Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

A korlátozások miatt nem lehet határidőre teljesíteni a megállapodásokat, vagy a folyamatos üzemmenet állt le.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, a Privatbankar.hu-n jelent meg.

A koronavírus-járvány csapást mért minden üzleti tevékenységre, ideértve a szerződések teljesítését. Nem véletlen, hogy a közbeszerzési dokumentációkban egyre másra bukkannak fel a folyamatban lévő kontraktusok módosításai, mivel a megváltozott feltételek miatt meghiúsult, vagy kérdésessé vált az eredeti határidők teljesítése.

Karbantartásra azért költeni kell (Forrás: obuda.hu)
Karbantartásra azért költeni kell (Forrás: obuda.hu)

Az elmúlt napokban két ilyen típusú korrekció került fel az európai uniós közbeszerzési oldalára. Az egyiket az Orbán-rendszer egyik fő ideológusához, Schmidt Máriához kötődő szervezet töltötte fel, a másikat pedig a politikai küzdőtér másik oldalán álló, nem kormánypártiak által vezetett III. kerületi önkormányzat hozta nyilvánosságra.

Utóbbi a helyi parkolási rendszer üzemeltetésére kötött szerződést volt kénytelen módosítani. A kormány a járvány második hulláma miatt november 4-én elrendelte az ingyenes parkolás visszaállítását, az intézkedés határidejét 2021. február 8.-ában állapította meg. Erre tekintettel az automaták szolgáltatási funkciója leállt, onnan jegyet nem lehet váltani.

Csakhogy – érvel a megrendelő önkormányzat – ettől függetlenül nem lehet állagmegóvás nélkül hagyni ezeket a készülékeket, hogy az újraindulásukkor zavartalan legyen a 170 parkoló-automata üzemeltetése. Ezért arról állapodott meg a szerződést – még 2015-ben, 120 hónapra – elnyerő, három cég alkotta cégcsoporttal, hogy november 4-től 40 százalékos díjat fizetnek az automaták karbantartásáért.

Amely az alábbiakban merül ki:

ápolás, gondozás, a gépek működőképességének , funkció-képességének felmérése érdekében végzett ellenőrzés, állapot- és tárgyfelügyelet, továbbá helyreállítás.

A módosítással automatánként havonta 25 ezer forintban részesül a megbízott, de mindez nem érinti a teljes szerződéses értéket, ami 1 759 500 000 forint a hatályos megállapodás szerint.

A három cég, amelyik megbízottként üzemelteti az automatákat:

  • DBM Banktechnikai és Kereskedelmi Kft.
  • Jumbo Log Járműgyártó, Kereskedelmi és Szolgáltató kft.
  • Lövőház 2010 Kft.

Utóbbi cég tulajdonosáról, Zámbó Zsoltról a szabadeuropa.hu közölt riportot bő egy hónappal ezelőtt, bemutatva, hogy az érdekeltségei milyen beágyazottsággal rendelkeznek a fővárosi közszolgáltatási piacon. Hogy ezzel áll-e összefüggésben, vagy sem, azt nem tudjuk, mindenesetre a Lövőház tavaly 904 milliós nettó értékesítési árbevétel mellett 153,3 millió forintos adózott eredménnyel zárt – az egy évvel korábbi 71,1 millió után.

Mint említettük, akad más, sürgőssé vált szerződésmódosítás is a pályázati tárakban. Erre kényszerült a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, melynek kuratóriumában ül mások mellett Schmidt Mária kormánybiztos is (Schmidt a ’30 éve szabadon’ emlékév koordinálásáért felel). A szerződés akkreditált továbbképzések előkészítéséről, megszervezéséről és lebonyolításáról szól, valamint a helyszínek, étkeztetés, oktatási kellékek biztosításáról, legalább 5000 fő részére. Azonban az idei teljesítést szakaszosan bár, de ellehetetlenítették a járvány miatt hozott kormányzati intézkedések. Ezért szükségessé vált a végteljesítési határidő kitolása 2021. november 30-ra. A megbízott ez esetben a Prekog Alfa Szolgáltató és Tanácsadó Kft. A szerződéses értéket – 787,4 millió forintot – ebben az esetben sem érinti a módosítás. A Prekog tavaly egyébként 1,392 milliárd forint nettó értékesítési árbevételre 743,3 millió forint adózott eredményt ért el. A cég és a közalapítvány elmélyült kapcsolatáról az Átlátszó közölt cikket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.