3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Jó néhány olyan helyzet van az üzleti életben, amikor szükség van a cégjegyzékre. A cikkben kitérünk ezekre a helyzetekre, továbbá azt is eláruljuk, hogy pontosan milyen adatok szerepelnek ebben a jegyzékben.

A Cégtaláló oldalán megismerhetőek az ingyenes cégadatok, díjfizetés ellenében pedig a hatályos és hiteles változatok is megrendelhetőek. A díj mértéke minden esetben attól függ, hogy milyen hitelesítéssel rendelkező dokumentumra van szükség. Érdemes a megrendelés előtt tájékozódni ezzel kapcsolatban, hivatalonként eltér, hogy mit fogadnak el.

Segítség a fontos üzleti döntések meghozatalához

A céginformációk megismerésére szükség lehet például az üzleti döntések meghozatala előtt. Ugyanis ezáltal pontosan meg lehet ismerni a leendő partnert, a vállalattal kapcsolatos történéseket. Ennek köszönhetően alaposan átgondolt döntést lehet hozni, el lehet kerülni a tévedéseket. Természetesen ezek az adatok nemcsak partnerként fontosak, hanem vevőként, megrendelőként is.

A cégjegyzék és az e-cégjegyzék azon iratok összessége, amely alapjául szolgál a hazánkban nyilvántartott vállalatok adatainak és bejegyzéseinek. Ezt a jegyzéket a magyar cégbíróságok vezetik, szóval megbízható információkat tartalmaz.

Milyen hasznos adatok találhatóak a cégjegyzékben?

Szerepel benne az adott cég neve, a cégjegyzékszáma, a székhelye, a telephelye és fióktelepe (több helyszín is lehet). Továbbá a tevékenységeinek listája, a bejegyzett tőkéje, az adószáma. Mindemellett arról is kaphatunk információt, hogy csőd- felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt áll-e.

További hatályos és hiteles adatok is kaphatóak a cégkivonat, a cégmásolat vagy egyéb dokumentum megrendelésével. Természetesen a hiteles és közhiteles változatoknak a jogi rendszerben is meghatározó szerepük van. Például a banki hiteligénylés során, illetve a pályázatok benyújtásakor. 

A közhitelesség a kiállítástól számítva 30 napon át érvényes

Előre érdeklődni kell az ügyintézőnél, hogy milyen változatot kérnek, így elkerülhetőek a kellemetlen helyzetek. Ha közhiteles változatra van szükség, akkor nem használható a hiteles dokumentum, illetve előfordulhat, hogy csak papíralapon lehet benyújtani, nem fogadnak el elektronikusat.

A közhitelesség a kiállítástól számítva 30 napon át érvényes a közhiteles okiratoknál. Erre is figyelni kell az igénylés során. Továbbá fontos információ, hogy közokiratnak minősülnek az e-közhiteles dokumentumok is, hiszen rendelkeznek időbélyeggel és elektronikus aláírással. 

Országonként lehetnek különbségek a cégjegyzékek között. A külföldi dokumentumok hitelesítését és elfogadását más országokban az Apostille hitelesítés, egy egységesített és egyszerűsített eljárás teszi lehetővé. Ez a lehetőség leginkább akkor szükséges, ha külföldön kell használni olyan hivatalos okiratot, amelyet hazánkban állítottak ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!