<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A miniszterelnök lánya befolyással bír a Magyar Turisztikai Ügynökségben, mely százmilliókat fizet a Michelinnek azért, hogy jövőre legyen magyar kalauz.

Zöld Michelin minősítésre pályázik Tiborcz István új étterme, a turai Ybl-kastélyban megnyitott Clarisse, tájékoztatta minderről a HVG360-at Orbán Viktor vejének cége, a kastélyt áttételesen tulajdonló BDPST. A zöld minősítés tömören annyit jelent, hogy az étterem fenntarthatóan akarja készíteni a fogásokat, vagyis a hozzávalókat helyben, a kastélykertben termelik majd meg, amelyeknél pedig ez nem megoldható, azt 50 kilométeres körzetből szerzik majd be.

A Michelin-plecsni kiérdemléséhez kedvező helyzetből indul az étterem. Tiborczék ugyanis a Clarisse-be Mészáros Ádám séfet szerződtették le, aki korábban a két Michelin-csillaggal jutalmazott budapesti Onyx étteremben dolgozott.

A másik kedvező előjel az lehet, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. nyáron nettó 898 500 euró, vagyis mintegy 320 millió forint értékben szerződést kötött a francia Michelin Travel Partnerrel, mely kizárólagos jogokkal rendelkezik a Michelin Kalauz publikációkra. A két fél megállapodásának tárgya, hogy 2022 márciusában megjelenhessen egy „Michelin Kalauz és gasztronómiai válogatás”, pontosabban „nemzeti Michelin Guide kalauz”, amely népszerűbbé teszi Magyarországot a gasztrofanatikus turisták között.

Az MTÜ-vel kapcsolatban pedig már évekkel ezelőtt felröppentek olyan hírek, hogy befolyással bír benne a miniszterelnök lánya, Tiborcz felesége, Orbán Ráhel. A hvg.hu tavaszi cikke szerint az ügynökség és Orbán Ráhel kapcsolata a jövőben még szorosabbra fonódik.

A lap szerint az MTÜ megújított, 2030-ig szóló stratégiája kimondta, hogy „a kínálat minőségi színvonalának objektív mérhetőségéhez” meg kell újítani a turisztikai és vendéglátóipari védjegyeket - a minősítési rendszert viszont a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány végzi majd, és a szakmában arra számítanak, hogy hasonló feladatkört kaphat az újonnan alakult Magyar Turisztikai Program Alapítvány is. A hvg szerint mindkét kuratóriumban messze felülreprezentáltak a kormánnyal és Orbán Ráhellel remek kapcsolatokat ápoló szakemberek.

A házaspárról egyébként szeptemberben derült ki, hogy Marbellára költöztek, ez azonban nem jelentette azt, hogy Tiborcz feladta volna a hazai érdekeltségeit, illetve terjeszkedési ambícióit. Spanyolországban is befektet, idehaza pedig folytatja a hotelvásárlásokat, legutóbb Mészáros Lőrinctől vett meg egy mátrai luxusszállót, illetve két osztrák síhotel is átkerült hozzá a felcsúti mágnástól.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.