<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

A korlátozások miatt nem lehet határidőre teljesíteni a megállapodásokat, vagy a folyamatos üzemmenet állt le.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, a Privatbankar.hu-n jelent meg.

A koronavírus-járvány csapást mért minden üzleti tevékenységre, ideértve a szerződések teljesítését. Nem véletlen, hogy a közbeszerzési dokumentációkban egyre másra bukkannak fel a folyamatban lévő kontraktusok módosításai, mivel a megváltozott feltételek miatt meghiúsult, vagy kérdésessé vált az eredeti határidők teljesítése.

Karbantartásra azért költeni kell (Forrás: obuda.hu)Karbantartásra azért költeni kell (Forrás: obuda.hu)

Az elmúlt napokban két ilyen típusú korrekció került fel az európai uniós közbeszerzési oldalára. Az egyiket az Orbán-rendszer egyik fő ideológusához, Schmidt Máriához kötődő szervezet töltötte fel, a másikat pedig a politikai küzdőtér másik oldalán álló, nem kormánypártiak által vezetett III. kerületi önkormányzat hozta nyilvánosságra.

Utóbbi a helyi parkolási rendszer üzemeltetésére kötött szerződést volt kénytelen módosítani. A kormány a járvány második hulláma miatt november 4-én elrendelte az ingyenes parkolás visszaállítását, az intézkedés határidejét 2021. február 8.-ában állapította meg. Erre tekintettel az automaták szolgáltatási funkciója leállt, onnan jegyet nem lehet váltani.

Csakhogy – érvel a megrendelő önkormányzat – ettől függetlenül nem lehet állagmegóvás nélkül hagyni ezeket a készülékeket, hogy az újraindulásukkor zavartalan legyen a 170 parkoló-automata üzemeltetése. Ezért arról állapodott meg a szerződést – még 2015-ben, 120 hónapra – elnyerő, három cég alkotta cégcsoporttal, hogy november 4-től 40 százalékos díjat fizetnek az automaták karbantartásáért.

Amely az alábbiakban merül ki:

ápolás, gondozás, a gépek működőképességének , funkció-képességének felmérése érdekében végzett ellenőrzés, állapot- és tárgyfelügyelet, továbbá helyreállítás.

A módosítással automatánként havonta 25 ezer forintban részesül a megbízott, de mindez nem érinti a teljes szerződéses értéket, ami 1 759 500 000 forint a hatályos megállapodás szerint.

A három cég, amelyik megbízottként üzemelteti az automatákat:

  • DBM Banktechnikai és Kereskedelmi Kft.
  • Jumbo Log Járműgyártó, Kereskedelmi és Szolgáltató kft.
  • Lövőház 2010 Kft.

Utóbbi cég tulajdonosáról, Zámbó Zsoltról a szabadeuropa.hu közölt riportot bő egy hónappal ezelőtt, bemutatva, hogy az érdekeltségei milyen beágyazottsággal rendelkeznek a fővárosi közszolgáltatási piacon. Hogy ezzel áll-e összefüggésben, vagy sem, azt nem tudjuk, mindenesetre a Lövőház tavaly 904 milliós nettó értékesítési árbevétel mellett 153,3 millió forintos adózott eredménnyel zárt – az egy évvel korábbi 71,1 millió után.

Mint említettük, akad más, sürgőssé vált szerződésmódosítás is a pályázati tárakban. Erre kényszerült a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, melynek kuratóriumában ül mások mellett Schmidt Mária kormánybiztos is (Schmidt a ’30 éve szabadon’ emlékév koordinálásáért felel). A szerződés akkreditált továbbképzések előkészítéséről, megszervezéséről és lebonyolításáról szól, valamint a helyszínek, étkeztetés, oktatási kellékek biztosításáról, legalább 5000 fő részére. Azonban az idei teljesítést szakaszosan bár, de ellehetetlenítették a járvány miatt hozott kormányzati intézkedések. Ezért szükségessé vált a végteljesítési határidő kitolása 2021. november 30-ra. A megbízott ez esetben a Prekog Alfa Szolgáltató és Tanácsadó Kft. A szerződéses értéket – 787,4 millió forintot – ebben az esetben sem érinti a módosítás. A Prekog tavaly egyébként 1,392 milliárd forint nettó értékesítési árbevételre 743,3 millió forint adózott eredményt ért el. A cég és a közalapítvány elmélyült kapcsolatáról az Átlátszó közölt cikket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.