2019. március 22. 14:13

Bár a Raiffeisen magyarországi leánybankja alacsonyabb adózott nyereséget ért el 2018-ban, mint egy évvel korábban, ennek azonban az az oka, hogy tavaly feleakkora céltartalékot írt vissza.

 

Az alacsony kamatkörnyezet ellenére 6 százalékkal sikerült növelnie a Raiffeisen Banknak a működésből származó bevételét 2018-ban, miközben működési költségeit 2 százalékkal mérsékelte – ez volt a fő záloga az osztrák tulajdonú hitelintézet 23 milliárd forintos adózott nyereségének. Ez ugyan 5,5 milliárddal alacsonyabb a 2017-esnél, viszont csak 7,8 milliárdos céltartalékot írt vissza, szemben a tavalyelőtti 15 milliárddal. A nem teljesítő hitelek aránya 6 százalék alatt maradt a magunk mögött hagyott évben.

Organikus növekedésre törekszenek Organikus növekedésre törekszenek

A Raiffeisen mérlegfőösszege 11 százalékkal nőtt egy év alatt. Ebben a vállalati és lakossági hitelállomány 19 százalékos emelkedése mellett az is közrejátszott, hogy a bank tavaly októberben átvette az Aegon úgynevezett teljesítő jelzáloghiteles ügyfeleit.

A Raiffeisen lakossági jelzáloghitelből két és félszer, személyi kölcsönből 70 százalékkal többet folyósított 2018-ban az előző év azonos időszakához képest. Lakáshitelei már több mint fele fogyasztóbarát, míg az 5, illetve a 10 évre rögzített kamatozású hitelek aránya a negyedik negyedévben már meghaladta a 90 százalékot. A CSOK-igénylők száma folyamatosan nő, kétharmaduk hitelt is igényelt. Az igénylések 86 százaléka használt lakáshoz kapcsolódik, már meglévő gyermek után 75 százalék vette igénybe a támogatást. Növekszik a Raiffeisen-ügyfelek fizetőképessége, a lakáshitelek esetén az átlagos hitelösszeg meghaladta a 10, míg a személyi kölcsönöknél az 1,6 millió forintot. Utóbbi hiteltípust továbbra is főleg lakásfelújításra igénylik, de egyre többen vesznek a hitelből autót.

Ami a vállalati szegmenset illeti, a bank a projektfinanszírozásban és a szindikálásokban növelte a legjobban, 30 százalékkal a portfólióját. A kis- és középvállalkozói nettó hitelállományt pedig jobban gyarapította, mint amennyit bevállalt az MNB Piaci Hitel Programjában.

Míg a Raiffeisen vállalati piaci részesedése csökkent, 9,8-ról 9,4 százalékra, addig a lakosságié nőtt, 4,5-ről 4,7 százalékra.

Lízingvolumeneit a 7 százalékos átlagos piaci növekedésnél jobban, 16 százalékkal bővítette, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy e szolgáltatást a kkv-szektor számára is kiterjesztette. A Raiffeisen – az EXIM egyik legnagyobb partnereként – továbbra is piacvezető az exportfinanszírozásban.

Az idén is kétszámjegyű hitelezési bővülést tervez a bank, ehhez megfelelő alapot teremt a bő likviditása, amit jelez, hogy hitel/betét aránya a 83-90 százalékos banki átlaggal szemben 62-63 százalék.

A Raiffeisen felkészülten várja az azonnali fizetési rendszer július 1-jei elindulását – közölte Zolnai György vezérigazgató. Várhatóan a nyár elején indul a bank új mobilalkalmazása, mely számos új kényelmi funkciót, letisztult, egyszerűen kezelhető felületet kínál majd az ügyfeleknek. A tesztek már intenzíven zajlanak, a fejlesztés az RBI országokkal és fintech cégekkel közösen zajlik. A digitalizáció mellett azonban a 67 tagból álló fiókhálózatukat nem kívánják szűkíteni – közölte az mfor.hu kérdésére Zolnai György.

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 430 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,79 százalékos induló THM-mel. Ezt a CIB Bank lakáskölcsöne követi 2,81 százalékos THM-mel és 54 305 forintos törlesztőrészlettel, utána pedig az Erste Bank lakáscélú hitele 54 712 forintos törlesztőrészlettel és 2,89 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 024 forintos induló törlesztőrészlet és 3,36 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!