De mi áll a változás hátterében? Milyen előnyökkel járhat egy növényi, vegán fehérje fogyasztása, és miért bíznak benne egyre többen? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.
A növényi alapú táplálkozás térhódítása
Az elmúlt évtizedben világszerte nőtt azok száma, akik az állati eredetű ételek fogyasztása helyett a növényi tápanyagforrásokhoz fordulnak. Van, akinek ez csak annyit jelent, hogy a húsokat kihagyja az étrendjéből, mások azonban teljesen elhagyják az állati eredetű ételeket, így a tojást vagy a tejtermékeket is. Hogy ennek mi az oka? Ez ugyan személyenként eltérő lehet, a legtöbben azonban etikai vagy környezetvédelmi okokat jelölnek meg. Ezek mellett az sem utolsó szempont, hogy egyre több kutatás igazolja a növényi alapú táplálkozás egészségügyi előnyeit, sőt, a trendben az is szerepet játszhat, hogy ismert sportolók is nyíltan hangoztatják ezt a döntésüket.
Mennyire hatékony a növényi fehérje?
Szervezetünknek három fontos makrotápanyagra van szüksége: ezek a zsírok, a szénhidrátok és a fehérjék. Míg az első kettőt egyszerűen pótolhatjuk növényi táplálékok fogyasztásával, addig a fehérjékkel már nincs ilyen egyszerű dolgunk, hiszen ez a tápanyag a legnagyobb mértékben a húsokban és tejtermékekben található meg. Éppen ezért gyakori aggodalom, hogy a protein nehezen pótolható, ahogy az is, hogy a növényi fehérjék nem tartalmaznak minden esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben.
Szerencsére a növényi étrend követőinek sem kell a fehérjehiány miatt aggódnia, az azonban kétségtelen, hogy egy kicsit nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az étrendjükre – feltéve, hogy minden szükséges tápanyagot szeretnének megadni a szervezetüknek. A növényi eredetű fehérjeforrások közül a quinoa gazdag rostokban, vasban és magnéziumban; a chia mag tele van kalciummal, cinkkel és antioxidánsokkal, a kendermag pedig a fenti ásványi anyagok mellett nagy mennyiségben tartalmaz esszenciális aminosavakat és hasznos zsírsavakat is – láthatjuk tehát, hogy a vegán étrend követői számára nem a szója jelenti az egyetlen fehérjeforrást.
Ha mégis úgy éreznénk, hogy – például egy keményebb edzés után – nem tudjuk biztosítani a szervezetünk számára szükséges proteint, ma már létezik prémium minőségű vegán fehérje is, melyet turmix formájában gyorsan elfogyaszthatunk.
Miben adhat többet?
Azt tehát tisztáztuk, hogy a vegán étrend követői is képesek lehetnek arra, hogy minden fontos tápanyagot megadjanak szervezetüknek. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy miben lehet több a növényi fehérje a hagyományos változatnál?
Itt persze már sokat számítanak az egyéni, szubjektív vélemények is, az azonban kétségtelen, hogy sokan arról számolnak be, hogy a növényi eredetű fehérjéket könnyebben emésztik meg, mint például a tejsavó vagy kazein alapú termékeket. Az állati eredetű fehérjék – különösen a tejtermékek – ugyanis sokaknál puffadást, hasi görcsöket vagy egyéb kellemetlen tüneteket okozhatnak, érzékeny gyomrúak számára tehát a növényi alapú fehérjék akár kíméletesebbek is lehetnek.
Végül nem szabad megfeledkezni az etikai és környezetvédelmi okokról sem: sokan nem az egészségük, hanem lelkiismeretük miatt döntenek a vegán étrend mellett, hiszen kétségtelen, hogy az állattenyésztés hatalmas ökológiai lábnyommal jár együtt.
Van választás
Természetesen senkit nem szeretnénk meggyőzni arról, hogy milyen étrendet kellene követnie, azzal azonban fontos tisztában lenni, hogy a vegán diéta nem jelent egyet a tápanyagszegény étrenddel. Ha fontos az egészségünk, mind a tojás, a tejtermékek és a húsok, mind a növényi alapú fehérjék megfelelő választást kínálnak – a lényeg az, hogy ügyeljünk a változatosságra, és adjunk meg szervezetünknek mindent, amire annak szüksége van.