3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A gyermekek biztonságos utaztatásához elengedhetetlen egy jó minőségű autósülés. Azonban az évek múltával erre már nem lesz szükség, ha a gyerkőc már elég magas. Átmeneti megoldásként pedig ott vannak még az ülésmagasítók is.

Mit kell tudni ezek használatáról? Mikor nem kell már gyerekülésben utazniuk a csemetéknek? Mit mond a KRESZ? Cikkünkben minden kérdésre válaszolunk.

Mikor és kinek kell az ülésmagasító?

Az ülésmagasítót akkor kell használni, ha a gyermek még nem érte el a KRESZ-ben megadott magasságot, de már kényelmetlen számára a gyerekülés. Ilyenkor jobb, ha azonnal rendelünk egy jó minőségű terméket, például a Baby Lion ülésmagasítói közül, mert a rendőrök megbüntethetnek, ha a gyerkőc nem biztonságosan utazik.

Milyen magasságról van szó? Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM rendelet szerint csak olyan gyerek utazhat gyermekbiztonsági rendszer nélkül, aki elérte a 150 cm-t. A gyermekbiztonsági rendszer lehet babahordozó, gyerekülés és ülésmagasító is.

A hátsó ülésen már akkor is ülhet ezek nélkül a gyermek, ha a magassága minimum 135 cm: ezt jellemzően 9-10 éves korára éri el. Ám sok esetben még ilyenkor is előfordul, hogy a kocsi biztonsági öve pont a csemete nyakánál halad át, ami egyrészt kényelmetlen, másrészt nem is biztonságos. Amíg ez a helyzet fennáll, jobb, ha készülünk egy ülésmagasítóval.

Mi alapján válasszunk ülésmagasítót?

Sok esetben a gyártók már előre felkészülnek erre az esetre, és olyan gyerekülést kínálnak, amelynek háttámlája leszerelhető, így valóban éveken át használható egy ilyen gyermekbiztonsági rendszer.

Ám, ha nem ilyen terméket vásároltunk annak idején, akkor most mindenképp be kell szereznünk egy praktikus változatot, amely szintén legalább 1-2 évig a hasznunkra lesz. Sőt, érdemes akár többet is rendelni, főleg, ha két autó is van a háztartásban, vagy a gyerekek gyakran utaznak másokkal: nem biztos ugyanis, hogy mindenki rendelkezik ezzel a felszereléssel. Az ülésmagasítók már nem fixen vannak rögzítve a kocsihoz, kivehetők, áttehetők másik járműbe.

A döntés előtt a legfontosabb szempont a biztonságos kialakítás legyen. Nézzük meg, hogy a termék megfelel-e az ECE R 44/04 vagy az R129 szabványnak. Ha ez megvan, akkor a dizájn, az ülés anyaga lehet még fontos.

Gondoljunk a hosszabb utazásokra is!

Az ülésmagasítót nemcsak akkor kell használni, amikor a gyerkőcöt iskolába, edzésre vagy orvoshoz visszük, hanem akkor is, ha nagyobb útra indulunk. Lényeges tehát, hogy az ülés anyaga jó légáteresztő képességgel rendelkezzen, hogy a többórás kocsiút alatt se izzadjon bele a csemete.

Ha okosan választunk, akkor mosható huzattal rendelkező terméket szerzünk be. Fokozhatjuk gyermekünk kényelmét, ha kartámaszos verzió mellett döntünk.

A Baby Lion termékei között találunk ilyeneket, és itt még fix i-Size ülésmagasító is kapható! A kategória választékán kívül további hasznos dolgokra is bukkanhatunk utazáshoz: ablaküvegre való árnyékolók, utazási tálcák, háttámla- és ülésvédők, rendszerezők is megtalálhatók a kínálatban: bátran nézelődjünk az oldalon!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!