<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az elmúlt évek legnagyobb osztogatását hajtotta végre idén az első negyedévben a Szerencsejáték Zrt.

Talán a választások közelgő időpontja, vagy valami más miatt, de a Szerencsejáték Zrt. annyi pénzt osztott ki támogatásként, mint az elmúlt években egyszer sem - derül ki a friss adatok összegzése után. Csak az összehasonlítás kedvéért, tavaly mindössze 68, előtte pedig 34,5 millió forintot utalt ki támogatás formájában különböző szervezeteknek a cég, 2015-ben pedig 207 milliót. Idén az első három hónapban közel 215 millió forintról rendelkezett az állami lottótársaság, melynek több mint felét már januárban kiszórta.

A támogatottak köré - ahogy az szokott lenni - nagyon vegyes összetételű: egyház, családokkal, kultúrával foglalkozó szervezeteknek jutott, köztük új kedvezményezettek és rendszeresen támogatottak is. Utóbbiak közé tartozik a Fidelitas-os kötődésű, hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó Jövő Uniója Alapítvány, melynek a korábbiaknál jóval több pénz jutott, idén 30 millió forinttal támogatta a szervezetet a Szerencsejáték.

Megkapta szokásos 10 millió forintját a kiskőrösi székhelyű Hazai Termék Kft. is, mely főtevékenysége szerint konferencia, kiskereskedelmi bemutató szervezésével foglalkozik. Legutóbb, 2016-ban kapott 8 millió forintot a Szent Antal Római Katolikus Plébánia, idén is pont ennyit ítélt meg nekik a Szerencsejáték Zrt. A plébániához hasonlóan két éve kapott pénzt utoljára a Magyar Közlekedéspolitikai Egyesület, az akkori 8 millió helyett idén már 10 milliós támogatásban részesültek. Az Országos Magyar Diákszövetség Egyesületnek azonban a tavalyinál kevesebbel, 6 millió forinttal kel beérnie.

Fotó: MTIFotó: MTI

Új kedvezményezettként tűnik fel az Állatorvostudományi Egyetem a megítélt 7 millió forintjával, a hatvani Albert Schweitzer Kórház Alapítványnak pedig még ennél is kisebb támogatással, 5 millió forinttal kell beérnie. Szintén új szereplő a csíkszeredai kötődésű Kriterion Alapítvány, mely a romániai kisebbségek kultúráját hivatott ápolni. Többek között működtet filmművészeti klubot, könyvadományokat juttat el székelyföldi és erdélyi iskoláknak, könyvbemutatókat is szervez, és a kimagasló erdélyi szellemi teljesítményeket megjutalmazza az általa létrehozott Kriterion Koszorúval. Az alapítványhoz az első negyedévben megítélt egyik legnagyobb támogatási összeg került: 25 millió forint.

Ettől valamivel kevesebbet kapott a NAGYFERÓ Produkció Kft., 15 millió forint plusz áfát, amivel sejtésünk szerint az április elején megrendezett Beatrice 40 életműkoncertet támogatták. A könnyűzenei élet másik hazai szereplője, a Rózsa Records-nak 30 millió plusz áfát ítélt meg a lottócég.

A sport területéről az első negyedévben egyetlen támogatott volt: a Future Stars SE. Az egyesületet Balogh Sándor üzletember alapította, aki többek között a Magyar Afrika Társaság alapítója és a tavalyi vizes vb-t szervező cég, a Bp2017 Kft. gazdasági igazgatója is. A fociakadémia 7,9 milliót könyvelhet el támogatásként a Szerencsejátéktól.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.