Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Bár a Raiffeisen magyarországi leánybankja alacsonyabb adózott nyereséget ért el 2018-ban, mint egy évvel korábban, ennek azonban az az oka, hogy tavaly feleakkora céltartalékot írt vissza.

 

Az alacsony kamatkörnyezet ellenére 6 százalékkal sikerült növelnie a Raiffeisen Banknak a működésből származó bevételét 2018-ban, miközben működési költségeit 2 százalékkal mérsékelte – ez volt a fő záloga az osztrák tulajdonú hitelintézet 23 milliárd forintos adózott nyereségének. Ez ugyan 5,5 milliárddal alacsonyabb a 2017-esnél, viszont csak 7,8 milliárdos céltartalékot írt vissza, szemben a tavalyelőtti 15 milliárddal. A nem teljesítő hitelek aránya 6 százalék alatt maradt a magunk mögött hagyott évben.

Organikus növekedésre törekszenekOrganikus növekedésre törekszenek

A Raiffeisen mérlegfőösszege 11 százalékkal nőtt egy év alatt. Ebben a vállalati és lakossági hitelállomány 19 százalékos emelkedése mellett az is közrejátszott, hogy a bank tavaly októberben átvette az Aegon úgynevezett teljesítő jelzáloghiteles ügyfeleit.

A Raiffeisen lakossági jelzáloghitelből két és félszer, személyi kölcsönből 70 százalékkal többet folyósított 2018-ban az előző év azonos időszakához képest. Lakáshitelei már több mint fele fogyasztóbarát, míg az 5, illetve a 10 évre rögzített kamatozású hitelek aránya a negyedik negyedévben már meghaladta a 90 százalékot. A CSOK-igénylők száma folyamatosan nő, kétharmaduk hitelt is igényelt. Az igénylések 86 százaléka használt lakáshoz kapcsolódik, már meglévő gyermek után 75 százalék vette igénybe a támogatást. Növekszik a Raiffeisen-ügyfelek fizetőképessége, a lakáshitelek esetén az átlagos hitelösszeg meghaladta a 10, míg a személyi kölcsönöknél az 1,6 millió forintot. Utóbbi hiteltípust továbbra is főleg lakásfelújításra igénylik, de egyre többen vesznek a hitelből autót.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

Ami a vállalati szegmenset illeti, a bank a projektfinanszírozásban és a szindikálásokban növelte a legjobban, 30 százalékkal a portfólióját. A kis- és középvállalkozói nettó hitelállományt pedig jobban gyarapította, mint amennyit bevállalt az MNB Piaci Hitel Programjában.

Míg a Raiffeisen vállalati piaci részesedése csökkent, 9,8-ról 9,4 százalékra, addig a lakosságié nőtt, 4,5-ről 4,7 százalékra.

Lízingvolumeneit a 7 százalékos átlagos piaci növekedésnél jobban, 16 százalékkal bővítette, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy e szolgáltatást a kkv-szektor számára is kiterjesztette. A Raiffeisen – az EXIM egyik legnagyobb partnereként – továbbra is piacvezető az exportfinanszírozásban.

Az idén is kétszámjegyű hitelezési bővülést tervez a bank, ehhez megfelelő alapot teremt a bő likviditása, amit jelez, hogy hitel/betét aránya a 83-90 százalékos banki átlaggal szemben 62-63 százalék.

A Raiffeisen felkészülten várja az azonnali fizetési rendszer július 1-jei elindulását – közölte Zolnai György vezérigazgató. Várhatóan a nyár elején indul a bank új mobilalkalmazása, mely számos új kényelmi funkciót, letisztult, egyszerűen kezelhető felületet kínál majd az ügyfeleknek. A tesztek már intenzíven zajlanak, a fejlesztés az RBI országokkal és fintech cégekkel közösen zajlik. A digitalizáció mellett azonban a 67 tagból álló fiókhálózatukat nem kívánják szűkíteni – közölte az mfor.hu kérdésére Zolnai György.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.