8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Június 16-áig közel 60 milliárd forint értékben kérelmezte több mint 7 ezer vállalkozás a március 8-ától elérhető Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt, ebből mintegy 20 milliárd jutott el az igénylőkhöz – derül ki lapunk körképéből. Az a koronavírus-járvány negatív hatásainak ismeretében korántsem meglepő, hogy a hitelkérelmek döntő többsége a vendéglátás, a kiskereskedelem és a turisztika területén működő vállalkozások részéről érkezett.

Kétségtelen, ha nem jött volna ez a lehetőség, akkor lehúzhattuk volna a rolót – ismerte el lapunk érdeklődésére a budapesti Fő utcában az Ildikó Konyhája nevű éttermet működtető vállalkozás társtulajdonosa, üzletvezetője, Váczi Ildikó. Annak kapcsán, hogy cége is igényelt az MFB Magyar Fejlesztési Bank által március 8-án elérhetővé tett Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönből.

Kapóra jött nekik. Fotó: Ildikó konyhája
Kapóra jött nekik. Fotó: Ildikó konyhája

A számok alátámasztani látszanak Váczi Ildikó érvelését. Az Ildikó Konyhája Vendéglátóipari Kft. közel 40 millió forintos 2020-as forgalma csaknem 60 százalékkal alacsonyabb a 2019-esnél. Ráadásul a minimálisan ugyan, de pozitív tavalyelőtti adózott eredménnyel (840 ezer forint) szemben a koronavírus-járvány miatti korlátozásokkal terhelt tavalyi évet 17,7 milliós veszteséggel zárták.

Így már érthető, hogy a maximális, 10 millió forintos összeget igényelték május közepén, a Takarékbank által működtetett egyik MFB Ponton.

A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön 2021. március 8-ától érhető el az MFB Pontokat működtető öt kereskedelmi banknál. Ezek: OTP, MKB, Takarékbank, Budapest Bank (BB), Gránit Bank. Eredetileg 55 ágazat – például a turisztika és a vendéglátás – mikro-, kis- és közepes vállalkozásai (mkkv), valamint egyesületei igényelhették, amelyek a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek. Május 10-én azonban lazítottak a feltételeken, így az immár valamennyi ágazatban tevékenykedő mkkv által elérhető, amelyek az alábbi feltételeknek megfelelnek:

  • rendelkeznek 2020-as évre vonatkozóan teljes lezárt (12 hó) beszámolóval
  • 2020-ra vonatkozó árbevételük nem nagyobb, mint 100 millió forint
  • 2020-ra vonatkozó tárgyévi éves átlagos állományi létszámuk nem nagyobb, mint 25 fő
  • 2020. évi árbevételük minimum 30 százalékkal alacsonyabb, mint a 2019. évi.

A kölcsön fontos feltétele, hogy az igénylő vállalkozás rendelkezzen 2019-re vonatkozóan is lezárt üzleti évvel, mert a felvett összeg nem haladhatja meg a 2019-es árbevételét.

A további kondíciók:

A kölcsön összege: 1-10 millió forint

Önerő: nem kell

Kamat: 0 százalék

Futamidő: a kölcsönszerződés megkötésétől számított 10 év.

A törlesztés megkezdése: a rendelkezésre tartási idő végétől legfeljebb 3 év múlva.

A kérelem benyújtásának határideje: 2021. november 30.

Az elvárt fedezettség mértéke:

  • gazdasági társaságok esetén a többségi természetes személy végső tulajdonos(ok), készfizető kezessége, egyéni vállalkozók, illetve egyéni cégek esetén az egyéni vállalkozótól, illetve egyéni cég tulajdonosától különböző természetes személy készfizető kezessége vagy
  • a tőkekitettség 20 százaléka, az egyes biztosítékok fedezeti szorzóval diszkontált befogadási értékéből számítva.

Elfogadható biztosítékok:

  • ingatlan jelzálog
  • fizetési számla követelésen alapított óvadék
  • hitelintézet által vállalt garancia

Egyesületek esetén készfizető kezesség nem ajánlható fel biztosítékként, helyette a tőkekitettség 20 százalékáig a felsorolt biztosítékok fogadhatók el.

"Pont most kaptunk értesítést arról, hogy június 21-én folyósítja a bank a hitelt" – tájékoztatott Váczi Ildikó. Amit tehát azt jelenti, hogy a kérelmük benyújtását követően öt hetet kellett várniuk.

„A kérelmeket a befogadástól a tartalmi döntésig az MFB eljárási rendjében meghatározott 30 naptári napon belül teljesítjük. Döntést követően az átfutási idők hossza leginkább az ügyfeleken múlik, jelenleg átlagosan 35 nap döntéstől folyósításig” – közölte lapunk érdeklődésére a Takarékbank.

Rajta kívül még a Budapest Bank és a Gránit Bank reagált az átfutási időt firtató kérdésünkre. A BB saját megítélése szerint a kölcsön igénylése egyszerű, ezért, amennyiben az ügyfél a szükséges, teljeskörű dokumentációval indítja el a folyamatot, rövid időn belül folyósítani tudják a hitelt. A Gránitnál azt emelték ki, hogy egyetlen webes felületen digitálisan igényelhető az újraindítási gyorskölcsön – online előszűréssel, feltételvizsgálattal és az igényléshez szükséges összes dokumentum webes feltöltésével, csak a szerződés megkötéséhez szükséges személyesen megjelenni. A digitális megoldás gyorsítja az igénylési folyamatot, amennyiben minden szükséges dokumentumot hiánytalanul és megfelelően kitöltve feltöltenek a vállalkozások, a kiértékelést követően időpontegyeztetés után sor kerül a személyes szerződéskötésre. A folyósításhoz az ügyfélnek még bizonyos feltételeket teljesítenie kell, ezt követően az MFB elbírálja az anyagot, és biztosítja a refinanszírozást az MFB Pontként működő bank számára, a folyósításhoz. A folyósításhoz szükséges feltételek vállalkozó általi teljesítését követően 10 napon belül megtörténik a folyósítás.

Ami az igényléseket illeti, az MFB-től azt a választ kaptuk, hogy a március 8-ai indulástól június 16-áig 7215 darab hitelkérelem érkezett, összesen 58,5 milliárd forint értékben. (Ezzel kapcsolatban megjegyzendő, hogy az MFB e célra fordítható hitelkerete 100 milliárd forint, amelyből tehát – mint azt a fentebb már jeleztük – ez év november 30-áig lehet igényelni.)

A legtöbb kérelem, több mint 25 milliárd forintnyi a Takarékbanknál landolt, az OTP-nél közel 22 milliárd, a BB-nél 6,15 milliárd, míg a Gránitnál több száz millió. Az OTP tapasztalatai szerint a feltételek május 10-ei enyhítése után az ügyfelek által beadott kérelmek száma megugrott.

Az MKB arra hivatkozva utasította vissza a válaszadást, hogy – mint a banknál fogalmaztak – „tőzsdei vállalat, ezért erre a kérdésre csak a tőzsdei kommunikáció szabályai szerint tudunk választ adni”. Noha az OTP is tőzsdei cég, ráadásul jóval régebb óta, mégis készséggel reagált. Más kérdés, hogy az MFB összesített és a többi bank egyedi számaiból könnyedén ki lehet következtetni, hogy az MKB-hoz mintegy 5 milliárd forintnyi hiteligénylés futhatott be.

Az MFB tájékoztatása szerint a hitel bevezetése óta eltelt időszakban az átlagos hitelösszeg 8,7 millió forint volt. Ennél a Gránitnál többet igényeltek, a maximálisan felvehető 10 milliót, míg a többi hitelintézetnél átlagban kevesebbet, a Takarékbanknál 8,5 milliót, a BB-nél 8,3 milliót, az OTP-nél 7,9 milliót.

A Takarékbanknál a beadott ügyletek mintegy 70 százalékát bírálták el eddig pozitívan, az elutasítás 9 százalékos. Több mint ezer hitelt már folyósítottak, több mint 9 milliárd forint értékben. A BB június közepéig közel 350 szerződést ütött nyélbe, összesen 3 milliárd forintos értékben, ennek csaknem felében, több mint 170 esetben folyósítottak, összesen 1,5 milliárdot.

A Gránitnál a Takarékbankhoz képest magasabb a benyújtott kérelmeken belül a visszavont, illetve elutasított igénylések aránya, 15 százalék. Míg az OTP-nél 11 százalék, s a legnagyobb hazai bank azt is megosztotta lapunkkal, hogy leginkább az uniós forrásból finanszírozott konstrukció feltételei miatt kellett elutasítaniuk kérelmeket.

A 100 milliárdos keret több mint felére érkezett már igény. Fotó: MFB
A 100 milliárdos keret több mint felére érkezett már igény. Fotó: MFB

Az MFB összesítése szerint az eddigi igénylők döntő többsége a vendéglátás, a kiskereskedelem és a turisztika területén működő vállalkozás. Az arányokat a kereskedelmi bankok közül a Takarékbank számszerűsítette is. Eszerint a hozzá beérkezett kérelmek 38 százaléka érkezett a vendéglátásban tevékenykedő cégektől, 22 százaléka kiskereskedelmi, míg 12 százaléka idegenforgalmi vállalkozásoktól. A folyósítás hasonló rangsort, de picit más arányokat mutat: vendéglátás 47, kiskereskedelem 18,5, turizmus 18 százalék. Az OTP-nél arra hívták fel a figyelmet, hogy jelentős számban érkezik be kérelem gépjárműjavítással foglalkozó vállalkozásoktól is.

Azoknak a cégeknek, amelyek kérelmét a bankok pozitívan bírálták el, a BB átlagban 9 millió, a Takarékbank 8,8 millió, míg a Gránit 8,6 millió forint Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt folyósított.

Ami pedig a hitelfelvevők cégméretét illeti, a bankok egyöntetűen arról számoltak be megkeresésünkre, hogy az állami ingyenhitelt alapvetően a néhány alkalmazottat foglalkoztató mikrovállalkozások kérték és kapták meg. Mint amilyen például a cikkünk elején említett Ildikó Konyhája.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!