3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A miniszterelnök lánya befolyással bír a Magyar Turisztikai Ügynökségben, mely százmilliókat fizet a Michelinnek azért, hogy jövőre legyen magyar kalauz.

Zöld Michelin minősítésre pályázik Tiborcz István új étterme, a turai Ybl-kastélyban megnyitott Clarisse, tájékoztatta minderről a HVG360-at Orbán Viktor vejének cége, a kastélyt áttételesen tulajdonló BDPST. A zöld minősítés tömören annyit jelent, hogy az étterem fenntarthatóan akarja készíteni a fogásokat, vagyis a hozzávalókat helyben, a kastélykertben termelik majd meg, amelyeknél pedig ez nem megoldható, azt 50 kilométeres körzetből szerzik majd be.

A Michelin-plecsni kiérdemléséhez kedvező helyzetből indul az étterem. Tiborczék ugyanis a Clarisse-be Mészáros Ádám séfet szerződtették le, aki korábban a két Michelin-csillaggal jutalmazott budapesti Onyx étteremben dolgozott.

A másik kedvező előjel az lehet, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. nyáron nettó 898 500 euró, vagyis mintegy 320 millió forint értékben szerződést kötött a francia Michelin Travel Partnerrel, mely kizárólagos jogokkal rendelkezik a Michelin Kalauz publikációkra. A két fél megállapodásának tárgya, hogy 2022 márciusában megjelenhessen egy „Michelin Kalauz és gasztronómiai válogatás”, pontosabban „nemzeti Michelin Guide kalauz”, amely népszerűbbé teszi Magyarországot a gasztrofanatikus turisták között.

Az MTÜ-vel kapcsolatban pedig már évekkel ezelőtt felröppentek olyan hírek, hogy befolyással bír benne a miniszterelnök lánya, Tiborcz felesége, Orbán Ráhel. A hvg.hu tavaszi cikke szerint az ügynökség és Orbán Ráhel kapcsolata a jövőben még szorosabbra fonódik.

A lap szerint az MTÜ megújított, 2030-ig szóló stratégiája kimondta, hogy „a kínálat minőségi színvonalának objektív mérhetőségéhez” meg kell újítani a turisztikai és vendéglátóipari védjegyeket - a minősítési rendszert viszont a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány végzi majd, és a szakmában arra számítanak, hogy hasonló feladatkört kaphat az újonnan alakult Magyar Turisztikai Program Alapítvány is. A hvg szerint mindkét kuratóriumban messze felülreprezentáltak a kormánnyal és Orbán Ráhellel remek kapcsolatokat ápoló szakemberek.

A házaspárról egyébként szeptemberben derült ki, hogy Marbellára költöztek, ez azonban nem jelentette azt, hogy Tiborcz feladta volna a hazai érdekeltségeit, illetve terjeszkedési ambícióit. Spanyolországban is befektet, idehaza pedig folytatja a hotelvásárlásokat, legutóbb Mészáros Lőrinctől vett meg egy mátrai luxusszállót, illetve két osztrák síhotel is átkerült hozzá a felcsúti mágnástól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!