<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha falburkolatokról van szó, a tapéta ma már egyre kedveltebb megoldás az otthonokban. Népszerűségét egyrészt annak köszönheti, hogy a festéshez képest sokkal egyszerűbb felhelyezni a kívánt falfelületre, másrészt napjainkban annyiféle színben és mintában kapható, hogy biztosan mindenki megtalálhatja a kedvére való verziót. 

Mivel a tapéta valamivel költségesebb, mint a festés, ezért teljesen ésszerű igény, ha azt szeretnénk, hogy minél tovább őrizze meg szépségét. Erre a problémára nyújtanak megoldást a mosható tapéták, amelyek egyre több tapétabolt polcán találhatók meg. 

De vajon mitől is olyan jók? Cikkünkben összeszedtük az ezzel kapcsolatos tudnivalókat! 

Mire jó a mosható tapéta? 

Ahogy a nevében is szerepel, a mosható tapéták előnye, hogy az esetleges szennyeződésektől könnyedén megtisztíthatóak víz segítségével. 

Ezek a tapéták általában olyan anyagokból készülnek, amelyek nem csak mutatósak, de kellően strapabíróak is. Ezért a legtöbb esetben vinyl az alapanyag, ám a hátoldaluk papír-, vlies- vagy textilalapú.

A mosható tapéta különösen jól jön például nagycsaládosok számára, hiszen ott bármikor előfordulhat, hogy a gyermekek véletlenül összefestik, összemaszatolják a falat. Ezek a tapéták bírják a rendszeres, alapos súrolást anélkül, hogy bármit is veszítenének szépségükből. 

További előny, hogy könnyedén eltávolítható róluk a mosószeres, vízcseppes, zsíros szennyeződés is, ezért az sem jelenthet akadályt, ha például a konyhában szeretnénk használni. 

Hogyan helyezhető fel? 

Természetesen a tapéta csak akkor tudja évekig díszíteni a falunkat, ha megfelelően helyezzük fel. 

Ennek érdekében mindig fordítsunk kiemelt figyelmet a megfelelő illeszkedésre! Ezt például elérhetjük úgy, hogy hígabb ragasztót alkalmazunk, hogy ne púposodjon fel az anyag. 

A tapéta előnye, hogy akár szakember nélkül, minimális hozzáértéssel is felhelyezhető. Ám ha mégis szeretnénk magunkat egy profira bízni, annak sincs semmi akadálya. 

Mit kell figyelembe venni vásárláskor? 

Bár a piacon már számos mosható tapéta található, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen terméket választunk, hiszen egyes típusok jobban, mások kevésbé tisztíthatóak, súrolhatóak. 

A kevésbé vízálló tapéták értelemszerűen kevésbé bírják a tisztítást, de például a felhelyezés során kifolyt ragasztó letörölhető egy kis vízzel anélkül, hogy sérülnének. Ezzel szemben a nagyon mosható tapétákhoz bátran használhatunk bő vizet, ha el akarjuk távolítani a szennyeződéseket. 

A súrolható tapéták vastagabbak, ami azt eredményezi, hogy a súrolás sem kottyan meg nekik. De ha ennél is biztosabbra mennél, akkor a nagyon súrolható tapéták valóak neked, amelyek aztán tényleg kibírják az extrémebb igénybevételt is. 

Ha tehát gyerekszobába, konyhába, vagy egyéb olyan helyiségbe keresünk olyan tapétát, amely ellenálló a szennyeződésekkel, és folyamatos takarítással szemben, a mosható tapéták ideálisak számunkra. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.