géppisztoly és gépkarabély közé sorolja Vass Gábor a hamarosan Magyarországon is gyártásra kerülő Scorpion Evo 3-ast és a Bren 2-est. Mivel ezek műanyag és alumíniumtokos fegyverek, nemcsak könnyűek és könnyebben kezelhetők, hanem kevésbé is rongálódnak.

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta: biztonsági és gazdasági szempontból is előnyös a magyar fegyveripar elindítása. A kiskunfélegyházi fegyverüzem elindítása mintegy százmillió eurós befektetés, eközben a tervek szerint kétszáz új munkahelyet teremt, és exportbevételeket is nyújthat a későbbiekben.

A NATO azt szeretné, ha a tagállamok mindegyike a GDP-jének két százalékát költené védelmi kiadásokra, a fegyvergyártás pedig beleszámolható az ilyen jellegű költségekbe. Vélhetően ezért döntött úgy nemrég Románia is, hogy fegyvergyárat hoz létre, és az olasz Berettával köt szerződést.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.