TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A hatályos céginformációs adatbázishoz képest ennyivel szerepel magasabb összeg a Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit Kft. törzstőkéjeként a kormány által benyújtott törvényjavaslatban, amely azt indítványozza, hogy a kft teljes egészében kerüljön egy újonann létrehozandó alapítványba. A különbségre a friss cégközlönyben megjelent tájékoztatás derít fényt.

A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága szeptember 30-ával törli a Millenáris Széllkapu Beruházó, Fejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-t - olvasható a pénteken megjelent cégközlönyben. A kft tulajdonosa a magyar állam, amely azért kérte ezen érdekeltsége kivezetését a hivatalos cégjegyzékből, mert azt beolvasztja a szintén a kizárólagos birtokába tartozó Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit Kft.-be.

Kettőből egy - racionalizálás kormányzati módra Kettőből egy - racionalizálás kormányzati módra

A Millenáris Széllkapu Kft.-t 2013-ban alapította a magyar állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., azzal a céllal, hogy az egykori Ganz iparterület mintegy 2,5 hektáros hűlt helyén - ahol egykoron minisztériumi épület is állt - egy új parkot és mélygarázst létesítsen. Némi csúszást követően az új komplexumot - amelyet a szakzsargon high-tech zöldparknak nevez - idén augusztus 20-án adták át a nagyközönségnek, erről lapunk egy helyszíni tudósítás keretében számolt be.

Az átadással a Millenáris Széllkapu Kft. léte okafogyottá vált. Ezért döntött az állam a társaság törléséről. A cégben lévő 800 millió forintos törzstőkével - amely folyamatosan nőtt az alapításkori 5 millióról, 2013 végére 125 millióra, 2014 végére 745,3 millióra, hogy aztán 2018 végén álljon be a mostani szintre - azonban valamit kezdeni kellett. Logikusnak tűnt, hogy azt a tovább működő másik Millenáris-cégbe, a Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit Kft.-be apportálják, méghozzá a Széllkapu Kft. beolvasztásával.

A befogadó cég működteti tovább a Millenáris Parkot, s a parlamenthez Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által frissen benyújtott törvényjavaslat szerint az egy az egyben bekerülne egy újonnan létrehozandó alapítványba. A Millenáris Alapítvány feladata a törvényjavaslat szerint „a Millenáris Parkban a nemzeti és a nemzetközi együttműködést jelképező, Európa társadalmi, kulturális és életmódbeli értékein, a tudományostechnikai fejlesztésen és az információs társadalom eredményein alapuló, jövőt bemutató tudományos, kulturális és oktatási központ és innovatív, családbarát, interaktív közösségi tér megteremtésének és működési feltételeinek a biztosítása” lenne.

A törvényjavaslat szerint a Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit Kft. a 9,18 milliárd forintos törzstőkéjével együtt kerülne az új alapítványba, az Opten céginformációs adatbázisban azonban még e cikk írásakor is csak 8,38 milliárd forint szerepel. E hiányzó 800 millió sorsára derült fény a cégközlönyben tegnap megjelent tájékoztatásból. 

A leendő Millenáris Alapítványra egyébként ugyanazok a feltételek lennének érvényesek, mint a többi, már működő állami vagyonkezelő alapítványra, amelyek mindegyike a kormány szerint közcélokat szolgál. Vagyis, amennyiben az új alapítvány szeretné értékesíteni a kft-ben meglévő vagyonát (ez esetben tehát a törzsbetétjét) teljes egészében vagy részben – vélhetően azzal a céllal, hogy így jusson likvid, szabadon elkölthető forráshoz –, akkor azt először az államnak kell felajánlania. Csak akkor szűnik meg az állam vételi joga, amennyiben a kormány a nyilatkozat közlésétől számított 90 napon belül jelzi, hogy nem akar élni a vételi jogával, vagy, ha nem nyilatkozik.

Az eladás azonban egy ideig nem tűnik aktuálisnak. A kettőből eggyé varázsolt cég saját tőkéje ugyanis több mint 16 milliárd forint lesz - a cégközlönyben megjelent vagyonmérleg-tervezet tanúsága szerint.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.