6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 2019-ben előbb vég-, majd felszámolási eljárás alá került NHB Növekedési Hitelbank felszámolója ugyan arról tájékoztatott, hogy a hitelintézetnél beragadt befektetési jegyeik után végre fizetnek, ám abban nincs sok köszönet. A pórul járt befektetők ugyanis összesen alig valamivel több mint 48 millió forintot kapnak, miközben a bank bukása előtt jegyeik együttesen 3,3 milliárd forintot is értek.

Több mint három éve nagy port vert fel az NHB Növekedési Hitelbank Zrt. esete. A hitelintézet már 2014 őszétől reflektorfényben volt, akkor került ugyanis a BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. 98,47 százalékos tulajdonába az evoBank Zrt. (a maradék 1,53 százalékos pakett egy luxemburgi cégé, a Fransa Holding S.A.-é lett).

Akinek elsőre nem ugrana be ez a név – ami nem csoda, hiszen alig egy évig használták –, annak hadd idézzük fel a patinás jogelődöket: az 1990 februárjában alakult Kulturbankot, amely botrányokat sem nélkülöző előzményeket követően került 1992 végén a francia Banque Indosuez birtokába – s vette fel az anyabank nevét –, majd három évvel később a koreai Hanwha Bank lett a tulajdonos, amely ugyancsak átkeresztelte érdekeltségét. 

A Hanwhától vásárolta meg egy magyar befektetőkből álló csoport 2013-ban a bank licenszét, s adta azt tovább a Szemerey Tamás Béla által tulajdonolt BanKonzultnak. Aki nem más, mint Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének az unokatestvére. Az MNB nem sokkal Matolcsy első elnöki mandátuma kezdete után, 2013 tavaszán hirdette meg a kis- és középvállalkozásokat a piacinál olcsóbb kamatozású hitelekhez juttató Növekedési Hitelprogramot. Óhatatlanul erre lehetett asszociálni, amikor kiderült, hogy Szemerey evoBankról Növekedési Hitelbankra keresztelte át új szerzeményét.

Kezd számszerűsödni az egykori üdvöske buktájának mértéke. Fotó: Mfor
Kezd számszerűsödni az egykori üdvöske buktájának mértéke. Fotó: Mfor

S nem is csaltak a megérzések, hiszen az NHB az NHP egyik leglelkesebb szekértolója lett. Még annak árán is, hogy azért egy hitelintézet számára korántsem kifizetődő a piacinál olcsóbban kihelyezni a nem kedvezményes módon előteremtett forrásait.

Mindenesetre az a bizonyos bili csak jó négy évnyi – a kívülállók számára harmonikusnak tűnő – időszak után borult ki. Néhány nappal 2018 karácsonya előtt az MNB felügyeleti biztost küldött ki az NHB-hoz, emellett korlátozta a hitelintézetből kivehető összegeket, miközben új betétek nyitását is megtiltotta, mivel úgy ítélte meg, hogy likviditási problémák keletkeztek a banknál.

Ugyanakkor az is vastagon belejátszhatott a végkifejletbe, hogy a két unokatestvér állítólag összeveszett egymással – ahogy arról lapunk annak idején megbízható forrásból értesült, amely információt azóta sem cáfolták az érintettek. 

Egy újabb sátoros ünnep előestéjén, 2019. március 14-én aztán eljött a vég, pontosabban a végelszámolás, amit az MNB rendelt el. Mely eljárás aztán annak az évnek a végén átment felszámolásba.

Az adok-kapok az unokatestvérek által irányított érdekeltségek között tovább folyt – még perek is indultak. A pórul járt ügyfelek számára azonban minden bizonnyal az volt nagyobb érvágás, hogy a felszámolási eljárás csak nagyon lassan haladt előre. Azt követően, hogy a vagyonkiadást előkészítő folyamatok már 2019 júliusára befejeződtek, s a kiadással megbízott Codex Értéktár Zrt. megkezdhette az ügyfél-megbízások teljesítését, mindössze három közlemény jelent meg az illetékes Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. honlapján. Egy 2019 decemberében, a felszámolás megindulásáról, egy 2020 márciusában – csaknem napra pontosan egy évvel az NHB bedőlésének hivatalossá válása után – arról, hogy az időközben berobbant koronavírus-járványra tekintettel el kell halasztani a 2020. április 15-ére összetrombitált hitelezői gyűlést.

A harmadik közlemény pedig a napokban látott napvilágot. Ebben a vagyonkiadással megbízott Codex Értéktár Zrt. arról tájékoztatta „az NHB Bank valamennyi érintett ügyfelét, hogy az Access PP Deposit Nyíltvégű Befektetési Alap megszűnési eljárását a K&H Bank Zrt. befejezte”. Egyúttal azt is közhírré tette, hogy az alap által kibocsátott jegyeket az alábbi árakon fizetik vissza jogos tulajdonosaiknak:

  • Access PP Deposit Nyíltvégű Befektetési Alap Illikvid 0,016257 forint/darab,
  • Access PP Deposit Nyíltvégű Befektetési Alap A sorozat 0,095643 forint/darab.

Azt már a K&H honlapján elérhető tájékoztatóból tudhatjuk meg, hogy az Access PP Deposit Nyíltvégű Befektetési Alapot menedzselő Acces Befektetési Alapkezelő Zrt. már 2017 márciusában kezdeményezte az alap megszűnését, de annak jegyeivel már 2015 márciusától nem lehetett kereskedni. Lévén, hogy azokat az akkor botrányos véget ért Buda-Cash Brókerház Zrt. kezelte, amely állománya 2016 februárjában került az NHB-hoz, miután az megnyerte az állomány átruházására kiírt pályázatot.

Az NHB bedőlése miatt vonta vissza az MNB 2019 áprilisában az alapkezelő kollektív portfólió-kezelés (befektetési alapkezelés), portfólió-kezelés, valamint befektetési tanácsadás végzésére jogosító tevékenységi engedélyé. Így került képbe a K&H, mint a megszűnés alatt álló Access Pénzpiaci Deposit Nyíltvégű Befektetési Alap letétkezelője, amelynek e minőségében kellett lefolytatnia az alap megszűnési eljárását, és egyben ellátnia az alapkezelő helyett az alap törvényes képviseletét. 

Az alap tevékenységét lezáró, 2022. július 11-ei nappal elkészült jelentés szerint az Access PP Deposit Nyíltvégű Befektetési Alap A sorozatából közel 276,5 millió maradt, amelyek a felszámoló által közzétett adatok alapján együttesen valamivel kevesebb mint 26,5 millió forintot érnek. Az Access PP Deposit Nyíltvégű Befektetési Alap Illikvid jegyekből csaknem 1,35 milliárd darab maradt, ezek összértéke azonban 22 millió alatt maradt.

Mivel az NHB bebukása előtt egy darab ilyen jegy nettó eszközértéke a 2 forintot is meghaladta, gyors számolást követően máris kijön a befektetők számára megdöbbentően szomorú eredmény: az egykoron összesen 3,3 milliárd forintot ért jegyeikért most alig valamivel több mint 48 millió üti a markukat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!