<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Június 16-áig közel 60 milliárd forint értékben kérelmezte több mint 7 ezer vállalkozás a március 8-ától elérhető Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt, ebből mintegy 20 milliárd jutott el az igénylőkhöz – derül ki lapunk körképéből. Az a koronavírus-járvány negatív hatásainak ismeretében korántsem meglepő, hogy a hitelkérelmek döntő többsége a vendéglátás, a kiskereskedelem és a turisztika területén működő vállalkozások részéről érkezett.

Kétségtelen, ha nem jött volna ez a lehetőség, akkor lehúzhattuk volna a rolót – ismerte el lapunk érdeklődésére a budapesti Fő utcában az Ildikó Konyhája nevű éttermet működtető vállalkozás társtulajdonosa, üzletvezetője, Váczi Ildikó. Annak kapcsán, hogy cége is igényelt az MFB Magyar Fejlesztési Bank által március 8-án elérhetővé tett Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönből.

Kapóra jött nekik. Fotó: Ildikó konyhájaKapóra jött nekik. Fotó: Ildikó konyhája

A számok alátámasztani látszanak Váczi Ildikó érvelését. Az Ildikó Konyhája Vendéglátóipari Kft. közel 40 millió forintos 2020-as forgalma csaknem 60 százalékkal alacsonyabb a 2019-esnél. Ráadásul a minimálisan ugyan, de pozitív tavalyelőtti adózott eredménnyel (840 ezer forint) szemben a koronavírus-járvány miatti korlátozásokkal terhelt tavalyi évet 17,7 milliós veszteséggel zárták.

Így már érthető, hogy a maximális, 10 millió forintos összeget igényelték május közepén, a Takarékbank által működtetett egyik MFB Ponton.

A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön 2021. március 8-ától érhető el az MFB Pontokat működtető öt kereskedelmi banknál. Ezek: OTP, MKB, Takarékbank, Budapest Bank (BB), Gránit Bank. Eredetileg 55 ágazat – például a turisztika és a vendéglátás – mikro-, kis- és közepes vállalkozásai (mkkv), valamint egyesületei igényelhették, amelyek a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek. Május 10-én azonban lazítottak a feltételeken, így az immár valamennyi ágazatban tevékenykedő mkkv által elérhető, amelyek az alábbi feltételeknek megfelelnek:

  • rendelkeznek 2020-as évre vonatkozóan teljes lezárt (12 hó) beszámolóval
  • 2020-ra vonatkozó árbevételük nem nagyobb, mint 100 millió forint
  • 2020-ra vonatkozó tárgyévi éves átlagos állományi létszámuk nem nagyobb, mint 25 fő
  • 2020. évi árbevételük minimum 30 százalékkal alacsonyabb, mint a 2019. évi.

A kölcsön fontos feltétele, hogy az igénylő vállalkozás rendelkezzen 2019-re vonatkozóan is lezárt üzleti évvel, mert a felvett összeg nem haladhatja meg a 2019-es árbevételét.

A további kondíciók:

A kölcsön összege: 1-10 millió forint

Önerő: nem kell

Kamat: 0 százalék

Futamidő: a kölcsönszerződés megkötésétől számított 10 év.

A törlesztés megkezdése: a rendelkezésre tartási idő végétől legfeljebb 3 év múlva.

A kérelem benyújtásának határideje: 2021. november 30.

Az elvárt fedezettség mértéke:

  • gazdasági társaságok esetén a többségi természetes személy végső tulajdonos(ok), készfizető kezessége, egyéni vállalkozók, illetve egyéni cégek esetén az egyéni vállalkozótól, illetve egyéni cég tulajdonosától különböző természetes személy készfizető kezessége vagy
  • a tőkekitettség 20 százaléka, az egyes biztosítékok fedezeti szorzóval diszkontált befogadási értékéből számítva.

Elfogadható biztosítékok:

  • ingatlan jelzálog
  • fizetési számla követelésen alapított óvadék
  • hitelintézet által vállalt garancia

Egyesületek esetén készfizető kezesség nem ajánlható fel biztosítékként, helyette a tőkekitettség 20 százalékáig a felsorolt biztosítékok fogadhatók el.

"Pont most kaptunk értesítést arról, hogy június 21-én folyósítja a bank a hitelt" – tájékoztatott Váczi Ildikó. Amit tehát azt jelenti, hogy a kérelmük benyújtását követően öt hetet kellett várniuk.

„A kérelmeket a befogadástól a tartalmi döntésig az MFB eljárási rendjében meghatározott 30 naptári napon belül teljesítjük. Döntést követően az átfutási idők hossza leginkább az ügyfeleken múlik, jelenleg átlagosan 35 nap döntéstől folyósításig” – közölte lapunk érdeklődésére a Takarékbank.

Rajta kívül még a Budapest Bank és a Gránit Bank reagált az átfutási időt firtató kérdésünkre. A BB saját megítélése szerint a kölcsön igénylése egyszerű, ezért, amennyiben az ügyfél a szükséges, teljeskörű dokumentációval indítja el a folyamatot, rövid időn belül folyósítani tudják a hitelt. A Gránitnál azt emelték ki, hogy egyetlen webes felületen digitálisan igényelhető az újraindítási gyorskölcsön – online előszűréssel, feltételvizsgálattal és az igényléshez szükséges összes dokumentum webes feltöltésével, csak a szerződés megkötéséhez szükséges személyesen megjelenni. A digitális megoldás gyorsítja az igénylési folyamatot, amennyiben minden szükséges dokumentumot hiánytalanul és megfelelően kitöltve feltöltenek a vállalkozások, a kiértékelést követően időpontegyeztetés után sor kerül a személyes szerződéskötésre. A folyósításhoz az ügyfélnek még bizonyos feltételeket teljesítenie kell, ezt követően az MFB elbírálja az anyagot, és biztosítja a refinanszírozást az MFB Pontként működő bank számára, a folyósításhoz. A folyósításhoz szükséges feltételek vállalkozó általi teljesítését követően 10 napon belül megtörténik a folyósítás.

Ami az igényléseket illeti, az MFB-től azt a választ kaptuk, hogy a március 8-ai indulástól június 16-áig 7215 darab hitelkérelem érkezett, összesen 58,5 milliárd forint értékben. (Ezzel kapcsolatban megjegyzendő, hogy az MFB e célra fordítható hitelkerete 100 milliárd forint, amelyből tehát – mint azt a fentebb már jeleztük – ez év november 30-áig lehet igényelni.)

A legtöbb kérelem, több mint 25 milliárd forintnyi a Takarékbanknál landolt, az OTP-nél közel 22 milliárd, a BB-nél 6,15 milliárd, míg a Gránitnál több száz millió. Az OTP tapasztalatai szerint a feltételek május 10-ei enyhítése után az ügyfelek által beadott kérelmek száma megugrott.

Az MKB arra hivatkozva utasította vissza a válaszadást, hogy – mint a banknál fogalmaztak – „tőzsdei vállalat, ezért erre a kérdésre csak a tőzsdei kommunikáció szabályai szerint tudunk választ adni”. Noha az OTP is tőzsdei cég, ráadásul jóval régebb óta, mégis készséggel reagált. Más kérdés, hogy az MFB összesített és a többi bank egyedi számaiból könnyedén ki lehet következtetni, hogy az MKB-hoz mintegy 5 milliárd forintnyi hiteligénylés futhatott be.

Az MFB tájékoztatása szerint a hitel bevezetése óta eltelt időszakban az átlagos hitelösszeg 8,7 millió forint volt. Ennél a Gránitnál többet igényeltek, a maximálisan felvehető 10 milliót, míg a többi hitelintézetnél átlagban kevesebbet, a Takarékbanknál 8,5 milliót, a BB-nél 8,3 milliót, az OTP-nél 7,9 milliót.

A Takarékbanknál a beadott ügyletek mintegy 70 százalékát bírálták el eddig pozitívan, az elutasítás 9 százalékos. Több mint ezer hitelt már folyósítottak, több mint 9 milliárd forint értékben. A BB június közepéig közel 350 szerződést ütött nyélbe, összesen 3 milliárd forintos értékben, ennek csaknem felében, több mint 170 esetben folyósítottak, összesen 1,5 milliárdot.

A Gránitnál a Takarékbankhoz képest magasabb a benyújtott kérelmeken belül a visszavont, illetve elutasított igénylések aránya, 15 százalék. Míg az OTP-nél 11 százalék, s a legnagyobb hazai bank azt is megosztotta lapunkkal, hogy leginkább az uniós forrásból finanszírozott konstrukció feltételei miatt kellett elutasítaniuk kérelmeket.

A 100 milliárdos keret több mint felére érkezett már igény. Fotó: MFBA 100 milliárdos keret több mint felére érkezett már igény. Fotó: MFB

Az MFB összesítése szerint az eddigi igénylők döntő többsége a vendéglátás, a kiskereskedelem és a turisztika területén működő vállalkozás. Az arányokat a kereskedelmi bankok közül a Takarékbank számszerűsítette is. Eszerint a hozzá beérkezett kérelmek 38 százaléka érkezett a vendéglátásban tevékenykedő cégektől, 22 százaléka kiskereskedelmi, míg 12 százaléka idegenforgalmi vállalkozásoktól. A folyósítás hasonló rangsort, de picit más arányokat mutat: vendéglátás 47, kiskereskedelem 18,5, turizmus 18 százalék. Az OTP-nél arra hívták fel a figyelmet, hogy jelentős számban érkezik be kérelem gépjárműjavítással foglalkozó vállalkozásoktól is.

Azoknak a cégeknek, amelyek kérelmét a bankok pozitívan bírálták el, a BB átlagban 9 millió, a Takarékbank 8,8 millió, míg a Gránit 8,6 millió forint Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt folyósított.

Ami pedig a hitelfelvevők cégméretét illeti, a bankok egyöntetűen arról számoltak be megkeresésünkre, hogy az állami ingyenhitelt alapvetően a néhány alkalmazottat foglalkoztató mikrovállalkozások kérték és kapták meg. Mint amilyen például a cikkünk elején említett Ildikó Konyhája.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.