8p

Már három nappal az NHB-kifizetések 7 millió forintban való korlátozását és a felügyeleti biztosok kinevezését követően, december 21-én eladta az NHB-tulajdonos Szemerey Tamás, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére a közel 33 százalékos MKB-részesedését a Mészáros Lőrinc üzlettársaként ismert Szíjj Lászlónak. Más jelek is arra utalnak, hogy az évekig bizalmi embernek számító Szemerey kegyvesztett lett.

Felgyorsultak az események a karácsony előtti napokban Szemerey Tamás körül. Előbb, december 13-án a felesége, Szemerey Gabriella lemondott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik alapítványa, a Pallas Athéné Domus Sapientiae igazgatói posztjáról (az ezzel kapcsolatos alapítványi álláspontot a keretes írásunkban közöljük). Alig öt nappal később, december 18-án az MNB 7 millió forintban korlátozta a Szemerey Tamás cége, a BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. által tulajdonolt NHB Növekedési Hitelbank kifizetéseit, egyúttal két felügyeleti biztos irányítása alá vonta a hitelintézetet.

Szemerey Tamás (Fotó: Székelyhidi Balázs, mno.hu)
Szemerey Tamás (Fotó: Székelyhidi Balázs, mno.hu)

Az azt követő két napon, december 19-én és 20-án – mint azt az mfor.hu a cégbírósági adatok alapján már megírta – nem kevesebb, mint nyolc Szemerey-érdekeltség nyitott új számlákat a CIB Banknál és az OTP Banknál.

Szemerey Gabriella távozásával kapcsolatban arra emlékeztették lapunkkal az alapítványok, hogy a Pallas Athéné Domus Sapientiae (PADS) Alapítvány 2018. december 14-én tartott kuratóriumi ülésén Szemán Ágnest választotta meg az alapítvány új igazgatójának. A PADS Alapítvány munkaszervezetének korábbi vezetője, Szemerey Gabriella december 13-án mondott le az igazgatói posztról. Szemerey Gabriella közel 5 éven át vezette a PADS (korábban jogelődje a PADA) Alapítványt.

Hozzátették: az alapítvány megváltozott és intenzív működése miatt másfajta szakmai vezetést kíván a jövőben. Az alapítvány működése jelentősen átalakult 2018-ban, a támogatásával megvalósuló egykori budai Óvárosháza rekonstrukciójának befejezésével. Ezzel összefüggésben megemlítik egyebek mellett, hogy az Óvárosháza épületébe (amely Bölcs Vár néven kezdte el működését) 2018. szeptemberében beköltöztek a PADS valamint a PAIGEO Alapítványok, melyek azóta itt folytatják akadémiai, tudományos és oktatási tevékenységüket. A Bölcs Vár épületében működik a Pallas Athéné Könyvkiadó is, mely 2018-ban 16 könyvbemutatót tartott, ezek nagyobb részét már a Bölcs Vár épületében. 

Egy ideig érthetetlen volt, miért pont e két hitelintézetnél, hiszen Szemerey Tamás egy másik cégén, a BanKonzult Finance Befektetési Zrt.-n keresztül tavaly júliusban megszerezte az MKB Bank közel egyharmadát. Egy lehetséges magyarázatot hétfőn kaptunk, abból a hivatalos bejelentésből, miszerint Szemerey kiszállt az MKB-ból, miután a BanKonzult Finance Befektetési Zrt.-t szőröstül-bőröstül eladta Szíjj Lászlónak. Aki egyebek mellett a Duna Aszfalt Út- és Mélyépítő Kft. tulajdonosa, igaz, a tiszakécskei vállalkozó inkább Mészáros Lőrinc üzlettársaként ismert. S így már érdekesebb a történet, mivel Mészáros és felesége két magántőkealapon (Metis és Metis 2) keresztül jelenleg 48,6 százalékban MKB-tulajdonos. Ami azt jelenti, hogy Szíjj és Mészárosék együttesen már 81,5 százalékát birtokolják a mérlegfőösszege alapján ötödik legnagyobb hazai banknak.

Az viszont, hogy a cégbírósági adatok szerint az egyharmados MKB-pakett adásvételét már december 21-én nyélbe ütötték, azt sejteti, hogy egy korábban megírt forgatókönyv szerint történik Szemerey háttérbe szorulása vagy szorítása. Ennek ismeretében már korántsem véletlen egybeesésnek tűnik, amire az mfor.hu ugyancsak felhívta a figyelmet, nevezetesen, hogy a gazdát cserélt BanKonzult Finance Befektetési Zrt. vezérigazgatója december 12-én lett Szemerey Tamás, hogy aztán alig kilenc nappal később túladjon érdekeltségén. Miközben az is érdekes, hogy a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám két cége már az NHB elleni jegybanki szankciók előtt csaknem két héttel nyitott új számlákat a Gránit Banknál.

Hogy mi lehet Szemerey látványos banki visszaszorulásának az oka, azt piaci körökben csak találgatják. Az egyik verzió szerint összekapott Matolcsy Györggyel. Erre utal Szemerey feleségének váratlan távozása az egyik MNB-alapítvány igazgatói posztjáról. Annak kisebb a valószínűsége, hogy az MKB-ban bizalmi emberként Mészárosékkal ellensúlyt képező Szemerey tulajdonának átruházása azt jelentené, magával Matolcsy Györggyel szemben rendült meg a kormányzati bizalom. Hiszen általános várakozás szerint az első hatéves mandátumát idén március elején lezáró MNB-elnök újabb hat évre kaphat megbízatást a kormányfőtől.

Szemerey MKB-s kiszállását az Index.hu összefüggésbe hozza azzal, hogy a hitelintézetet legkésőbb 2019 végéig tőzsdére kell vinni – ez volt az egyik feltétele az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, a magyar kormány és az Erste Bank Hungary között 2015 februárjában aláírt megállapodásnak. Márpedig e verzió szerint kockázatos lenne belevágni a tőzsdei kalandba egy olyan nagybanki tulajdonossal, amely még egy kisebb bank ügyeit sem képes megnyugtatóan rendezni. Igaz, ez már inkább a következménye lehet az NHB megroggyanásának, mint az oka Szemerey kiszorulásának.

Úgy tűnik, arról van szó, hogy a mór megtette kötelességét. Azzal, hogy az NHB jelentős szívességet tett a jegybank 2013 nyarán meghirdetett növekedési hitelprogramjában rendkívül kedvezményesen, 0-2 százalék közötti kamatra elérhető források vállalkozásokhoz – köztük rokonok és barátok cégeihez – való kihelyezésében. Ám, mint az tavaly év végén immár nyilvánosan is láthatóvá vált, pont ez lett a veszte, mivel nem tudott annyi betétet – jobban mondva annyi betétest – magához vonzani, amivel biztonságos szintűvé tette volna a likviditását. Így ki volt téve annak, hogy ha egy-két nagybetétes kivonja a pénzét, akkor megrendülhet a bank fizetőképessége. Ez történhetett tavaly decemberben, aminek következményeként az MNB 30 napra, vagyis január 17-éig korlátozta a 7 millió forint feletti pénzek kifizetését, s 4 hónapra, április 18-áig két felügyeleti biztos irányítása alá helyezte a hitelintézetet.

Hogy mi lesz az NHB sorsa, az akár napokon belül eldőlhet. Nem kizárt, hogy Szemerey e hitelintézeti érdekeltségétől is megválik, s csaknem öt évet követően távozik a hazai bankvilágból.

Szemerey Tamás neve a szélesebb nyilvánosság előtt Matolcsy György unokatestvéreként vált ismertté. Noha a Szemerey-család már az 1990-es években a gazdaság számos területén vállalkozott, tucatnyi cégük az egészségügytől, az élelmiszer- és a gépiparon át csaknem mindennel foglalkozott. Azt követően például, hogy Szemerey Tamás Harmónia nevű kft-jével az 1990-es évek első felében megvásárolta a Kis Úttörő Áruházat is, 2000-ben a médiába kívánt beszállni. Az akkor még az édesapjával jegyzett, mostani NHB-tulajdonos BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. megszerezte a Világgazdaság című napilapot kiadó Zöld Újság Tömegkommunikációs és Kiadó Rt. részvényeinek 30,8 százalékát a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségétől (MGYOSZ), s Szemerey bekerült a kiadó cég igazgatóságába. A tranzakció pikantériája, hogy a BanKonzult a székhelyeként használt ingatlant Gyárfás Tamás médiavállalkozótól bérelte, aki azonban akkori állítása szerint nem volt érdekelt az ügyletben. Szemerey média-liezonja alig egy évig tartott, 2001 novemberében ugyanis a német Axel Springerhez került a Világgazdaság kiadója.

Később is felfedezni vélték alakját a médiavilágban: a 2013 novemberében elindult vs.hu hírportál domain-jét bejegyeztető – majd később az Origo.hu-t is megvásárolt – New Wave Production Kft. mögött tulajdonosként Szemerey Tamást lehetett sejteni, aki azonban ezt a mai napig nem ismerte el.

Az viszont tény, hogy a BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. 2014 májusában megvásárolta az Evopro Finance Zrt. 80,26 százalékos Evobank-részesedését, majd e hitelintézetet az év októberében átkeresztelte NHB Növekedési Hitelbankra. Attól datálódik Szemerey bankársága.

A hatályos céginformációs adatok szerint Szemerey Tamásnak jelenleg tizenöt cégben van közvetlen és ötben közvetett érdekeltsége. Utazik az ingatlan- és a villamosenergia-bizniszben, a ruhaiparban, a sörgyártásban, s még egy szórakoztató és szabadidős tevékenységet folytató vállalkozásban is résztulajdonos. Vagyonát a 100 leggazdagabb magyart listázó Napi.hu 2018 májusában 47 milliárd forintra tette. Az NHB Bank jegyzett tőkéje 3,76 milliárd forint, míg saját tőkéje a legutóbbi nyilvános beszámoló szerint 2017 végén közel 4,2 milliárdot tett ki.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!